Branäs: – Vi ska satsa drygt 500 miljoner i nya skidområden

Branäs slår inte av på sin utvecklingstakt. I masterplanen ligger ett nytt skidområde, arbetsnamnet är Branäs syd, med ny sittlift, fyra släpliftar, fem nya långa nedfarter och ett nytt centrum med boende, restauranger och annan service. Ett område nästan lika stort som Kungsberget. Och på tal om Kungsberget, där blir det en ny stolslift och ett nytt skidområde.

Det har varit en lång resa för skidbackarna i Branäs. Orten invigdes med pompa och ståt 1988 med kungen i egen hög person på plats. Det röda bandet till Nordens första gondol klipptes och det skålades i bubbel. HSB var delägare och drev skidorten för sina medlemmar skull.

Men någonting haltade. Sängplatserna var 1600 stycken. Dessutom var det för många av dessa sängplatser som inte hyrdes ut på vintrarna. Kalla bäddar och ett liftsystem som behöver personal och ekonomi för att fungera, går inte ihop.

Anläggningen visade inga vackra siffror i årsredovisningarna, men stora HSB kunde täcka detta från sina andra sektorer, men Branäs i sig var på randen till konkurs. Servicenivån och kundnyttan var lägre än en sjunken båt.

Nystartade bolaget Branäsgruppen med bröderna Lars och Mikael Rundblom, samt Mats Andersson tog över driften kring millenieskiftet. Man insåg snabbt att antalet bäddar måste ökas:
– Den första vintern 1999/2000 minns jag att vi köpte våningssängar från IKEA i Karlstad till den astronomiska summan av 80 000 kronor, allt för att kunna få in två familjer i varje hus och öka liftkortsförsäljningen, minns Lars Rundblom.

Efter ett år kom Anders Kjällström in som vd och blev fjärde delägare, han är kvar än idag precis som bröderna Rundblom.

De nya ägarna hade inte något stort kapital att plöja ner för att bygga nya, bra boenden, utan man tog till en okonventionell metod:
– Vi behövde snabbt öka antalet bäddar från 1600 till åtminstone 5000 tusen. Därför gav vi gav i princip bort tomter gratis mot att de som byggde lovade att uppföra boenden i snabb takt som de sedan skulle förmedla uthyrning via oss, säger Lars Rundblom.

Tiden med gratis tomter är nu förbi. På sina 20 år har Branäsgruppen ökat antalet boenden med omkring till drygt 10 000 gästbäddar, samtidigt som man har ringat in målgruppen: familjer som åker skidor.

Skidåkningen är A och O givetvis, och Branäs har 415 fallhöjdsmeter bra, svensk skidåkning i fjällmiljö att erbjuda.

Men det är många saker runtomkring skidåkningen som också måste fungera bra om familjer ska trivas: boende som ligger ski in ski out på riktigt, mat, skidskola, att det finns pister i lagom svår lutning så att hela familjen kan åka tillsammans.

Idag är Branäs större än vad många tror, faktiskt fjärde största skidanläggningen i Sverige, enligt branschorganisationen SLAO. Vintern 2020 hade man cirka en halvmiljon skiddagar i Branäs.

Branäs har, efter två lyckade och expansiva decennium med Branäsgruppen som ägare, en ekvation som går ihop, och det är tid att satsa på mer familjeskidåkning.

Branäs Syd – 5 nya liftar och 5 nya nedfarter

Branäs kommer att satsa bara 300 miljoner på ett nytt skidområde. Räknar man in hela investeringen med boenden och allt handlar det om drygt 1,5 miljard. Området går under arbetsnamnet Branäs syd, eftersom det kommer att ligga i den södra änden av systemet ner mot Klarälven vid Mattesdalen.

En ny modern 8 eller 6-stolslift kommer att vara kärnan i detta område. 5 långa nedfarter i blå lutning ska ringla sig ned, därtill ska 4 släpliftar byggas.

Området Branäs syd är i sig självt nästan lika stort som Kungsberget, och hade det varit en ny svensk separat skidort hade det varit bland Sveriges femton största sett till ytan.

Boenden med riktigt ski in/ski out-läge byggs, så även restauranger, affärer, skidhyra och sportshop.

I den Fördjupande översiktsplan, så kallad FÖP, som det fattas formellt beslut nu under hösten i Torsby kommun är hela Branäs syd inritat och planerat.

Branäs skidanläggning är ett av Värmlands största besöksmål och utvecklingen av skidturismen gör att den tidigare planen för området från 1980-talet är utdaterad. Den nya planen syftar till en fortsatt långsiktigt hållbar utveckling av Branäsområdet.

En unik sak med Branäs syd är att man har kunnat planera allt från scratch berättar Lars Rundblom som alltså tillsammans med sin bror Mikael var de som startade Branäsgruppen och köpte HSB:s konkursprojekt 1999:
– När vi tog över Branäs så hade vi fokus på boenden och att förbättra skidsystemet utifrån vad som redan fanns på plats. Med Branäs Syd har vi kunnat tänka fritt och börja på noll, vilket gett fantastiska möjligheter att planera ett nytt stort skidområde där hjärtat är en effektiv matarlift och fem roliga, snirkliga och långa blå pister, säger Lars Rundblom.

Branäsgruppen skyndar lagom snabbt, och planen är klar: detta ska byggas, men byggstart är troligtvis om 2 år.

En sak som inväntas är kommunens nya VA-anläggning som står klar om ett drygt år. Branäs har dessutom flera stugområden och annat kvar att bygga, saker som redan är detaljplanerade och klara.

Stugområden byggs: Korpar, örnar och nötter

Ett av dessa är exempelvis stugbyn Korpen som kommer att ligga ovanför nya skidområdet Branäs syd, den urskog som finns bredvid toppen av befintliga fyrstolsittliften Medvinden i Mattesdalen kommer att ligga kvar:
– Det är en viktigt skog för den biologiska mångfalden och den ska självklart bevaras, säger Lars Rundblom.

Avverkningen av skogen längre ned för pister och lift i det nya området sker stegvis:
– Det blir bättre att avverka lite skog per år för att låta marken sätta sig, dessutom kommer en hel del skog att sparas så att pisterna blir varierade och roliga, samt att vi så klart vet att skogsåkning är skoj för både stora och små, säger Lars Rundblom.


Ett annat stugområde som blir någonting alldeles extra och lite lyxigare är området Eagles Cliff, där de första 22 husen redan är sålda:
– Just nu påbörjas bygget av området Eagles Cliff, som faktiskt kommer att bli ett av Skidsveriges mest spektakulära boenden.

Nästa år påbörjas även projekteringar av Nötåsen med plats för drygt 5000 bäddar ski in ski out och bra vyer, samt fyra liftar som ger boendena på Nötåsen direkt access till skidåkningen.

Mer om Branäs Syd

Målet med Branäs syd är inte att få ut maximalt antal pister som ligger på rad efter varandra rakt ned i fallinjen:
– Vi vill ha roliga och böljande pister som slingrar sig ned med skog på sidorna, skidåkning för hela familjen, säger Lars Rundblom.

Arkitekten Hans Murman och hans firma, som har utvecklat och arbetat i flera skidorter i Sverige, bland annat Ramundberget och Kläppen. Murmans arkitekter har varit med i arbetet med Branäs Syd.

Branäs har också enligt nämnda fördjupade översiktsplan (FÖP) möjligheter att expandera sitt skidområde norrut bortanför Sjöområdet och Västersjöliften, men detta ser man som idé:
– Att utveckla Branäs norrut ligger lite längre fram i tiden och ingenting som vi konkret planerar kring nu. Branäs syd är vårt fokus nu, men redan om några år kommer vi att börja planera för ny skidåkning norrut och hur vi kan göra skidorten ännu bättre, säger Lars Rundblom.

Ny sittlift från dal till topp redan nästa vinter

Till förra vintern 2020/2021 har Branäs byggt 3 nya släpliftar, troligen unikt i Skidsverige efter coronachocken vintern 2020.

Till denna vinter byggs bland annat en Björnlift 3 för att lätta på trycket i en av anläggningens populäraste backar och om ett år planeras en ny sexstolslift, exakt var den kommer att ligga beslutas inom kort:
– Vi fattar beslut senare i höst. Men klart är att det blir en sexstolslift som tar våra gäster ända från dalen till toppen. Den kommer att stå klar till nästa vinter 2022/2023, säger Lars Rundblom.  

I det nya området Branäs syd kommer släpliftarna att byggas först, stolliften kommer inte att bli det som byggs först, inte heller alla boenden:
– Det är svårt att exakt idag säga att liftarna kommer komma exakt då och då, och att ha den millimeter precisa dragningen. Detta är ett 300-miljonersprojekt som vi ska genomföra och byggstarten är som sagt 2 år bort, men sedan exakt hur allt faller tidsmässigt beror självklart på koncernens fortsatta utveckling, men vi ser utifrån dagsläget att 5-10 år för att färdigställa Branäs syd är fullt rimligt.

Ny sittlift i Kungsberget är prio

Branäsgruppen har också planer vid sidan av Branäs. Vi tar oss två timmar norr om Stockholm, nära Gävle, till Kungsberget:
– Vi ska ersätta de två släpliftarna som finns i sydområdet, och bygga en ny stolslift istället. Detta blir enligt planen till vintern 2023/2024, säger Lars Rundblom.

Och mer är på gång i Kungsberget i närtid. Det kommer också att byggas en ny, blå pist bortanför nuvarande Kungens kurva, samt nya boenden i det området.

På lite längre sikt kommer det också hända flera saker i Kungsberget, där man ska utöka området i sydväst och bygga ett lika nytt stort område som nuvarande södra området i Kungsberget.

Detta nya område kommer att göra att Kungsbergets åkyta ökar med 20-25 %:
– Det blir släpliftar där mest troligt, nedfarterna blir något kortare än de som ligger i redan befintliga Kungsberget syd.

Branäsgruppen har under året städat i koncernen och sålt av olönsamma anläggningar. Kvar sitter ägarna med en stark fyrklöver av svenska skidanläggningar där man har stark framtidstro.

Branäsgruppen äger nu Branäs, Kungsberget, Vallåsen och Ulricehamn, har alltså stora byggprojekt att stå i framöver, samtidigt som en synnerligen enkel tanke driver allting framåt:
– Från det att vi tog över Branäs kring millenieskiftet har vi alltid tänkt att vårt mål är att när familjen åker hem igen efter skidsemester hos oss så ska alla vara lite lyckligare än när de åkte till oss, avslutar Lars Rundblom.

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.