Högsta högsta i Åre: Största dropet någonsin i Östra Ravinen

Det finns en del stora drop att hoppa i den svenska fjällvärlden. Och så finns Högsta i Östra Ravin, Åre. Ja, och så finns Högsta Högsta. Erik Wennberg blir nu historisk som den första skidåkare som faktiskt har klarat dropet. 

Våren 2011 prövade en tapper skidåkare Högsta Högsta-dropet i Åre. Men den svenska hårdchargande och härligt glädjespridande Adam Widén stod inte efter den extremt höga och långa flygturen utför vinddrivan på Östra Ravin. Försöket har gått ner i den svenska skidåkningens historiska krönikesamling som ”En flygtur vi minns: Adam Widén”. Adam knäckte bägge skidorna bakom bindningen i landningen. Båda stavarna var av och även så några revben.

Nya Zeeländaren Neil Williman har också varit lite sur över att ingen bara går upp och sätter Högsta Högsta. Karln har gett sig på det beryktade dropet två gånger, senast i april 2013, men har inte stått något av försöken.

I fem års tid har sedan Högsta Högsta legat orört. Skrattandes åt rutinerade skäggiga skidåkare som förra vintern gjorde överstor backflip utför lillbroders-dropet Högsta ett tiotal meter bort. Och till och med hånskrattandes åt ynglingar som Erik Wennberg som samma vintersäsong gjorde ett enkelt rakt drop utför Högsta.

Men Högsta Högsta får nu äta upp sitt elaka tonfall. 21-åringen Erik Wennberg har varit där för tre dagar sedan och satt Sveriges kanske mest legendariska uthopp på plats. Erik Wennberg är stjärnan i sammanhanget givetvis, men som vanligt var det också en laginsats med flera inblandande. Alexander Rydén tog stillbilder, körde drönare och klippte ihop filmen. Marcus Ahlström och Fabian Omne hjälpte också till att filma. Endast en systemkamera användes i filmningen, i övrigt var det mobiler och GoPro:s som användes. Innehåll slår kvalitet när en prestation av detta slag är i görningen.

Och hur högt är Högsta Högsta då? Tja, därom tvistar de lärde. Team Erik Wennberg uppskattar efter lite olika mätmetoder med rep, laser och drönare att höjden minst är 30 meter.

Erik Wennberg du har nu klarat Högsta Högsta i Östra Ravin, Åre: HUR KÄNNS DET?
– Nu efterhand känns det lite overkligt. När jag landade var jag i euforia. Nästan som i chock. Hur glatt som helst!

Hur länge har du gått runt och tänkt på att köra Högsta Högsta?
– Dagen innan sade Alexander Rydén att det kanske går att köra. Han hade sett mig hoppa Högsta flera gånger samma vecka. Ingen har ju landat Högsta Högsta. Kvällen innan bestämde jag att jag ville köra. Varje minut som gick efter beslutet funderade jag på dropet…  ”hur kan jag landa”, ”hur ska jag göra uthoppet”, ”kommer jag slå mig”, och liknande. Jag kollade mycket på hur de på de tidigare åkarna Adam Widén och Neil hade gjort.

Lärde du dig nåt av det?
– Adam Widén landade exempelvis på rygg och man såg att hans avhopp blev lite knackigt. Jag var lite rädd för att vinden skulle ta tag i mig precis som den gjorde med Adam. Men Neil gjorde Högsta Högsta efter Adam Widén och utan att landa på rygg – det skapade lite tro på att det skulle kunna gå. 

Varför just Högsta Högsta?
– Det var dels för att ingen har klarat det, dels för att det verkligen kändes som att jag kunde klara det. Jag hade kört Högsta tre gånger dagarna före, och även hoppat Högsta Högsta lite längre ner från klippan då jag skråade in under. Jag hade därmed fem stora hopp innanför västen, vilket gjorde mig bekväm.

Hur kändes det när du väl var på plats då?
– Nja…. hyfsat bra ända, men den här typen av hopp brukar aldrig kännas WOW före… man är ju riktigt skraj så klart! 

Du kraschade i första försöket: Var det självklart att testa igen?
– Jag såg i luften att jag hade poppat för mycket och hoppat av uppåt, vilket gjorde att flög väldigt mycket rakt ner för fort. Det kändes i kroppen när jag kraschade, men samtidigt helt ok och att jag kan göra det bättre och vill göra det igen. Då var det självklart att köra igen och stå det. 

Hur ont gjorde första kraschen?
– Nej, inte så farligt ändå! Sen hade jag adrenalin också… men jag hade mer ont efter andra hoppet. Då fick jag en liten smäll av knäet och blev mer komprimerad och slog bak ryggen lite i landningen. Nu har det gått tre dagar och jag är lite öm i axeln annars är det fine. Kan åka skidor och använda axeln som vanligt igen.

Tror du att det goda snöläget gjorde Högsta Högsta enklare i år jämfört när Adam Widén och Neil Williman gjorde sina försök på samma drop för fem-sju år sedan?
– Jag tror nästan hade sämre. Det var sportlovsvecka och många hade skråat förbi i landingen. Det var 30 cm djup hack från alla sportlovsfirare. Skråspåren var inte mjuka. Vi försökte släta ut landningen lite, men det var svårt.  Jag ville nästa inte köra på grund av den halvbraiga landning, och att det var rätt hårt.

Har du gjort liknande drop i denna storlek tidigare?

– Nej, inte så högt. Men några meter lägre. Ganska många ändå. 

Hur skulle du beskriva skillnaden mellan Högsta och Högsta Högsta?
– Det är mycket längre man behöver flyga på Högsta Högsta och landningen blir lite plattare. Sen blir det brutalt mycket läskigare när ingen har stått det tidigare!  

Är du klar med Åreskutan nu eller finns andra utmaningar kvar?
– Nej, det blir roligare med Åre ju bättre skidåkare man blir! Det blir fler möjligheter att köra nya grejer. Jag har haft mina bästa dagar i Åre och är fortsatt taggad på denna skidort! 

Landningen i andra försöket var ju kanske inte stomp till 300 procent, tror du att du kommer att vilja sätta Högsta Högsta ännu cleanare?
– Nja, jag skulle vilja stomp-stompa någog gång. Men då måste jag tänka mycket innan och analyser – snön kanske behöver vara bättre och lite mjukare, kanske behöver ha andra skidor. Första dropet slog jag igenom mycket i snön och fick ett djupt landningshål. Så mer erfarenhet behöver jag för att göra det ännu bättre.

Och slutligen, den där cork 7:an ni tjötar om i filmen, känns som en intern referens, berätta!
– Ja, det var utför en annan plats, men det kan vi visa en annan gång.

Kom igen nu, berätta!
– Ja, ok. Det var från en byggd kick på Högsta-dropet, men det är en annan historia… det är nog första gången någon bygger kick där. Folk åkte förbi och trodde att vi skämtade…

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.