Peak Performance Shielder R&D – skidmärkets mest exklusiva någonsin

Peak Performance lanserar sin mest exklusiva och avancerade skidkollektion någonsin – Shielder R&D, som bland annat innehåller en limiterad utgåva om 200 exemplar med numrerade jackor.

Under finalen av Freeride World Tour 2021 i Verbier lanserade Peak Performance sin nya flaggskeppsserie – Shielder R&D. Samtliga sponsrade åkare från märket bar kollektionen under finalen och det är också genom ett nära samarbete med dessa atleter som denna serie med kläder har utvecklats.

Shielder R&D är en freeridekollektion som till viss del påminner om fjolårets serie Vertical Pro men med en längre och rymligare passform. Den nya kollektionen är tillverkad av Gore-Tex Pro och är bland annat utrustad med vattenavvisande dragkedjor från AquaGuard, patenterad Cohæsive-justering i huvan, RECCO-reflektorer och integrerad snökjol.

– I jämförelse med Vertical Pro, som fortfarande är en del av kollektionen, så har Shielder R&D en mer freeride-inspirerad skärning med längre och rymligare passform. Vi har utvecklat den här kollektionen efter önskemål från våra sponsrade åkare som också är några av världens bästa, förklarar Staffan Thomasson som är designchef på Peak Performance.

Kollektionen har också utökats med en exklusiv jacka som är tillverkad helt och hållet i Gore-Tex Pro Stretch, som går under namnet Shielder R&D Stretch. Detta är oss veterligen den första jackan någonsin som helt och hållet är tillverkad med Gore-Tex Pro Stretch. Den uppmärksamme observerade att Kristofer Turdell bar denna jacka under finalen av Freeride World Tour i Verbier förra vintern.

Som namnet antyder så pryds den nya kollektionen av den gamla R&D-loggan (research & development) som endast används på märkets mest avancerade och tekniska plagg.

Shielder R&D

Shielder R&D har som sagt utvecklats tillsammans med märkets egna atleter och den regerande världsmästaren Kristofer Turdell har i synnerhet spelat en viktigt roll när det kommer till dem små avgörande detaljerna.

– Tack vare ett nära samarbete med Kristofer Turdell har vi fått input kring vilka nödvändiga detaljer som bör finnas med och dess placering. Han har också hjälpt oss att avgöra vilka detaljer som faktiskt inte är nödvändiga samt hur passformen ska se ut för världens bästa skidåkares kläder, berättar Staffan Thomasson.

Både jacka och byxor är tillverkade av Gore-Tex Pro med heltejpade sömmar och vattenavvisande YKK AquaGard blixtlås och är dessutom försedda med en varsin RECCO-reflektor. Jackan har ärmventilering, justerbar midja samt patenterad Cohæsive-justering i huvan och byxorna har integrerad snökjol i midjan samt ventilation och möjlighet att öppna upp benen helt. Dessutom är hela kollektionen tillverkad av delvis återvunna fibrer.

Shielder R&D Stretch

Kollektionen Shielder R&D består av ytterligare en jacka vid namn Shielder R&D Stretch. Denna jacka har samma tekniska specifikationer som Shielder R&D men är tillverkad helt i Gore-Tex Pro Stretch vilket ger samma väderskydd men med extra stretch och komfort.

Detta är företagets mest avancerade jacka någonsin och det var just denna jacka som Kristofer Turdell bar under finalen av Xtreme Verbier förra vintern när han blev regerande världsmästare.

– Shielder R&D Stretch är vår mest avancerade jacka någonsin och, så vitt vi vet, är detta den enda jackan på marknaden som är tillverkad med endast Gore-Tex Pro Stretch. Jackan är försedd med alla nödvändiga funktioner. Shielder R&D Stretch har samma passform som Shielder R&D men tack vare materialet Gore-Tex Pro Stretch så har denna jackan absolut högsta möjliga komfort och rörelsefrihet, beskriver Staffan Thomasson.

Shielder R&D Stretch är en högst exklusiv jacka och lanseras i en limiterad upplaga och endast 200 exemplar finns tillgängliga världen över, alla med ett unikt nummer. Prislappen för denna jacka ligger på 12 000 kronor.

Gore-Tex Pro

Gore-tex Pro är funktionsklädernas guldstandard och har sedan 2006 förgyllt skidvärlden. Vattentätt, minst 28 000 mm vattenpelare, andas 6-13 RET, vindtätt och slitstarkt.

Hösten 2020 kom Gore-Tex Pro i nya skepnader då tre nya lamineringstekniker lanserades: Most Breatheable, Most Rugged och Stretch (som bland annat används i Shielder R&D Stretch).

Förutom att funktionerna har blivit ännu vassare så har även miljöpåverkan reducerats. De tämligen elaka kol-fluorkedjor PFOA (perfloroktansyra) som många tillverkare av skidkläder använde för att impregnera och göra själva ytan på yttertyget vattenavvisande, slutade Gore med redan 2013. Nu har Gore jobbat vidare och den uppdaterade teknologin Gore-Tex Pro inkluderar ytterligare en rad förbättringar ur miljösynpunkt, som exempelvis reducerad vattenanvändning och koldioxidutsläpp under tillverkningsprocessen. Flera av laminaten är även framtagna av återvunna material samt certifierade genom bluesign ® och OEKO – TEX ®.

Gore-Tex har fler än 9 miljarder små porer per kvadratcentimeter, porerna är 20 000 gånger mindre än en vattendroppe men samtidigt 700 gånger större än molekylen från vattenånga. Strukturen gör att vattendroppar utifrån är för stora för att komma igenom, medan vattenånga (svett) är tillräckligt litet för att komma ut. Vattentätt med viss andningsfunktion helt enkelt!

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.