Gigantiska hopp och glaciärsprickor i Hintertux

Mörkret och kylan drar obarmhärtigt in över oss, och visst är vi många som längtar efter vintern den här tiden på året. Häng med till Österrikiska Hintertux där vi tjuvstartar årets skidsäsong bland snöstormar, glaciärsprickor och käsespätzle! 


Århundradets varmaste sommar har passerat och hösten har svept in över landet på riktigt. Vissa tänder ljus, några dricker rödvin och en del plockar fram pjäxorna instinktivt för att överleva mörkret som hösten för med sig. Vi kategoriserar oss i det sistnämnda och är dessutom sugna på något mer än en remsa bättre begagnad snö i Dalaskogarna. Vi har därför tagit oss ned till Österrike för att åka skidor på glaciär i Hintertux.

Vi flyger från Arlanda till München för att därifrån ta oss vidare med minibuss till byn Tux där vi ska bo, en resa på drygt fem timmar totalt. Efter att vi checkat in på vårt lägenhetshotell konstaterar vi snabbt att den magnifika naturen som omger oss är oroväckande grön i år.
– Är du säker på att det finns snö och att liftarna är öppna? Frågar en orolig men samtidigt övertaggad person i sällskapet.
Tack och lov behöver vi inte fundera särskilt mycket kring det, Hintertux glaciär är nämligen öppen 365 dagar om året.

Efter en god natts sömn och en rejäl frukost är vi redo att ta oss 2000 meter upp på glaciären. Vi kliver på skidbussen strax utanför dörren som snabbt tar oss upp till gondolbanan. I liftkön kan den uppmärksamme snabbt ana vilken målgrupp Hintertux som skidort riktar sig mot under oktober månad, race-åkare i fartdräkt och gigantiska ryggsäckar trängs tillsammans med brädåkare och jibbers samt några lokala förmågor. Tre gondolliftar och en timme senare är vi redo att spänna fast pjäxorna för att ta säsongens första svängar.Skidområdet som är större än de flesta svenska skidorter består av ett tjugotal nedfarter utspridda på två toppar mittemot varandra och glaciären erbjuder drygt 500 meters fallhöjd med skidåkning. Fem släpliftar, två sittliftar och fyra gondoler hjälper alla entusiastiska försäsongsåkare upp för glaciären. Utsikten är fenomenal och det finns gott om plats för riktigt fin piståkning trots att det sitter många banor uppe. Utanför de markerade nedfarterna gapar skrämmande djupa glaciärsprickor redo att sluka dumdristiga offpist-åkare.

-Så sjukt ring-rostig jag är. Hörs en stark men uppgiven röst, följt av en djup suck.
-Dom här går ju inte att åka på!!! Ropar en av oss med nyinköpta skidor.
Även jag hasar jag mig ner med en stil som platsar i Sällskapsresan.

-Är jag verkligen så här dålig på att åka skidor? tänker jag tyst för mig själv.
Tack och lov hittar vi snabbt en yttre faktor att skylla vår för tillfället bristande skidteknik på, det är helt galet isigt. Vi halkar runt en stund och slits mellan hopp och förtvivlan kring föret som råder på glaciären innan vi tids nog upptäcker, till vår stora glädje, att parken är den enda nedfart som inte är stenhård.

Betterpark Hintertux öppnar under mitten av september och håller därefter öppet fram till december för att sedan åter vara på plats från april till början av juni. Parken är fantastisk och består av tre blåa hopp, tre röda hopp, ett gigantiskt svart hopp samt massa rail-features i olika svårighetsgrader. Alla linjer är välbyggda vilket gör att parken passar de flesta åkare, oavsett nivå. Efter en hel dag med skidåkning beger vi oss neråt med ömma fötter och konstaterar att första dagen på skidor denna säsong i sin helhet varit bra.

Den bittra morgonrutinen, att trängas i kön till samtliga gondoler, fortsätter och når sitt klimax tre dagar in på resan när alla släp- och sittliftar är stängda på grund av ett jobbigt, men välkommet, snöfall i kombination med stark vind. Bastun lockar mer än liftkön och det blir en naturlig halvdag med vila för slitna ben och ryggar.

Nästkommande dag är delar av liftsystemet till vår stora frustration fortfarande stängt på grund av ned-isning efter gårdagens oväder. Vi tar oss upp till fots, och även om stämningen är på topp i parken trots en stillastående lift, kan vi tyvärr konstatera att vädret är vår största fiende under denna resa. Hungriga efter några hög-höjdsmeter i benen beger vi oss ner för en välförtjänt middag.

”Gillar du wienerschnitzel och pommes är du i himmelen. Annars är maten ungefär som jag fördomsfullt förväntat mig, lagom dyr och friterad.”

Gillar du wienerschnitzel och pommes är du i himmelen. Annars är maten ungefär som jag fördomsfullt förväntat mig, lagom dyr och friterad. En spännande matupplevelse var dock den lokala specialiteten Käsespätzle, som är en variant av Macaroni Cheese toppad med rostad lök. Efter ett par koppar kaffe och skidfilm på telefonen kollar jag väderprognosen en sista gång innan jag går och lägger mig, förväntansfull inför kommande dagar.

Resan avslutas som förväntat på topp med strålande sol, öppna liftar och en riktigt bra skidåkning. Den långa resan som börjat lite trevande med betongföre, snöstorm och stängda liftar blir värd sitt pris när vi får njuta av långa carvingsvängar, perfekta hopp och lunch utomhus. Vi flyger hem med rödbrända näsor och känner oss nöjd med årets skidpremiär!

FEM GODA TIPS FÖR EN BÄTTRE VISTELSE I HINTERTUX PÅ FÖRSÄSONG.

1. Ställ klockan tidigt…
I alla fall ni som vill åka park. Efter lunch faller hela parken i skugga från toppen Olperer (3476 m.ö.h), så under förmiddagen är det som mest trivsamt bland hoppen.

2. Bo nere i dalen…
Räds inte att bo längre ned i dalen om ni inte hittar boende i Hintertux. Det går gratis skidbuss var tjugonde minut från Tux.

3. Åk inte offpist…

Skidåkningen sker på en glaciär och det kryllar av sprickor i isen. Så här vill du inte att din försäsongsresa ska sluta (även om just detta fall ner i glaciärspricka till slut gick bra).

4. Undvik korta resor…

Prioritera och planera gärna några extra dagars skidåkning om du har möjlighet. Vädret är riktigt ostabilt och erfarenheten är att en tredjedel av skidåkningen mer eller mindre blåser bort.

5. Slipa skidorna…

Det finns riktigt fina ytor att åka på, vissa dagar var det mjukt och vissa dagar var det HÅRT.

 

”NÖDVÄNDIG” FAKTA HINTERTUX, ÖSTERRIKE

  • Hintertux är öppet 365 dagar om året och ligger cirka tjugominuters bilfärd från den mer kända skidorten Mayrhofen.
  • Skidåkningen startar på 2100 m.ö.h och högsta toppen (Olperer) stoltserar på hela 3476 m.ö.h.
  • Flyg till Innsbruck eller München. I vårt fall blev det sistnämnda billigare även om bussresan från flygplatsen är längre.
  • Glaciären erbjuder förutom bra skidåkning även ”Nature’s Ice Palace”, en grotta i glaciären och en sjö under isen där aktiviteter som kajak-paddling, SUP och is-simning förekommer. Öppet året runt.
  • Ed Sheeran spelade in delar av sin musikvideo till låten ”Perfect” på Hintertux glaciär vilket anläggningen gärna skyltar med (suck).

Mer information om Hintertux i skidortsdatabasen.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.