Guide: 10 saker du absolut inte får missa i Zillertal

Zillertal är ett av Österrikes mest kompletta skidområden. Här är en lista på vad du absolut inte får missa i området!

Österrikes kanske mest kompletta skidområde stavas Zillertal. Här finns fluffigt puder, miltals av välpreparerad manchestersnö, kulinariska lokala matupplevelser, spännande familjeaktiviteter och mycket, mycket mer.

Zillertal består av områdena Fügen-Kaltenbach, Zell-Gerlos, Mayrhofen-Hippach och Tux-Finkenberg. Tack vare Hintertux-glaciären kan Zillertal erbjuda vinteraktiviteter 365 dagar om året. Skulle du (mot förmodan) vara intresserad av något annat än alpin skidåkning så finns en uppsjö av andra aktiviteter – exempelvis rodelbanor, äventyrsbad och längdskidåkning.

Oavsett vad som lockar så finns det ett stort utbud i Zillertal. Nedan följer en lista med vad du absolut inte får missa när du är i denna del av Österrike, håll till godo!

1. Offpiståkning

Det är omöjligt att tipsa om en specifik plats när det kommer puder och Zillertal som i det närmsta är synonymt med varandra. Men en sak är säker; det går i princip alltid att hitta lössnö i området som levererar skidåkning i alla tänkbara vädersträck och altituder. Ofta räcker det att se sig om utanför de preparerade backarna men allra bäst åkning får du med en guide som hittar i området och som kan visa dig Zillertals guldkorn för dagen.

2. Liftkortet Zillertal Superskipass

Detta är ett allt-i-ett-liftort som ger väldigt mycket skidåkning för pengarna. I detta kort ingår förutom själva skidåkningen också skidbussen. Välj mellan 2 till 21 dagar liftkort. Mer information om Zillertal Superskipass hittar ni här.

Detta ingår:

 • 544 kilometer preparerad skidåkning
 • 180 liftar och linbanor
 • 35 skidbusslinjer

3. Skidåkning året runt i Hintertux

Att besöka Hintertux bör finnas på alla skidåkares bucketlist. Här snurrar liftarna året runt och vyerna över Zillertal- och Tuxalperna är något utöver det vanliga – bara färden upp är en upplevelse i sig. Skidsystemet i Hintertux är delvis beläget på glaciär vilket gör det möjligt att åka skidor även under sommaren. En höjdpunkt för den som vill känna benen bränna ordentligt är den sex kilometer långa nedfarten Schwarze Pfanne. Under hösten tränar ofta flera av världens bästa freeski-åkare i Betterpark Hintertux som också är en av världens bästa snowparks. Hintertux har också bra offpiståkning, mycket tack vare att anläggningen ligger så pass högt över havet, men akta er för glaciärsprickorna – guide är helt nödvändigt.

4. Topptur med guide i naturpark

Att gå på topptur har slagit igenom med buller och bång i svenska fjällen och allt fler förstår tjusningen i att ta sig upp för egen maskin med stighudar. Men att topptura i Alperna tar upplevelsen till en helt annan nivå och naturparken Zillertal Alps High Mountain Nature Park är ett topptursparadis. Här finns markerade leder och skyddszoner och i området finns toppturer i alla svårighetsgrader och variationer. Den bästa och säkraste upplevelsen får du tillsammans med guide. Läs mer och boka guide här.

5. Parkskidåkning

Zillertal är en av världens bästa platser för parkåkning – oavsett om du är världscupåkare eller nybörjare. Betterpark Hochzillertal, Actionpark Zillertal Arena, Penken Park i Mayrhofen och Betterpark Hintertux är väl genomtänkta parker som byggs och designas av människor som brinner för sporten och har en gedigen erfarenhet – och det märks.

6. Morgonskidåkning

Flera liftar öppnar redan 07.30. Kliv upp innan solen går upp och ta första gondolen till toppen. Njut av det magiska ljuset när solen stiger upp över bergstopparna samtidigt som du sätter stålkanterna i den nypistade snön. Skidåkning i gryningen är en fantastisk upplevelse.

Varje torsdag under mars månad är följande liftar öppna från 06.55:

 • Karspitzbahn I+II in Zell
 • Isskogelbahn in Gerlos
 • Dorfbahn I+II in Königsleiten

Läs mer om piståkning och morgonskidåkning på Zillertals hemsida.

7. Harakiri, Mayrhofen

Harakiri är en av österrikes absolut brantaste backar och har en lutning på 78 procent vilket motsvarar cirka 38 grader. Denna långa och branta nedfart har fått en slags legendarisk status i skidvärlden och är ett måste för dig som besöker Mayrhofen – om du vågar.

8. Den lokala maten

Många glömmer vilket fantastiskt land Österrike är när det kommer till kulinariska matupplevelser. Bara i Zillertal finns över 80 restauranger i skidområdet som erbjuder allt från traditionella delikatesser till eleganta och moderna rätter. Nedan är några väl utvalda restauranger som är väl värda ett besök:

 • Kristallhütte
  Kristallhütte är en restaurang och hotell som ligger på 2147 meters höjd över havet. Detta är en unik bergsrestaurang med öppet showkök och en solig terrass med en magnifik utsikt över Zillertalbergen.
 • Ahornhütte
  Ahornhütte är en mysig restaurang som också har egna lägenheter. Bergrestaurangen är belägen på närmare 2000 meters höjd mitt i det vackra skidområdet Ahorn i Mayrhofen och utsikten kan inte beskrivas som något annat än underbar, åtminstone när solen skiner.
 • Tuxerjochhaus
  Tuxerjochhaus ligger så pass högt upp att luften upplevs tunnare, men vid denna restaurang är det snarare den imponerande utsikten över Hintertux-glaciären som får dig att tappa andan. Här serveras det som värden själv gillar vilket också tilltalar lokalbefolkning som gärna äter på Tuxerjochhaus – på menyn finns exempelvis gulasch, wienerschnitzel, ärtsoppa och den så kallade Leberknödelsuppe.
 • Wiesenalm
  Wiesenalm har en rymlig solterras på 1309 meters höjd som levererar en fin utsikt över Zillertal. Här serveras lokala läckerheter så som ”Wiedenfleck” och ”Wiesenbier”. Denna plats lämpar sig också ypperligt för större tillställningar, exempelvis bröllop.

9. Erlebnistherme Zillertal – Relax och äventyr

Äventyrsbadet i Zillertal är väldigt roligt oavsett ålder. Här finns bland annat västra Österrikes längsta rutschkana som mäter 133 meter samt en vågbassäng. Är du mer inne på avslappning efter en dag i backen så finns också ett spa- och bastuområde på Erlebnistherme som med hjälp av atmosfäriska ljus- och ljudeffekter och stimulerande dofter garanterat gör dig avslappnad.

10. Familjeskidåkning / skidåkning med barn

Zillertal med barn? Ja, absolut. Här finns allt man kan tänka sig och lite till som gör upplevelsen för våra yngre skidåkare minnesvärd – barnområden, snötunnlar, hopp och massa annat kul. Dessutom finns hela 25 skidskolor på 17 olika språk.

Zillertal

Zillertal består av de fyra regionerna Fügen-Kaltenbach, Zell-Gerlos, Mayrhofen-Hippach och Tux-Finkenberg. Totalt finns här 544 kilometer preparerad pist och 180 liftar som du får tillgång till med liftkortet Zillertall Superskipass. Det går att njuta av vinteraktiviteter året runt i Zillertal tack vare Hintertux-glaciären.

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.