Schweiz plan för corona-säker skidåkning

Nyligen beslutade branschorganisationen för Schweiz liftbolag hur vinterns skidåkning ska bli så säker och trivsam som möjligt. Precis som i Sverige är det social distansering 1,5 meter och god handhygien som framhålls. Munskydd är obligatoriskt på tåg såväl som annan kollektivtrafik, flygplan och i slutna liftar som gondoler och kabiner.  

Nuläget

Utifrån nuläget så kommer alla skidorter i Schweiz att öppna och anpassa sig efter de föreskrifter som finns för respektive kanton.

Nyckelfaktorerna i vinter kommer att vara social distansering, precis som i Sverige, samt att följa regler för hygien. Tvätta händerna ordentligt med tvål och vatten, använd handsprit och håll ett avstånd på 1,5 meter. Lätt som en plätt.

En skillnad mellan Sverige och Schweiz är munskydden, vilket vi kommer till lite längre ned. Den korta versionen för oss skidåkare är egentligen bara att det kommer att vara obligatoriskt med munskydd i kabiner och gondoler, men i ”öppna liftar” som sittliftar och släpliftar, behöver man inte bära munskydd. Inget krav på munskydd när du åker skidor i pisterna eller liknande.

Skidorterna har redan vidtagit åtgärder för att undvika smittspridning i olika väntutrymmen, kabinbanor och gondoler. Speciella rengöringsprocesser genomförs med täta intervaller i gemensamma utrymmen. Detta tillsammans med social distansering ska borga för att ge skidåkande gäster en lugn och härlig semester i Schweiz.

Räkna inte med After ski

Hur after skin kommer att se ut i vinter är fortfarande oklart. I denna fråga är det den schweiziska federala regeringen och myndigheter på regional nivå som bestämmer. Schweiz är som bekant en federation och har delvis självstyrande regioner som kallas kantoner.

Skidorterna och Switzerland Tourism tror dock att denna del, alltså partajande efter skidåkningen, kommer i andra hand för merparten av de skidåkande gästerna som är sugna på att besöka de schweiziska Alperna denna vinter. Fokus blir på att vara aktiv tillsammans med sitt resesällskap utomhus i  och åka skidor i storslagen miljö.

Säkerhetsåtgärder

De regionala turistorganisationerna och arrangörerna har utvecklat säkerhetskoncept som syftar till att skydda sina gäster. Dessa koncept är baserade på regler för hygien och beteende, samt riktlinjer för folkhälsa och skydd för anställda. Riktlinjerna har tagits fram av Federal Office of Public Health (FOPH) och State Secretariat for Economic Affairs (SECO).

I korthet är det det som har beskrivits ovan; tvätta händerna, håll avstånd till medmänniskor och bär munskydd i kollektivtrafik och i gondoler och kabinbanor. Målet är att skydda såväl gästande skidåkare som inhemska, samt personal som arbetar på skidorterna i möjligaste mån genom att undvika smittspridning. En bra översikt på gällande regler ser du här.

Precis som i Sverige, och övriga Alpländer, är det givetvis också så att Schweiz följer pandemins utveckling och anpassar riktlinjerna därefter.

 

.

Sommarsäsongen i Schweiz gick över förväntan. De nya riktlinjer som implementerades på hotell och liftbolag anammades smidigt. Idag vet man att om alla respekterar de regler och riktlinjer som finns så kan smittspridning undvikas. Det innebär att vi alla i så fall kan njuta fantastiska skiddagar i vinter.

Här är de riktlinjer som du behöver ha koll på:

  • När du reser inom Schweiz gäller nationella regler. Munskydd är obligatoriskt i all kollektivtrafik, samt på flygplan som landar i Schweiz. Detta gäller också liftar som är stängda (gondoler, kabiner och bergbanor) men inte sk ”öppna liftar” som sittlift och släplift.
  • När du är utomhus och rör dig, exempelvis åker skidor i en skidort, finns det inget tvång på att bära munskydd.
  • En del kantoner har infört krav på munskydd i butiker, gallerior och i andra offentliga rum.
  • Kolla också av om Sverige har några restriktioner eller rekommendationer utfärdade mot att resa till/från Schweiz. Svenska ambassaden har uppdaterade information om det här på Sweden Abroad.

Alla riktlinjer, smittspårning och eventuella karantänregler som beslutas av federala myndigheter i Schweiz kan du hitta här. Kantonerna, regionerna i Schweiz, kan också besluta om utökade skyddsåtgärder om detta behövs.

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.