Se upp för: Kim Boberg

Nästa svenskhopp i vinter, Kim Boberg, vann det mesta han ställde upp i ifjol. Genombrottet var totalt och Armadakontraktet underskrivet. I vinter åker han med förväntningar på sig.


Foto: Chris O’Connell/Armada

Kim Boberg är 17 år och kommer från Älvdalen. Att någon kan ha missat hans framfart förra vintern tvivlar jag på. Om jag då säger att herr Boberg stod på skidor först säsongen 03/04 har jag då lyckats komma med något nytt? Allting började när Kim för fyra säsonger sedan gick lös med twist-twist-spread och duffygrabbar under en tävling i Wäsabacken och vann.


Foto: Chris O’Connell/Armada

– När jag kom dit på morgonen såg jag att de skulle ha en Big Air-tävling så jag tyckte det var lika bra att vara med, berättar Kim.
Kim Boberg har nu, fyra år senare, flyttat över gränsen i väst och spenderar nu sina skoldagar i Lillehammer på NTG (Norges Toppidrettsgymnas). Med en skola som har massproducerat norska jibbers de senaste åren med namn som PK Hunder, Tomas Dölpads och Espen Linderud verkar det minst sagt som att konceptet fungerar.
– Det känns som att allt nötande i Lillehammer har gett resultat till slut, säger Kim som kan blicka tillbaka på en ”termin” fylld av träning och skidåkning.
– På hösten hade vi väldigt mycket fysträning för att vara så väl förberedd som möjligt när vintern kom. Sen när snön började falla var det bara åkaåkaåka! Jag åker mest tillsammans med ett gäng sköna norrmän och vi har grymt kul. Ingen vill vara sämre än någon annan vilket gör att vi hela tiden pushar varandra.


Foto: Chris O’Connell/Armada

Boberg berättar att hans mål för säsongen var att lära sig massor av nya trick samt få några resultat från tävlingar. Sverigeseger i Jib Academy, därefter vinna Parlino Swedish Open, som följdes upp av seger i Nordic Slopestyle Championship. Att sedan runda av säsongen genom att vinna världsfinalen i Jib Academy i Mammoth – det känns som att hans uppdrag är slutfört. Denna säsong tog Kim plats i Peak Performance King of Style och vann nyligen tävlingen Tandådalen Big Air. Tävlingssinnet är alltså slipat även inför vintern.

Trots en helt fantastisk fjolårssäsong började den på värsta tänkbara sätt med en skada. Efter två veckors uppladdning i Zermatt med skolan i oktober kom Kim och gänget hem och skulle köra rails. Foten fastnade mellan två stolpar på ett downrail och vreds ordentligt. Och då var det ungefär en månad kvar till Winter Jam.
– Jag ville inte gå till doktorn för då hade han ju sagt att jag inte kunde åka. Så jag hoppade omkring på kryckor tills det var en vecka kvar till Winter Jam. Försökte tejpa foten så gott det gick på tävlingsdagen men det gjorde sjukt ont så det blev till att gå till doktorn direkt när jag kom hem från Stadion.

Kim sövdes ner för operation men när han vaknade ett par timmar senare visade sig att det inte blivit någon operation. Läkaren hade bara öppnat upp foten och konstaterat att det inte fanns nått att göra och sen sytt ihop honom igen. Foten fortsatte att strula ett par månader och inte förrän i januari började Kim åka igen.
– Det var skönt att vara tillbaka på skidor men samtidigt enormt frustrerande att man inte kunde åka för fullt. Foten hindrade mig i min åkning så det blev till att komma på nya trick och nya grejor som inte gjorde ont i foten.


Foto: Chris O’Connell/Armada

Foto: Chris O’Connell/Armada

Fotskadan förde med sig att han hade svårt att bland annat göra mutegrab och lösningen blev då att snurra åt andra hållet och ta graben på den andra foten istället. Något som nu i efterhand visade sig vara en av bidragande ingredienserna till säsongens succé. Vändningen kom i en mindre tävling i Norge i mitten av februari.
– Då hade jag fått nog. Där gick det så dåligt att jag tänkte att nu slänger jag mig och tar mutegrab utan att tänka på foten. Sen får det bära eller brista. Och det höll, berättar Kim.

Efter tävlingen i Norge kände Kim att foten fungerade tillräckligt bra för att börja satsa ordentligt igen. Den första stora prövningen blev Jib Academy-finalen i Åre dit han kvalat in från Lindvallen.


Foto: Chris O’Connell/Armada

– När tävlingen började på dagen trodde jag inte att det skulle gå så bra som det gick. Det var mycket bra åkare på plats samtidigt som jag inte kände mig i min bästa form. Sen fick jag till ett par bra åk och mina snurrar åt båda hållen var väl en av anledningarna till att jag vann, säger Kim och skrattar.

Det blev repris någon vecka senare under Parlino Swedish Open i Åre.
– Jag hade inte tänkt åka till Åre först. Jag var i Lillehammer och hade fullt upp med skolan men sen var Simon Ericsson i Lillehammer och hade uttagning till NTG. Han skulle vidare till Åre så jag hakade på honom och såhär i efterhand var det en jäkla tur att jag gjorde de, berättar Kim som kunde räkna in ytterligare en seger och dessutom framför ögonen på tävlingsledaren Jon Olsson. Segern i Swedish Open rankar Kim högt. Många deltagare, bra stämning och framförallt; en plats i Jon Olsson Invitational nästa år.


Foto: Chris O’Connell/Armada

En säsong som började med en envis skada utvecklade sig till fulländade vintermånader och säsongsavslutningen kom i Mammoth Mountains under världsfinalen i Jib Academy. Första gången i USA för Kim och han summerar resan med ord som; stoked, hamburgare, pannkakor med sirap och en episk vistelse. Nåväl, Kim skrattar och ger en mer detaljrik förklaring.
– Vi bodde precis vid backen, hade blå himmel varje dag och en välshapad park. Vad mer kan man önska sig?

Kim vann i Mammoth och fortsatte sin trend med att vinna tävlingar med sin jämna åkning. All skidåkning under försäsongen och vintern gjorde att trick- och skidkänslan ökade och därför kunde han också hålla en hög nivå.


Foto: Chris O’Connell/Armada

Foto: Chris O’Connell/Armada

Säsongens ohyggligt stora framgångar i alla tävlingar under säsongen gav eko på sponsorsidan, Armada hörde av sig. Tidigare i höstas var Kim nästan en månad på Nya Zeeland tillsammans med Armadateamet med tillhörande fotografer, filmare och branschfolk. En resa han sent kommer glömma. Förutom all baggageövervikt såg han även till att få med sig ett rykande färskt kontrakt med storsatsande Armada.
– Jag har alltid velat åka till NZ för jag har sett och hört mycket bra därifrån. Så när vi väl klev på planet på vägen dit kändes det nästan overkligt. När vi landat och hade kommit till rätta kändes det som om man var med i en film. Det var proffs överallt, säger Kim som bland annat shreddade med Simon Dumont och Tanner Hall.

Kim får vänja sig vid den stora skidscenen framöver och de första stegen som skidproffs har nu avverkats för Älvdalens stolthet
– Det har varit en upplevelse att åka runt på så mycket tävlingar och det har gått otroligt bra så jag kan bara säga att jag är jättenöjd med förra vintern, avslutar Kim som nu siktar framåt.


Foto: Chris O’Connell/Armada

NTG- fabriken i Lillehammer har levererat sin nästa storstjärna. Direkt från rullbanden har denne Sid Vicious-liknande Kim Boberg, blott 17 år gammal, gjort sig ett namn inom skidvärlden. I vinter fortsätter storyn.

Kim Bobergs sponsorer:
Armada ski, Monster energy, Sweet Protection, Oakley.

Läs mer på kimboberg.blogspot.com

Text: Ola Melin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.