Vad hände sen: Jesper Rönnbäck

Det finns giganter även bland giganterna. I skidåkningens hall nämns ett namn fortfarande med större respekt än något annat. Trots att tiden då han var bäst var innan mobiltelefoner började experimentera med WAP-teknik och sporten han är mest känd för knappt var uppfunnen då han var på toppen.

Jesper Rönnbäck avskriver sig ofta, på ett sedvanligt norrländskt ödmjukt maner, ansvar för hur skidåkning blev men få kan förneka att utan denna bjässe hade det onekligen sett annorlunda ut.

Du bär med dig många anlag från tidigare pionjärer när du droppar en klippa eller snurrar en 360, men som svensk vilar ett stort ansvar på Jespers axlar för hur du åker skidor idag.

Likt Alexander Fleming, penicillinets uppfinnare, uträttade Jesper stordåd medan hans fokus var på annat håll. Inga liknelser i övrig mellan deras gärningar. Medan Kirunasonen Rönnbäck la ner mer tid än någon annan på att lyckas i puckelpisten, något han också gjorde, skulle rampljuset nå honom för hans hobby. De få dagar borta från puckelpistspår eller gym spenderades med glädje på berg runtomkring i världen framför filmkameran. Det stora genombrottet för svensk friåkning kan vi delvis tillskriva Jesper, delvis Ruben Östlund. Milstolpen Free Radicals nådde längre än vad någon svensk skidfilm tidigare gjort och dess eko hörs lika tydligt än idag som 1998.

För skidåkare är Rönnbäck något så upplyft som en helig graal. Historierna om dåtida likväl som nutida bedrifter är lika vanliga idag som någonsin. Av myterna att döma är han något av ett Eldorado eller en Billy the Kid. Fiktionen har sedan länge flätats samman med verkligheten och numer är Jesper Rönnbäck lika mycket en entitet som en verklig varelse.

Precis som i vanliga livet är det minst lika viktigt att blicka bakåt som framåt. Det som är självklart idag fick några personer bakom oss komma på själva. Vi tackar inte ofta för oss utan tar emot utan eftertanke. Det behöver vi inte heller göra men det kan vara en rolig lek ibland att följa spåret en bit bak. Ofta kallnar det redan efter två-tre generationer och faller snabbt i glömska i våra upptagna medvetande.

Med dagens teknik kan vi i alla fall få en bråkdel av dåtiden levande igen. Nu bläddrar vi tillbaka några sidor i den stora boken om skidåkningen och läser om de kapitel som Jesper Rönnbäck med finkänslighet skrivit åt oss.

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.