Snövita drömmar har premiär på SVT – ett oförglömligt äventyr i Grönlands orörda vildmark

Imorgon har serien Snövita drömmar premiär på SVT. Där får vi följa bräd- och skidåkarna Malou Peterson, Hildur Karlsson, Vilda Forsén och Caley Vanular på ett otroligt äventyr på Grönland. Freeride har redan sett det första avsnittet och kan garantera att det är sevärt och inspirerande!

Imorgon (tisdag 21 februari 22.00) har serien Snövita drömmar premiär på SVT1 (går också att streama på SVT Play). Under sex avsnitt får vi följa med Malou Peterson, Hildur Karlsson, Vilda Forsén och Caley Vanular på ett otroligt äventyr på Grönland som inkluderar unik skidåkning med storslagna vyer på  orörd natur och upplevelser utöver det vanliga.

Resan går från Sverige, till Island och vidare till Grönland där de fortsätter längs med kusten med den segelbåt som är deras hem under stora delar av expeditionen tillsammans med en liten stuga mitt bland bergen. Skidåkningen står i fokus och är det som fört dem samman, men Grönlands natur är minst lika storslagen som skidåkningen i sig.

I det första avsnittet laddar gänget upp med surfning och sköna bad på Island inför det kommande stora skidäventyret på Grönland, men ett inställt flyg vänder upp och ner på hela planeringen. Sevärt – kan vi på freerideredaktionen garantera då vi redan har fått en exklusiv förhandsvisning på det första avsnittet.

Grönland – oexploaterad vildmark

Grönland är ett otroligt vackert land vid första anblick men landet kämpar också med fattigdom, dålig hälsa, alkoholism och ett samhälle helt utan infrastruktur. Denna plats är sannolikt en av de sista oexploaterade vildmarkerna där också isbjörnar härjar fritt. Bara Grönlands natur i sig är så pass sevärd att den skulle platsa i vilket naturprogram som helst. Lägg därefter till fyra fantastiska skid- och brädåkare och en rejäl dos äventyr så är en kväll i soffan framför TV:n given.

Omfattande logistik

Samtliga individer i denna konstellation är entreprenörer som är van att lösa eventuell logistik och planering som krävs för ett äventyr av detta slag. Men denna resa har verkligen utmanat gruppen och den praktiska planeringen pågick i ett helt år innan avfärd. Timmar av research, drömmande, tänkande, vridande och funderande för att göra resan möjlig – som vänds upp och ned redan i det första avsnittet. Att projektera en stor TV-produktion och samtidigt vara på sitt resa i Arktis är något utöver det vanliga för samtliga inblandade.

Intervju med Vilda Forsén om Snövita drömmar

Vi har fått en pratstund med Vilda Forsén inför den kommande premiären imorgon.

Hej Vilda! Vad kan vi förvänta oss att se på SVT nu under våren?

– Ni får följa hela äventyret från Island, till östra Grönland, med båt in i små byar, hundspann genom bergen, topptur upp till stugan mitt ute i ingen stans, skidåkningen, vidare till andra byar, nya intryck, människor, mot västra Grönland, segelbåten Sky Dancer och hur vi levde på båten och möttes av galet fina vyer och platser att åka skidor och snowboard på.

Hur kom gruppen i kontakt med varandra och vilka är ni egentligen?
– Malou har enligt mig varit knytpunkten för oss alla, sedan har intresset för äventyr och skid-/snowboardåkning förenat oss med.  Jag är född och uppvuxen i Stockholm men har sedan jag var liten alltid gillat att åka skidor, hitta på nya saker och att utmanas. Under åren har det bidragit till att jag gärna tackar jag till äventyr och detta var ju ett solklart äventyr att hänga med på. Jag är en social, glad och driven person som gärna inspirerar fler till att göra sånt som de brinner för.

Varför just Grönland?
– En plats som ingen av oss har varit på innan och för mig en dröm att få uppleva och besöka. Att kunna visa upp att detta även är en plats för skidåkning är fint.

Hur är skidåkningen på Grönland?
– Helt klart varierande. Det beror lite på vart en tar sig men det finns fantastiska berg att upptäcka. Jag skulle säga att västra Grönland är lite flackare medans östra Grönland har mer dramatiska berg. Jag tycker främst att det var kul att få åka skidor på olika platser på Grönland men också att få uppleva världens största ö på skidor. Det var inte alla gånger bra åkning men själva äventyret var otroligt!

Jag har förstått att det har inneburit mer logistiskt arbete kring denna resa än det vanligtvis gör för er, hur kommer det sig?
– Ja, det kräver planering och att vara redo för att allt kan vändas upp och ned. Vi var väldigt väderpåverkade vilket såklart förändrade förutsättningarna och i sin tur planen. För mig handlade det mycket om att vara följsam, öppen för att saker och ting kan förändras över tid och att till och med vara redo att skjuta på resan till senare. Men till slut kom vi iväg och det blev en resa jag kommer att bära med mig för resten av livet.

Spännande! Så hur var resan då i korta drag?
– En av de häftigaste upplevelserna jag varit med om. Att få göra det med tre vänner är något jag är så tacksam för. Det var häftigt att få se Grönland från olika håll, möta Inuiterna på plats, förstå sig på hur de lever och att få ta del av deras vackra natur. Sen var det också ögonöppnande för mig att få lära mig mer om just Grönland på plats.

Vilken är den mest minnesvärda händelsen från resan?
– Oj svår fråga, vill ju svara typ allt. Men jag skulle säga att få segla in i fjordar på västra Grönland, åka skidor i solnedgång och att få vara helt själva där bara omgiven av vänner och fin natur. Så jag skulle nog vilja säga seglingen och allt vad den innebar.

Finns det händelser eller upplevelser som ni måste hålla hemligt tills det visas?
– Ja vi får ju inte visa så mycket rörligt material och vi själva har ju bara fått se en del av ett av avsnitten. Är helt klart pirrig inför premiär men så glad över att få visa fler människor hur man kan äventyra med likasinnade.

Snövita drömmar-expeditionen består av:

  • Malou Peterson: 27 år, från Åre. Professionell skidåkare och äventyrare.
  • Hildur Karlsson: 26 år, från Delsbo/Robertsfors. Skidåkare, äventyrare och fotograf.
  • Vilda Forsén: 28 år, från Stockholm. Skidåkare, äventyrare och marknadsförare.
  • Caley Vanular: 32 år, från Vancouver, Kanada. Professionell snowboardåkare, äventyrare, fotograf och creative director.

Snövita drömmar har premiär på SVT1 tisdag 21 februari kl 22:00.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.