TJ, TJ, TJ

TJ Schiller har något speciellt över sin åkning. Det är alla överens om. Freeride tog en pratstund med kanadensaren om hans recept på både träning, tävlingsvinnare och soul riding.


Foto: Chris O´Connell

Prolog
Den här artikeln skulle egentligen ha börjat ett stycke längre ner. Men precis vid publiceringen nås Freerideredaktionen av nyheten att TJ Schiller har dragit sitt ena korsband och går en lång period av vila och rehabilitering till mötes. Freeride önskar och tror att TJ är uppe på skidorna snabbt igen. För vi, som alla andra, gillar TJ.


Foto: Jesper Molin

Det är Laurent Favre, själv en världsåkare som glider upp bredvid TJ Schiller under intervjun uppe i riders lounge på Stockholms Stadion efter King of Style i november, som inleder intervjun.
– Du måste förstå att TJ, han är ikon. För oss alla. Han kopierar inte. Han har en helt egen stil. Det är vi andra som kopierar honom.
TJ tittar på Laurent och säger ett ärligt tack. När Laurent har strosat vidare säger TJ:
– Sanningen är den att jag har kört samma trick i fyra år nu. Det är switch, spinn och mute.

TJ menar att hans recept för de många toppplaceringarna på senare år handlar om att göra de tricken som man är bekväm med och vara konsekvent. Jo, fast saken är den att det är få som så där lätt som helst kan växla i antal rotationer, köra en d-spin eller rodeo, kanske en flat spin, byta mellan bio, misty och japan.
– Japan är min favoritgrab, hävdar TJ.
Men den där ninjagraben som du skyltar med så mycket i Seven Sunny Days då?
– Ahh, du menar bwarrow. Ja, den kom jag på förra vintern. Måste ge credit till min kompis Chris Turpan från Red Deer. De var han som kom på namnet utifrån bow and arrow. Den ser ut som om man skjuter pilbåge, eller hur?

Det är få som har mer soul i sin åkning än TJ. Att lägga ner personlighet i åkningen är också något som han lägger mycket energi på. Lite av det speglas i TJ:s sekvens i Seven Sunny Days där han bjuder på några så kallade roll over three (alltså att dra iväg en 360 från handstående över ett litet krön i backen). Det blir faktiskt inte så mycket cleanare på skidor just nu. Men någon soul rider ser han inte sig själv som.
– Jag tror inte det finns så många soul riders i våra led egentligen. Det är mer bummarna som går in för åkningen på det sättet som behövs för att man ska kunna kalla sig en soul rider. Vi som tävlar idag har vuxit upp i ett kollektiv som hela tiden pushar varandra att köra bättre.


Foto: Chris O´Connell

Thomas James Schiller har prenumererat på pallplaceringar ett tag nu. I mitten av förra säsongen, under ett välbehövligt avbrott från tävlandet, bjöd TJ upp Tanner Hall med flera till hemlandet för att köra puder i Nelson. En tokig landning och en trasig ankel gav ett tävlingsuppehåll i två månader. Men i JOI uppe i Åre var han tillbaka och knep tredjeplatsen före Simon Dumont. Den här säsongen inleddes med seger i Freestyle.ch där en stilren Flat Spin 5 Truckdriver avgjorde. Nyligen bärgades även andraplatsen i King of Style i Stockholm.

TJ och träning stavas disciplin. Inför varje säsong börjar allt med en papperslapp och slutar med nya trick som skördar framgång.
– Jag skriver ner vad jag ska bli bättre på varje säsong. Det är mina egna TJ goals på en liten lapp. Sedan är jag systematisk hela vägen. Om jag ska träna in en ny grab börjar jag litet på en studsmatta, sedan i en 360, sedan en 540 och så vidare. I år blir det inte lika mycket att träna in nya trick, utan mer att bli en bättre allroundåkare. (red. anm. uttalandet skedde innan skadan)


Foto: Jesper Molin

Foto: Chris O´Connell

Ser man till TJ:s meritlista väger det över rejält på big air-placeringar. Själv menar han att han fortfarande inte fått till ett riktigt bra åk i pipen. Problemet sitter i att han inte har några riktiga trick för den vänstra väggen i pipen. Men det är en av sakerna som det ska ändras på framöver.
– I somras när jag var på Nya Zeeland körde jag riktigt bra i pipen och lärde mig nasty tricks. Jag hoppas få visa det redan i X Games om det går.

Folk envisas med att hävda att Sverige och Kanada är så lika som länder, håller du med?
– Absolut, vi har samma skräp i soptunnan, lika höga skatter, vill ha fred på jorden och gillar inte Bush, flinar TJ och fortsätter:
– Nej, men det är faktiskt lika i mentalitet hos folk tycker jag. Man kan heja på folk på stan utan att framstå som en idiot, säger TJ som föddes i Vancouver men nu bor i BC:s deadzone som han själv uttrycker det, i Vernon mitt i delstaten. Men att han älskar sina hemtrakter råder det inget tvivel om. På tal om skidor, vad tycker han om Alaska?
– Fuck US! Alaska är vårt. Amerikanarna köpte Alaska av oss för en miljon dollar under något av världskrigen. Eller ja, jag vet inte riktigt hur det var, säger TJ med ett leende (red. anm. USA köpte Alaska av Ryssland 9 april 1867 för motsvarande 134 miljoner dollar).

I´ll be back!
I´ll be back!
Foto: Dan-Marcus Pethrus
TJ Schiller: Resultat 2006-2007

2006
6:a US Open, Vail, Slopestyle
1:a US Open, Vail, Big Air
5:a Paul Mitchell AFT, Breckenridge, Slopestyle
2:a Paul Mitchell AFT, Big Bear, Slopestyle
2:a Orage European Freeskiing Open, Laax, Slopestyle
2:a World Skiing Invitational, Whistler, Big Air
9:a World Skiing Invitational, Whistler, Superpipe
3:a Total Fight Masters of Freestyle, Andorra, Slopestyle
5:a Freestyle.CH, Zurich, Big Air
1:A Icer Air, San Francisco, Big Air

2007
3:a Jon Olsson Invitational, Åre, Big Air
1:a Freestyle.ch, Zurich, Big Air
3:a King of Style, Stockholm, Big Air

Text: Dan-Marcus Pethrus
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.