5 små skidorter som gör dig redo för vinterns skidvecka

Se till att testköra skidutrustningen och familjen så att du är redo för vinterns längre skidveckor. De mindre, lokala liftsystemen gör er redo inför de större skidäventyren på sport- och påsklov. Här är 5 mindre skidorter som du kanske har missat (och som är bättre och roligare än vad du tror). Häng med till Kungsberget, Vallåsen, Ulricehamn, Storstenshöjden och Tolvmannabacken. 

Vi ska inte underskatta våra mindre skidorter med lokal anknytning. Ofta är det i dessa som många tar sina första svängar – för livet eller säsongen – och blir invigda i den ljuvliga värld som skidåkning för med sig. Och kanske är det i dessa backar som den bästa skidåkningen sker, nämligen den som faktiskt blir av.

Låt oss börja med de minsta. Små barn bryr sig inte om obetydliga fakta så som fallhöjd, antal liftar och nedfarter. De vill ha en backe med minsta möjliga lutning, en stor mjuk maskot att krama och pannkakor till lunch. Och snälla, tålmodiga föräldrar som inte spenderat en förmögenhet på skidveckan och stressat väntar sig att barnet ska vara tacksam…. För att uppfylla dessa krav behöver ni inte åka speciellt långt, vilket inte är en nackdel när ni har barn i baksätet.

De lite äldre barnen hamnar förr eller senare i parken. Och är det något som mindre anläggningar är bra på, så är det att konstruera hopp, rails och andra roligheter för alla nivåer. En bra park kräver inte ett stort berg och många av våra små skidorter erbjuder flera olika varianter, med allt från små lekbanor för de minsta till riktigt stora hopp för de mer erfarna skidåkarna. Kanske är det dags att försöka hänga med barnen i parken i vinter till och med? Roligt och utmanande.

Oavsett ålder så är det inte dumt att låta benen få några skiddagar i sig innan det är dags för en längre skidresa, kanske till fjällen eller alperna. Och det finns inget gym i världen som förbereder dig lika bra på att åka skidor, som att just åka skidor. Lyckas du skrapa ihop några dagar under början av vintern är det också ett ypperligt tillfälle att undersöka hur utrustningen fungerar i praktiken. Kanske behöver skidorna slipas och handskarna lagas innan sportlovet? Och kanske var den nya jacka inte lika varm som du trodde?

De som bor i norra delen av vårt avlånga land har oftast närmre till någon av våra större och etablerade skidorter, men för oss som bor i landets mellersta och nedre regioner så kan det vara långt att åka till fjälls. Som tur är finns det flera anläggningar i vår närhet som levererar riktigt fin skidåkning trots att antalet meter över havet inte är fyrsiffrigt.

Kungsberget

Cirka två timmars bil- eller bussresa från Stockholm hittar ni Kungsberget, en idyllisk anläggning i Gästrikland där skidåkare vistats sedan 50-talet. Här finns faktisk hela 22 nedfarter, 12 liftar samt rullband för de minsta. Kungsberget rör sig någonstans i gränslandet mellan stor svensk skidort och lokal mindre skidanläggning. För en familj med nybörjare är Kungsberget mer än nog för en vecka, för en erfaren familj är det perfekt för en långhelg eller en dagsutflykt. Utöver välpreparerade backar så finns också barnområde, skogsbanor, park och puckelpist i Kungsberget. Här hittar ni också Sveriges första och enda Big Air Bag med lutande landning.

Sett till antal skiddagar är Kungsberget en av de tio största skidanläggningarna i Sverige och här finns allt som vanligtvis hör mer fjällnära skidorter till. Exempelvis erbjuder Kungsberget sina gäster en 8-stolslift, toppmodern skiduthyrning och skidskola samt en fullstor Ski Lodge, flera restauranger och bra afterski.

Tack vare en väl utvecklad teknik för att spara snö under sommaren så har Kungsberget en riktigt lång vinter. I år öppnade anläggningen rekordtidigt redan den 30 november och säsongen pågår fram till 13 april.

Kalla fakta om Kungsberget

 • Öppet  december – april
 • 22 pister och 12 liftar
 • Upp till 1 700 meter långa åk
 • 1 000 bäddar ski-in/ski-out
 • Snowpark, Happy Park, Big Air Bag
 • Barnområde
 • Skidskola för alla åldrar
 • Sveriges modernaste skiduthyrning
 • Kvällsskidåkning till 21.00 på torsdagar och 19.00 på fredagar och lördagar
 • Längdskidspår
 • Fallhöjd på 200 meter

Mer information på kungsberget.se

Vallåsen

Långt ner i södra Sverige, på Hallandsås, gränsen mellan Skåne och Halland, hittar ni den gemytliga anläggningen Vallåsen. Den ligger på 12 mils avstånd från Malmö och invånarna i vårt grannlands huvudstad Köpenhamn har inte mer än 11 mils väg till Vallåsen, vilket förklarar att kring hälften av Vallåsens besökare kommer från Danmark. Från Göteborg kör man på två timmar till Vallåsen.

Med tanke på det geografiska läget så är Vallåsen minst sagt en imponerande skidanläggning. 145 meters fallhöjd och över 5000 kvadratmeter med åkyta fördelade i hela 12 nedfarter. Totalt 7 liftar, varav 2 sittliftar, tar Skånes och Västsveriges skidåkare uppför denna ås och här finns både park och markerat offpistområde (ja, ni läste rätt). Inte nog med detta, givetvis finns både skidskola, skiduthyrning och restaurang.

 Säsongen är högst väderberoende men brukar pågå från december till mars. I år startade snötillverkningen redan i september vilket bäddar för en bra säsong i Vallåsen. Detta är genomförbart tack vare en unik metod som gör det möjligt att producera snö i plusgrader, vilket de tillsammans med Idre är ensamma om i Sverige. Sommartid har Vallåsen en riktigt bra bike park för de som gillar att susa nedför på downhill-cykel.

Kalla fakta om Vallåsen

 • 5 170 meter preparerade nedfarter
 • En sammanlagd åkyta på 200 000 kvadratmeter
 • Längsta nedfart: 1 260 meter
 • 7 liftar och 12 nedfarter
 • Kapacitet på 7 200 personer/timme
 • Skidskola och skiduthyrning
 • Fallhöjd på 145 meter

Mer information på vallasen.se

Ulricehamn

Ulricehamn Ski Center ligger strax norr om själva staden Ulricehamn som är belägen mitt emellan Göteborg och Jönköping. Anläggningen stoltserar med 7 liftar och 8 nedfarter. Ulricehamn är perfekt för barnfamiljer som vill fokusera på skidåkningen och har ett stort barnområde med rullband. Och som på alla anläggningar inom Branäsgruppen så huserar även här maskotarna Björnbusarna, till alla barns stora lycka.

Givetvis finns här utmaningar för alla åldrar och i Ulricehamn finns en lång röd backe på motsatt sida om barnområdet och på toppen finns en park med egen parklift.

Skidcentret i Ulricehamn innehar också en skiduthyrning, skidskola samt en nyrenoverad och utbyggd restaurang med stora panoramafönster från golv till nock. Vanligtvis har Ulricehamn Ski Center öppet till mitten av mars men säsongen beror i allra högsta grad på vädret.

Kalla fakta om Ulricehamn Ski Center

 • 7 liftar och 8 nedfarter
 • Barnområde med rullband
 • Modernt och effektivt snösystem
 • Skiduthyrning, skidskola och nyrustad restaurang
 • Cirka 10 mil från Göteborg
 • Fallhöjd på 140 meter

Mer information på ulricehamnskicenter.se

Storstenshöjden

1973 anlades den första liften på Storstenshöjden i närheten av Örebro, men redan 1956 började det åkas skidor i området kring Ånnaboda, då i Falkabacken. Idag finns 7 nedfarter och 6 liftar samt rullband för de yngsta. Skidområdet har backar både på den norra respektive södra sidan av berget och utöver olika nedfarter från blå till grön svårighetsgrad så erbjuds skidåkare som besöker Storstenshöjden också markerad offpist och park.

Storstenshöjden har en spännande historia och namnet på det lilla berget kommer från den stora stenen som ligger på det. Skrönor talar om en historia med en jätte som en dag blev så förgrymmad på kyrkklockornas klang, att han tog tag i stenblocket som låg där och försökte lyfta upp det för att kasta ned det på kyrkan. Det var för tungt och en åder brast, varpå blod rann ut ur jätten och bildade Falkasjön.

Oavsett hur stenen kom dit så har anläggningen utvecklats under de senaste åren och nu finns både restaurang, skiduthyrning samt en skidskola som drivs av Friluftsfrämjandet i Örebro. Storstenshöjden öppnar på annandagen och har öppet så länge snön och kylan håller i sig.

Kalla fakta om Storstenshöjden

 • Ligger några kilometer från Örebro
 • 7 nedfarter och 6 liftar
 • Offpistområde och park
 • Restaurang, skiduthyrning och skidskola som drivs av Friluftsfrämjandet
 • Längsta backen är 700 meter
 • Fallhöjd på frygt 100 meter

Mer information på storstenshojden.se

Tolvmannabacken

Tolvmannabacken i Kisa i södra Östergötland är landskapets största skidanläggning och lockar skidåkare från bland annat Norrköping, Linköping, Jönköping och Västervik. Här finns 6 liftar och 10 nedfarter, varav 3 av dessa är märkt med röd svårighetsgrad vilket gör att Tolvmannabacken utmanar även de mer erfarna åkarna. För nybörjare och barn finns ett antal gröna pister samt rullband och pulkabacke.

Säsongen pågår vanligtvis under tre månader och sträcker sig från julhelgen fram till mars månad. Och likt de flesta anläggningar inom Branäsgruppen så utförs här ett omfattande utvecklingsarbete för att spara snö för en längre säsong.

Namnet Tolvmannabacken sägs ha kommit till under 1800-talet när 12 man arbetade i bergravinen för att bygga en väg som sträckte sig över nedre delen av backen, som fick namnet Tolvmannabacken, likt nuvarande skidanläggning.

Kalla fakta om Tolvmannabacken

 • 10 nedfarter och 6 liftar
 • Skidskola och skiduthyrning
 • Barnområde
 • Kvällsskidåkning på onsdagar fram till 19.00
 • Fallhöjd på 140 meter

Mer information på tolvmannabacken.se

EXAMEN PÅ ETT RIKTIGT SVENSKT SKIDBERG: Branäs

Branäs är Sveriges femte största skidanläggning. Geografiskt kan man verkligen kan leva upp till sin slogan ”Kort väg till långa åk” med sina över fyrahundra fallhöjdsmeter. Skidanläggningen är belägen i norra Värmland och från Stockholm är det 44 mil, från Göteborg är det 39 mil. Även våra grannländer kan ta del av Branäs skidanläggning utan allt för lång resväg, från Köpenhamn är det 66 mil och från Oslo är det inte mer än 22 mil att köra.

Skidanläggningen öppnade nyligen upp för säsongen 2019/2020 och har öppet ända fram till 13 april. Med en imponerande fallhöjd på 415 meter, som faktiskt är den tionde högsta i Sverige, samt hela 31 nedfarter och 21 liftar så är Branäs väl värt att besöka mer än några enstaka dagar. Anläggningen lämpar sig perfekt för familjen under någon av lovveckorna, och med sina långa backar så är benen garanterad förberedd på andra längre skidresor efter en vecka i Branäs, kanske Alperna?

I Branäs finns allt du kan önska av en skidort så som nedfarter i ala svårighetsgrader, Mountain Lodge, gondollift, flera barnområden, park och skicrossbana.

Kalla fakta om Branäs

 • 31 nedfarter och 21 liftar, inklusive gondollift och expresslift
 • Längsta åket mäter 3 kilometer
 • 28 kilometer längsspår
 • Skidskola och skiduthyrning
 • Närlivs
 • 3 barnområden
 • Skicrossbana
 • Snowpark, funpark och Big Air Bag öppen alla dagar till klockan 19.00
 • Kvällsskidåkning alla dagar till 19.00
 • 415 meter fallhöjd

Mer information på branas.se

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.