10 skäl varför lift är bättre än topptur

Knarriga gamla tvåstolsliftar, bekväma kabiner, ryckiga knappliftar, underlivsdestruerande repliftar eller sköngungande sexstolsliftar. Listan kan göras lång över de alpina ingenjörskonstruktioner som allesammans med lätthet klår din egen förmåga att ta dig uppför snöiga berg. Anders Wingqvist listar de tio viktigaste skälen till varför liftbaserad friåkning är bättre än toppturer.

Med denna lista anser vi lavetten mot uppförsfolket vara utdelad, handsken är kastad, Alea iacta est – vilken naturromantisk topptursivrare på över 190 centimeter antar utmaningen och skriver listan ”10 skäl till varför topptur är bättre än lift”?

1. Skidåkningen

Sist jag kollade handlade friåkning om farten, adrenalinet och glädjen att åka nedför bergs- och fjällsluttningar. Det finns en anledning till att alpin skidåkning också kallas utförsåkning och inte uppförsåkning. Denna omständighet, att nedfärden är det roliga, är kanske också det viktigaste skälet till varför liftbaserad friåkning slår människobaserad dito tjugofyra timmar om dygnet, sju dagar i veckan och 365 dagar om året – mängden faktisk skidåkning du får gjord. Inte ens om du är en nedbantad He-Man på ecstasy (tänk en helt vanlig elitlängdåkare) kan du vid topptur komma i närheten av den fallhöjdsmängd som du garanterat får njuta av under en helt vanlig sketen dag i ett liftsystem.
Det är dessutom grovt överskattat att få ett tråkigt orört puderåk efter en lång och svettig dags strävan uppför med stighudar, samtidigt som det är grovt underskattat att göra laps med polarna i lite uppkörd snö och hitta roliga linjer och samtidigt växa som skidåkare. Med lift kör du varje åk nedför lite fortare, hoppar lite högre och bubblar av lite mer skidglädje ju längre dagen lider. På topptur investerar du en massa kalorier i att ta dig uppför medan du inte hinner bränna mer än max ett åk eller två nedför. Topptur rekommenderas såldes som bantningskur, snarare än till dig som de facto vill åka skidor.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.