Andorra – ett underskattat skidparadis

Andorra har gått från att vara ett okänt resmål till att bli en intressant skidsnackis. Sol- och snösäker skidåkning i kombination med god mat och närhet till stadens puls har gjort detta lilla land till ett önskvärt resmål för många. Skattefritt dessutom. 

Andorra är ett till ytan litet land och kan enkelt beskrivas som ett skattefritt skidparadis beläget mellan Frankrike och Spanien i den maffiga bergskedjan Pyreneérna.

Andorra består av tre skidsystem: Grandvalira, Pal/Arinsal och Arcalis som totalt erbjuder 300 kilometer preparerade pist och goda möjligheter till lättillgänglig offpist.

”Andorra kan stoltsera med över 300 soldagar per år. Trots detta är skidområdena några av de allra mest snösäkra i hela Europa.”

Åkningen sker i högalpin terräng kring 2500 meters höjd över havet och Andorra kan stoltsera med över 300 soldagar per år. Trots detta är skidområdena här några av de allra mest snösäkra i hela Europa. Freeride World Tour kör årligen en tävling i Arcalis och freeski-stjärnan Henrik Harlut är bosatt i Andorra sedan flera år tillbaka och har dessutom fått en egen park uppkallad efter sig i Grandvalira.

Förutom fin skidåkning så har Andorra en matkultur som blandar det spanska och franska köket. Både mat och dryck håller en genomgående hög kvalitet.

I detta lilla land mitt i Pyrenéerna erbjuds också ett stort utbud av shopping och i huvudstaden Andorra la Vella finns över 2000 butiker, alltid till lite bättre priser eftersom Andorra är ett taxfree-land. För en enklare lunch i backen får du i genomsnitt betala 9 € och en 3-rätters middag på kvällen landar på runt 15 €. Prisvärt.

”Snöar gör det vanligtvis under nätterna efter att avdunstat vatten färdats cirka 18 mil från medelhavet till Pyreneérna”

Trots att landet har mer än fluffig snö under en klarblå himmel så är det förstås skidåkningen som är det primära. Säsongen är snarlik den vi har i Sverige med start kring månadsskiftet november/december för att sedan pågå fram tills veckan efter påsk.

Snön är i regel torrare i dessa regioner än i övriga Europa och slaskåkning är inget du bör räkna med i Andorra. Snöar gör det vanligtvis under nätterna efter att avdunstat vatten färdats cirka 18 mil från medelhavets kust in till Pyreneérna där det faller i form av snö under vintern. Andorra består av tre skidområden, som beskrivs lite närmare nedan.

Grandvalira

Grandvalira är det största skidområdet i Andorra med sina 210 kilometer pistade nedfarter, 68 toppmoderna liftar, 128 nedfarter och ett 40-tal restauranger. Området har en fallhöjd kring 1000 meter och med en bra liftkapacitet så är liftköer ett sällsynt fenomen i Grandvalira. Du som föredrar preparerad pist kommer inte att bli besviken bland de hundratals backarna i området. I Grandvalira finns världscupbackar för alla alpina discipliner och här arrangeras till och med speedski-tävlingar.

Namnet talar för sig själv: ”Sunset Park Peretol by Henrik Harlaut” är den svenska landslagsåkarens egna park i Grandvalira, och här finns definitivt parkåkning i världsklass. Henrik Harlaut är dessutom bosatt i Andorra sedan några år tillbaka. I vinter byggs dessutom både ny lift och pist som gör åtkomsten till parken ännu smidigare, då den blir ansluten till det stora skidsystemet.

En sak som utmärker Grandvalira, och hela Andorra, är att här finns stora offpistområden tillgängliga i direkt anknytning till liften. Men det är väldigt få åkare som föredrar att vistas utanför markerade nedfarter vilket innebär att snön kan hålla sig fin länge efter senaste snöfall och därmed behöver du nödvändigtvis inte ställa klockan allt för tidigt för att få njuta av det vita guldet. För dig som ändå vill säkra orörd snö erbjuds Heliski med guide där långa offpist-åk från toppar på över 2600 meters höjd är standard.

Kort om Grandvalira

Högsta åkhöjd: 2640 meter över havet
Fallhöjd: ca 1000 m
Total pistlängd: över 217 km
Svarta pister: 18 st
Röda pister: 42 st
Gröna pister: 19 st
Blå pister: 49 st
Liftar: 68 st
Restauranger i pist: 40 st
Park: 3 st
Lekplatser för barn: 6 st
Längdåkningsspår: Nej
Antal snökanoner: 1013 st

Vallnord: Pal/Arinsal

Pal och Arinsal är två separata skidområden som länkas samman med hjälp av en kabinbana. Dessa områden har mer familjär karaktär med härliga solterraser för lunch och fika. Överlag så är backarna lite enklare, även om det finns branta partier, vilket gör att många barnfamiljer väljer att besöka Pal och Arinsal.

Park i olika svårighetsgrader finns för dig som vill känna luft under skidorna och flera offpistområden finns markerade på pistkartan. Variationen är stor och många konferensgrupper väljer Pal och Arinsal som resmål, eftersom deltagarna ofta eftersträvar olika svårighetsgrad. Skidområdet är lite mindre, vilket underlättar för att hålla ihop en företagsgrupp, men goda valmöjligheterna finns och kan utmana de allra flesta även om den riktigt duktiga freeride-åkaren troligtvis väljer att åka till någon av de övriga skidområdena.

Kort om Vallnord

Högsta åkhöjd: 2560 meter över havet
Fallhöjd: ca 1000 m
Total pistlängd: 63 km
Svarta pister: 4 st
Röda pister: 17 st
Gröna pister: 7 st
Blå pister: 16 st
Liftar: 31 st
Restauranger i pist: 5 st a la carte restauranger, 1 pizzeria, 1 creperie, 7 snack bars
Freeride områden: 2 st
Park: 1 st
Fun Park: 1 st
Snow park för barn: 2 st
Längdåkningsspår: Nej

Arcalis

Arcalis är ett välkänt namn i freeridekretsar, hit vallfärdas årligen världens bästa friåkare för att göra upp under en av deltävlingarna av Freeride World Tour. Arcalis är Andorras minsta skidområde men här finns till trots 30 kilometer preparerade nedfarter, 16 liftar, park, boardercross-bana och flera restauranger. Detta är ett högalpint område och förutom några restauranger så saknar Arcalis bebyggelse.

Skidåkningen sker på cirka 2600 meters höjd över havet och många nedfarter ligger i nordligt läge vilket ger riktigt fina snöförhållanden både i- och utanför pisten. Om du köper ett 6-dagars liftkort i Grandvalira så ingår Acralis på samma kort vilket gör det enkelt och prisvärt att testa olika anläggningar under vistelsen i Andorra.

Kort om Arcalis

Högsta åkhöjd: 2625m
Fallhöjd: ca 1000 m
Antal liftar: 16st
Total pistlängd: 30km
Svarta pister: 2st
Gröna pister: 9st
Röda pister: 10st
Blå pister: 7st
Freeride områden: 2st
Park: 1st
Restauranger: 5 st restauranger/bar med terrass, 1 mountain cuisine restaurang, 1 trattoria restaurant, 1 a la carte restaurang, 3 self-service restauranger, 1 high mountain refuge, 1 snack bar

”det är enkelt att förstå att Andorra är ett hypat resmål för skidåkning just nu”

Det är en klyscha att säga att ett skidområde passar alla, men Andorra kan verkligen leva upp till dessa ord. Från familjära Pal och Arinsal via gigantiska Grandvalira och vidare till freerideparadiset Arcalis så är definitivt Andorra ett resmål som attraherar en bred målgrupp. Kallsnö, sol och fantastisk mat förhöjer upplevelsen och det är enkelt att förstå att Andorra är ett hypat resmål för skidåkare.

Svenska Quality Travel erbjuder prisvärda resor till Andorra med gratis liftkort för barn upp till 11 år och rabatterade liftkort för övriga som reser med bolaget. Med 35 års erfarenhet inom branschen och efter att ha arrangerat resor till Andorra sedan slutet av 80-talet så är Quality Travel dessutom officiell representant för Andorra i Sverige.

Bolaget reser från åtta flygplatser i Sverige med egna charterflyg, där samtliga flyg är klimatkompenserade, och arrangerar resor till Andorra från första julveckan fram tills veckan efter påsk. Under resor med Quality Travel så finns svensk personal på plats och delger värdefull information om området, är behjälpliga vid skada och sjukdom, samt erbjuder kostnadsfri pistvisning och ett antal andra arrangemang.

”Superski Andorra” är ett nytt koncept för säsongen 2020 där Quality Travel erbjuder gästerna ett fyrstjärnigt hotell i centrala Andorra la Vella. Huvudstaden är ett bra utgångsläge för skidåkning i samtliga tre skidsystem: Grandvalira, Pal/Arinsal och Arcalis.

Quality Travels egna guider tar gästerna med skidbuss till de olika skidområdena under veckan. En perfekt kombination av fin skidåkning och stadspuls där samtliga gäster bor på samma hotell vilket givetvis ger en speciellt stämning. Superski Andorra erbjuds under vecka 5 och vecka 11 kommande vintersäsong 2020.

Snabbfakta om Andorra

Storlek: 468 km²
Valuta: Euro
Språk: Katalanska, spanska, engelska, franska och portugisiska
Befolkning: ca 70 000 invånare
Soldagar per år: ca 300 dagar
Övrigt: Tax-free område

Mer information om resor till Andorra finns på qtravel.se

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.