En flygtur vi minns: Adam Widén

Östra ravin. Högsta högsta. Ett drop präglat av myter, skrönor och hörsägen. Få är de personer som stakat ut för den väldiga drivan och flugit över den svarta stenen. Ser vi på de ringa tappra själar som provat blir vi snabbt varse om varför just så få har provat.

Likt Ikaros flög Adam Widén våren 2011 med brusta vingar, men med vind under skidorna över den omtalade klippan, ner mot den platta landningen och en plats i Åres historiebok.

Adam hade några år innan snabbt gjort sig ett namn på skidor. Med en härlig attityd och ”can do spirit” blåste han nytt liv i skidscenen och med ballar som bowlingklot samlade han under några vintrar mer lufttid än en genomsnittlig svala gör under en livstid. Denna vinter hade han i eget tycke haft en lugn säsong och när han gled över platån från Mårtens brant ner mot ”Östra” tänkte han att det var dags att skjuta ur sig.
– Det var så här. Jag var lite provocerad att alla snackade om Högsta Högsta och ingen jävel hoppade. Jag tyckte det var konstigt att inte hoppa det. Någon måste göra skiten, säger Adam som fortfarande har hälsan intakt.

Sällskapet den något molnpudrade men annars soliga dagen bestod av Wille Lindberg, Erik Sunnerheim och Alric Ljunghager. Kanske var även Olof Larsson med. Adam Widén cementerade här sitt signum ”jag kör” när sällskapet kom fram. Erik åkte ner för att bevittna det gränsöverskridande historiska nerifrån, Alric åkte ner en bit skiers left för att dokumentera och Wille stod kvar. Radarparet har inte varit kända för att slänga sig på bromsen när den andra skall göra något på gränsen, snarare tvärtom. Wille bjöd varken på mothugg eller uppmuntran. ”Det är inte så att han sa nej direkt” som Adam uttryckte det. Kanske var han redan spänd på flygturen som snart skulle röra om i den annars stillsamma jämtlandsluften.
– Jag hade inte varit nere och tittat. Det mesta ser ju helt platt ut uppifrån så jag tänkte att det var lugnt. Jag kände mig stark och trodde att möjligheten fanns till stomp, berättar Adam.

De stora sakerna i livet är svåra att särskilja från de mindre när de sker. Oftast krävs reflektion och kontextuellt sammanhang som utkristalliserar sig över tid för att sortera livets alla händelser. När naturen en gång för alla satte ner foten och satte sig på andra sidan schackbrädet mattades förhoppningen snabbt ut. Likt en kite i termik var vår hjälte underkastad vinden och den kontrollerade flygturen förvandlades snabbt till ett inferno av tankar.
– Jag mötte motvinden när jag kom ut på läppen. Det slog mig direkt att det jag gjorde var ren idioti. Jag visste att landningen var hård och tänkte att det var skönt när jag skulle hoppa högt för att minska risken för genomslag. Nu kändes det inte lika bra..

Adam knäckte bägge skidorna bakom bindningen i landningen. Båda stavarna var av och även så några revben.
– Det var skönt att pjäxorna satt kvar. Det var däremot inte så roligt att åka ner på skidorna som bara fladdrade bakom bindningen, menar Adam som skämtat om att han arbetade fram Dynastars nya rockerprofil där och då.

– Jag tumlade fram till Erik som stod 100 meter ner. Jag kommer ihåg så väl vad jag tänkte, “varför gjorde jag den här skiten”. Jag kände inte då att jag hade knäckt revbenen men jag hade ont. Dagen efter när jag skulle kliva upp ur sängen kändes det som man gått en match mot Tyson, säger Adam och ler.

Nuförtiden har Adam slutat att samla lufttid. Åren som Sveriges modigaste person är förbi. Han säger att det var en fäbless som efter några år inte kändes lika självklar ”vafan är grejen, det är ju inte skidåkning liksom”.

– Det blir revansch i vinter. Nej för i helvete! Jag skojade bara, jag har slutat hoppa högt. Jag gjorde det bara för att jag var så jävla tränad. Jag är typ starkast i skidvärlden, säger Adam avslutande med ett härligt skratt.

Adam Widéns flygtur i Östra från Six Months ep.7 (1:55 in i klippet)

Bonus:

GoProklipp från Neil Willimans försök på Högsta Hösta samma år.

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer