Erik jibbar med lös häl

13-årige Erik Nordin tog tredjeplatsen i Funäsdalen Sequence tidigare i vinter och vann nyligen Kids-klassen i The North Face Ski Challenge i Val Thorens. Siktet är inställt på X Games, på telemarkskidor.


Foto: Fredrik Du Rietz, http://www.vikingen.fotosidan.se

Erik Nordin, 13 år, vann nyligen Kids-klassen i den stora finalen av North Face Ski Challenge nere i Val Thorens. Erik stack ut i det talangtäta fältet av 12- och 13-åringar med sin sw 5 och backflip. Och han gjorde det på telemarkskidor!
– Backflipen är nog mitt favorithopp. Jag får mest poäng av att åka in switch mot hoppet. Det kräver ganska mycket mer balans än för de som åker på vanliga skidor, säger Erik Nordin.

Han är hemma i Rättvik igen. Rättviksbacken har stängt för säsongen men klubben Rightbay Locals planerar för fullt för sommarens vattenhoppsaktiviteter, framför allt Midsommar Big Air. Det är Eriks mamma Elisabeth som har tagit över som ledare efter Philip Hagberg i klubben. Nötningen ner i vattnet på somrarna har gett mycket till åk- och hopptekniken menar Erik. Varje år arrangerar Skidförbundet även telemarksläger i Fjätervålen. Sist var det omkring 200 deltagare. Här har Erik också fått hjälp att slipa på tekniken.


Foto: Fredrik Du Rietz, http://www.vikingen.fotosidan.se

Foto: Fredrik Du Rietz, http://www.vikingen.fotosidan.se

Erik har åkt skidor i elva år; de senaste tre år sen med lös häl.
– Ja, det var svårt att stå emot eftersom både mamma och pappa och mina två systrar åker telisar. De fixade telisgrejer till mig för att jag skulle pröva en gång. Och sedan var jag fast. Det var svårare och lite mer utmanade att svänga med telemark.

Erik var med i gänget XHC som skickade in bidraget ”4 liter svett” i Freeride Video Awards 2007. Det var stenhård friåkning och jibbing på längdskidor. Längdåkning är något som Erik sysslat med mycket och med tanke på det framstår hans satsning på telemark som en ganska bra blandning av alpint och längåkning.
– Det kändes snabbt naturligt att ha hälen lös även när man åkte utför och eftersom jag hade jibbat mycket på alpina skidor innan tog jag telisarna till parken direkt. Nu hänger jag väl i parken 80 procent av tiden i backen. Jag tycker inte det är så stor skillnad mot att åka alpint. Ja, förutom att det är svårt att göra nose press då kanske.


Foto: Fredrik Du Rietz, http://www.vikingen.fotosidan.se

Säsongen har inneburit ett genombrott för Erik. Det började med en tredjeplats i Funäsdalen Sequence där domarna poängterade Eriks kontroll och stil. När sedan North Face Ski Challenge kom till Åre för att köra kvaltävling inför finalen i Val Thorens fanns Erik på plats. Friåkningsdelen av tävlingen gick i Slalombacken och innebar i praktiken puckel i lössnö. Freestyledelen fortsatte sedan in i Bräckes röda linje. Erik körde bättre i friåkningen än i parken och slutade fyra. Det gav en biljett till finalen.
– Val Thorens var min första internationella tävling så det är klart att man var lite nervös vid starten. Det hade kommit 40 centimeter nysnö under natten som började töa efter ett tag. Jag körde i slutet av startfältet och det var svårtåkt så det gick så där på friåkningen. Men jag tog många poäng i parken så det gick vägen ändå, minns Erik.

Prispokalen från Val Thorens står uppställd hemma i Rättvik. Och Erik hymlar inte med sitt mål:
– Jag skulle vilja bli den första telisåkaren i X Games.


Foto: Fredrik Du Rietz, http://www.vikingen.fotosidan.se
Text: Dan-Marcus Pethrus
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.