...

Framtiden för svensk friåkning stavas M-A-X P-A-L-M

Max Palm fick hela Sveriges skidåkarstab att tappa hakan när han sopade banan med startfältet och kammade hem NM i Riksgränsen 2019 som yngsta deltagare någonsin, blott 16 år gammal. Sedan dess har framgångssagan fortsatt och framtiden ser lovande ut för en av Sveriges mest ödmjuka skidåkare. 

Riksgränsen, maj 2019. Max Palm sladdar ned intill stenröset bredvid Kajklippan, drar en stor 360 utför Klumpen och skickar en ännu större bakåtvolt på Klustret. Fort och stort. Han sätter båda landningarna lekande lätt och möter publikens jubel med båda armarna i luften.

Och han har all anledning i världen att vara nöjd. För med detta åk så blir Max Palm den yngste deltagaren någonsin att vinna Scandinavian Big Mountain Championships, i folkmun kallat NM, endast 16 år gammal. Max belönas med en prischeck, lite krimskrams och hela skid-Sveriges uppmärksamhet. Max Palm går över en dag från yngling till Nordisk mästare i brant skidåkning.

– Det var fett kul! Det är mitt bästa tävlingsåk någonsin, jag vet inte riktig hur jag klarade det, förklarar Max Palm på ödmjukast möjliga för freeride.se när vi lyckades få en pratstund med en av Sveriges mest lovande skidåkare.

”Det är mitt bästa tävlingsåk någonsin, jag vet inte riktigt hur jag klarade det”

– Det var där och då jag började bli igenkänd inom den svenska skidindustrin. Det har gett lite bättre kontakt med sponsorer och såna saker. Men annars är det inte så stor skillnad för mig.

Ödmjukheten lyser rätt igenom. Men faktum är att Max Palm idag är en del av Rossignols professionella team och kan därmed, 18 år gammal, titulera sig själv som professionell skidåkare. Vilken gör det möjligt för honom att göra det han älskar på heltid. En dröm som är få förunnat.

Men vägen till framgång är ofta snårig, så även denna gång, om det inte vore för att Max Palm hänsynslöst redan röjt sin stig med sylvass lie. Trots sin ringa ålder så har Max Palm, innan han vann NM 2019, skördat flera framgångar. Bland annat så har han vunnit Freeride Junior Tour, kvalificerat sig till Freeride Junior World Championship och dessutom ställt upp som yngsta deltagare någonsin på NM (2018), då var Max bara 15 år gammal.

Hur är det ens möjligt att bli en så kompetent skidåkare vid så pass ung ålder egentligen?

Max Palm är uppväxt i Serre Chevalier i Frankrike och bodde där tills han var tio år och var redan då aktiv på tävlingsscenen. Men då var det alpin skidåkning som gällde, vilket också präglat hälften av hans liv. Men intresset för freerideåkning har alltid funnits vilket tagit sig an olika uttryck.

”En gång under en alpin tävling, precis innan målet fanns ett hopp som jag sett, så jag åkte ur banan och åkte och hoppade istället för att åka i mål, haha…”

– En gång under en alpin tävling, precis innan målet fanns ett hopp som jag sett, så jag åkte ur banan och åkte och hoppade istället för att åka i mål, berättar Max och skrattar högt.

Vid elva års ålder flyttade Max till Chamonix där den alpina karriären fortsatte under ett år innan intresset för stora berg slutligen tog överhand och käpparna fick ge vika för puder och klippor. Sedan tre år tillbaka studerar Max på Les Arcs Freeski Academy, en fransk typ av högskola speciellt utvecklad för skidåkare.

– Det är så grymt. Skolan har ekonomisk inriktning men är skapad för skidåkare. Vi har ungefär tre månader skola om året och är lediga hela vintern, bortsett från några inlämningsuppgifter. Jag har verkligen utvecklats här.

Trots att Max Palm idag är en sportsligt väletablerad och välkänd åkare inom lite nördigare svenska skidkretsar så har han varit bosatt i Frankrike i hela sitt liv. Det är något han uppenbarligen trivs med:
– Jag har faktiskt aldrig bott i Sverige, jag är född i Frankrike men har svenskt pass, förklarar Max.

– Jag tror inte jag skulle kunna tänka mig att bo i Sverige, bergen är lite för små. Men det är kul att åka dit på NM!

Men för att förstå denna skidåkande svensk-franska solskenshistoria fullt ut måste vi backa bandet ytterligare. Ända tillbaka till det neonfärgade och glada 80-talet.

Max Palms föräldrar, Pia och Stefan Palm, träffades som unga skidlärare i Riksgränsen. Stefan examinerades som bergsguide i mitten av 90-talet och blev därmed en av de första i Sverige med denna utbildning. Därefter har han guidat världen över och driver idag, med 30 års erfarenhet inom branschen, en heliskibas i Abisko tillsammans med Pia och flera andra partners.

Mamma Pia har ett förflutet som skidlärare, vilket också är hennes dagliga arbete i Frankrike i skrivande stund, och hon har också varit medlem i Sveriges demoteam under många år. Icke att förglömma så har Pia Palm också kammat hem NM i Riksgränsen hela tre gånger, dessutom i en äkta hat trick-serie åren 1993, 1994 och 1995. Tjugofyra år senare, maj 2019, vann Max själv NM.

– Jag har nog fått min tävlingssida från mamma, flikar Max in när vi pratar om hans familj.

– Min storasyster, Robina, är också en jätteduktig skidåkare, men hon pluggar i Amsterdam just nu. Hon valde den vägen.

Max Palms föräldrar har rest världen runt tillsammans för skidåkning, jobb och andra äventyr. Men det var i Frankrike som de tillslut fastnade. Efter decennier i både La Grave och Serre Chevalier flyttade familjen till Chamonix där de fortfarande bor.

Med en uppväxt likt denna blir det åtminstone lite enklare att förstå sig på Max Palms makalösa talang inom skidåkning, som tagit honom dit han är idag. 

Apropå läget idag. Rådande coronapandemi har dock förstås inte gått obemärkt förbi även om man, som Max, råkar vara en av världens bästa unga friåkare. Men trots omständigheterna, så har både träning och nöjen fått ta plats i Max kalender under hösten. Fysträning på gymmet och trippevolter på Big Air Bag har varvats med surf och skateboard vid familjens sommarhus på den franska västkusten. Och givetvis har det blivit en del skidåkning också.

– Jag har åkt lite skidor de senaste veckorna i Zermatt, men inte mycket alls ändå. Det är lockdown i Frankrike just nu, men jag får träna på gym och åka skidor trots allt, eftersom jag är professionell skidåkare. Det har faktiskt varit en jättebra och rolig höst trots allt.

Ja, trots att Covid-19 gjort framtiden oviss och osäker på många sätt, så har Max Palm uppenbarligen gjort det bästa av hösten. Och även vinterns planer är klara, även om pandemin förstås har sista ordet när det kommer till tävlingar och mästerskap.

Detta blir hans sista år på Freeride Junior Tour, som han kör parallellt med kvaltouren (Freeride World Qualifier), och kommande vinter så står också VM i friåkning med i planeringen för denna 18-åring.

– Dessutom har jag ett filmprojekt på gång, vi ska filma hela denna vinter, planen är att en film ska komma ut nästa år, berättar Max med en stor entusiasm.

Det blir sannolikt en vinter fullmatad med skidåkning för Max Palm. Men på frågan om det kan bli för mycket skidåkning är svaret tydligt:

– Nej, det kan det aldrig bli. Jag skulle vilja åka mer skidor än vad jag gör nu. Jag åker inte hela året, det blir kring fyra dagar skidåkning i veckan på vintrarna och litegrann på hösten.

Att åka skidor på den nivån som Max Palm gör är tyvärr inte riskfritt. Trots hård träning och noggranna förberedelser så kan olyckan vara framme. Något Max fick befara under förra vintern när han bröt foten strax innan VM.

”Det var min andra dag på skidor förra säsongen, jag skulle göra en trea utför ett dubbeldropp. Jag kom inte runt helt och landade på den andra klippan och bröt foten”

– Det var min andra dag på skidor förra säsongen, jag skulle göra en trea utför ett dubbeldropp. Jag kom inte runt helt och landade på den andra klippan… och bröt foten. Den är inte helt bra än, men det fungerar i alla fall. Det var första gången jag skadade mig på skidor.

Trots att Max blivit påmind om riskerna med den sporten att utövar professionellt så är han aldrig rädd. Tvärtom, han njuter till fullo och finner ett inre lugn inom skidåkning.

– Jag brukar aldrig vara rädd, jag tänker faktiskt inte alls på det. Jag litar på mig själv och det är nog min styrka. Jag försöker bara ha roligt och skratta, när jag åker så försvinner allt som har med stress och oro att göra.

”Jag brukar aldrig vara rädd, jag tänker faktiskt inte alls på det. Jag litar på mig själv och det är nog min styrka”

– Mamma och pappa är inte heller speciellt oroliga… tror jag i alla fall. Haha. De är nog mer nervösa, inför tävlingar och liknande. De förstår nog eftersom de har varit i den här världen själv.

När vi avslutningsvis försöker se in i spåkulan och framtiden ur ett något längre perspektiv så är de långsiktiga målen lika självklara som sannolika.

– Jag hoppas att jag är på världstouren inom tio år, det är ett mål. Jag vill också utbilda mig till både bergsguide och skidlärare, som mina föräldrar. En annan dröm är att bosätta sig i Golden BC i Kanada.

Oavsett vad som händer, så ska det bli spännande att följa denna talangfulla, målmedvetna och fantastiskt ödmjuka människa i framtiden. Max Palm kan faktisk bli en av våra främsta friåkare genom tiderna.

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.