Vi minns Matilda Rapaport

Det är nu tre år sedan vi möttes av nyheten om den tragiska lavinolyckan i Chile som kostade livet på Matilda Rapaport, en friåkare, förebild och inspirationskälla för så otroligt många.

Det är nu tre år sedan Matilda Rapaport omkom, endast 30 år gammal. En av vår tids absolut främsta friåkare och förebilder. Det var under en filminspelning i Chile som en lavin begravde Matilda och hon avled några dagar efteråt på sjukhuset i Santiago av skadorna som snöraset förorsakat. Vännerna hyllar Matilda och genom stiftelsen Rapaport Hargin Foundation lever hennes anda kvar.

Matilda var en entreprenör, examinerad på Handelshögskolan i Stockholm och drev flera företag parallellt med en professionell karriär inom friåkning och har bland annat varit hotellchef på Ski Lodge Engelberg i flera år.

2013 stod Matilda Rapaport som vinnare av Xtreme Verbier, Freeride World Tour, och har också vunnit Scandinavian Big Mountain Championships (NM) både 2011 och 2016. Men trots en lysande karriär inom skidåkning så är det oftast minnet av Matilda som person som lyser starkast. Omtänksamheten, ödmjukheten och passionen.

Så här skriver Evelina Nilsson om Matilda:
-Att beskriva en ängel som Matilda är svårt i ord för det finns så mycket jag vill säga om henne och så få ord. Det bästa ordet jag kan komma på är, kärlek. Hon var ett sådant fint exempel på vad kärlek är för hon var den personen som såg till att alla hade det bra och att alla kände sig älskade och en del av familjen. Hon tog emot mig med öppna armar första gången jag skulle stå på start i Världstouren och från den stunden så blev vi ett väldigt bra team.

”Hon var ett sådant fint exempel på vad kärlek är för hon var den personen som såg till att alla hade det bra och att alla kände sig älskade”

-Jag är så glad och tacksam för alla fina stunder med henne, vi delade så otroligt mycket av oss själva och på så vis så tror jag att vi inspirerade varandra till att vara den högsta versionen av oss själva så ofta vi kunde. Jag har mött henne många gånger i mina drömmar sedan den sista gången vi sågs och jag vet att hon har det bra. Jag är övertygad om att hennes själ strålar samma kärlek till alla hon möter var hon än är.

”du är forfarande levande, bara ute på en annan resa”

Även Lotten Rapp har skrivit om sin forna tävlingskonkurent:
-Tre år sedan lavinolyckan, kära Matilda. Tack för att jag fått se din vackra styrka nära, men det skulle verkligen inte bli så här. Skulle du dyka upp någonstans längs vägen skulle det inte förvåna mig, för du är forfarande levande, bara ute på en annan resa än vi andra just nu.

”Perspectives” blev Matildas sista produktion innan den tragiska olyckan. Här åker Matilda Rapaport, Henrik Windstedt och Dave Treadway puder i Nelson, Kanada.

Rapaport Hargin Foundation

Matilda Rapaports inspirerade många, och hennes anda lever vidare via Rapaport Hargin Foundation, en stiftelse med Matildas dåvarande man Mattias Hargin samt syskonen Andrea, Arthur och Helena Rapaport i styrelsen vars vision är att inspirera och stötta skidåkare och entreprenörer. Ökad jämställdhet och säkerhet är ledord som ska föra det Matilda stod för vidare. Vill ni stötta Rapaport Hargin Foundation kan ni göra det på följande sätt:

Stötta Rapaport Hargin Foundation:

Swish: 1232753374
Bankgiro: 354-5811
Bankkonto: SEB 5255 – 10 513 63

Läs mer om stiftelsen på rapaporthargin.com

Under #InspireLikeMatilda fortsätter vi dela våra minnen av Matilda Rapaport.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.