Idre Himmelfjäll: Sveriges första nya skidort på 30 år
Idre Himmelfjäll är den första nya svenska skidorten på tre decennier, en anläggning som är ett bevis på framtidstro i närområdet men även i hela Skidsverige. Den nya skidanläggningen i norra Dalarna har fokus på familjen, men för den nyfikne finns det fina möjligheter att spåra orörd snö utanför pisterna.
– När jag stod här på toppen var det en fantastiks upplevelse, så fantastisk att det kändes som om jag fick Moses stentavlor i huvudet, berättar den karismatiska upphovsmannen bakom Idre Himmelfjäll, Staffan Derning, om ögonblicket då idén till Himmelfjäll föds.
Dryga 30 år efter uppenbarelsen på fjället studsar den spännande och extroverta mannen in på snöpodiet under invigningsceremonin i mitten på december 2019. Framför sig har har han ett stor skara människor som trotsat den bistra decemberkylan. Bakom sig har han den nya anläggningens maskotar uppradade tillsammans med Tomten och kung Bore.
Yvig i sina gester kan Staffan inte dölja sin exaltering. Det som från första början var en galen och långsökt idé har nu tagit fysisk form. Bakom kung Bore sträcker sig en kopplingsbar sittlift upp mot fjället. Liften den fungerar som den ska och kan efter att Staffan citerat Viktor Rydbergs Tomten ta nyfikna skidåkare upp mot toppen av Himmeråsen, som fjället heter på kartan.
Solen skimrar genom slöjorna av små iskristaller som fyller luften. Magiskt i någon mån, och en högst värdig inramning i denna högtidsstund för Staffan och Skidsverige.
Himmeråsen, som blivit Himmelfjäll, är ett fjäll fullt av gammal trolsk fjällskog. I denna smått skogiga, mysigt mystiska vintermiljö har det dragits slingrande pister ned för fjället. Eftersom området fram tills nu inte har exploaterats har pisterna och liftgatorna kunnat planerats för att skapa bästa möjliga åkning och förse många stugor med ski-in ski-out läge. Pisterna har också anpassats efter naturen och följer terrängen på ett lekfullt, ringlande vis för att skapa varierande backar.
Till invigningen denna första säsong 2019/2020 har det skapats 18 nedfarter och det har byggts 8 stycken liftar. Men fjället är långt ifrån färdigutbyggt. Inom några år ska det bli nya pister och byggas nya liftar. De östra sluttningarna kommer att exploateras och byggas ut. Området ska bli stort, varierat och erbjuda något för de flesta. Högsta fallhöjden är idag 323 meter och längsta backen hela 3,2 kilometer lång.
Fokus är familjen. Det är enkelt att vara gäst på Himmelfjäll. Boendealternativen ligger inte många meter från backen. Aktiviteter, restauranger och service finns nära till hands. Utplacerade i det vita landskapet mellan de smala fjällträden ligger en mängd stugor. Men fler ska det bli. Många tomter finns till salu och den som vill säkra en plats för att bygga ett liftnära boende i Sverige nyaste skidort har fortfarande chansen.
Vi har tagit in i en av de större stugorna som har byggts klar inför invigningen i december 2019 för att se vad Himmelfjäll har att erbjuda. Takhöjden i stugan är det mest slående när vi låser upp ytterdörren och kliver in. Allt är skinande nytt. Det känns lyxigt och charmigt på samma gång. Trägolvet ger den känslan av att vara i fjällen och denna känsla byggs på än mer av braskaminen som fått en central placering i storstugan.
Utanför har midvintermörkret kopplat ett fast grepp kring omgivningen. Snön knarrar under kängorna när går ut igen, vi lastar ur bilen och bär in väskorna i stugans värme. Det biter i kinderna. Snövallarna är höga trots att det bara är december månad. Här i norra Dalarna, råder det full vinter och från gatlyktornas sken går det att se rimfrosten som byggs på trädens grenar i den kalla natten. Snön lyser vit på taken från stugorna runt omkring oss.
För att verkligen förstå vilken potential Himmelfjäll besitter bestämmer jag mig för att prata med Fredrik Litzén som är en skidprofil i Idre-området och som har bott där i över tjugo år.
Hur skulle du beskriva Idre Himmelfjäll?
– Det är en familjeanläggning. Sen finns det en del hang och en del skogsåkning som lutar på bra. Skogen är gles och vi har sett en del bra linjer från liften. Karaktären på backarna är att det slingrar sig i terrängen med en del krön. Inte helt jämnschaktade som Gustavbacken i Lindvallen. Det är en väldig skön miljö när man kommer upp på fjället. Det är lågbeväxt med björkskog och vidsträckt utsikt. Det är kalfjäll på toppen och en vidunderlig utsikt. Det skulle kunna bli riktigt fin längdåkning i området, att susa fram i det kuperade landskapet och ha utsikt mot Norge!
Vilka tror du kommer lockas till Himmelfjäll?
– Familjer, längdåkare och skoteråkare kommer vara stora grupper. På sommaren är det vandrare och cyklister. Väldig fin utsikt mot norska toppar som bland annat Rendalsölen. För de som byggt hus är det här ett schysst område.
Vad betyder satsningen för Idre i stort?
– Det är klart att när det bor knappt 1000 personer på en ort så är turismen det som kan hjälpa till att driva vård, skola och omsorg och matbutiker. Satsningen på Himmelfjäll kommer dra igång handelsområden och liknande runt omkring.
Hur ser man på satsningen bland er som bor på orten?
– Det är bara positivt. Det är en del lokala företag som gått in som ägare, för eget intresse. För att man tror på idén och för att man vill vara med och medverka i utvecklingen i bygden. Jag är inte kopplad till någon anläggning nu. Tidigare har jag jobbat på Idre och varit VD på Fjätervålen. Jag upplever att det finns en bra samarbetsvilja mellan anläggningarna.
Ser du fram emot att testa anläggningen fullt ut?
– Ja det gör jag! Har man bott i ett område i 23 år så känns det lite ovant att få åka nya backar fast man är hemma, det är en lite speciell känsla.
Sittliften som jag och Emil parkerar bilen vid följande dag är mer eller mindre helt ny. Den snurrar redan när vi anländer en stund innan klockan nio på morgonen. Nyfikna på vad vi ska få uppleva tar vi plats och börjar resan mot toppen. Nästan ensamma på fjället så här under tidig försäsong kan vi sedan carva fritt i de röda pister närmast liften. Böljande och snirklande tar de oss nedåt, tillbaka till liften. Vi snurrar ett par varv innan det är dags att testa den långa blåa backen som leder ned åt motsatt håll jämfört med de röda backarna. Gemensamt för dem alla är att de är långa, varierande och perfekta för att ligga på skärande sväng i.
När Himmelfjäll är fullt utbyggt om 15-20 år kommer området ha 15 liftar, ett 50-tal nedfarter, 8 mil längdspår och en centrumanläggning med hotell, restauranger och butiker. För de som vill spela golf finns redan Idres fina bana några kilometer bort. Området ska bli ett resmål så väl på sommaren som på vintern. Staffan, upphovsmannen som studsade in på scen under invigningen beskriver området på följande vis:
– Det här är Fryksås fäbodar i modern tappning. Ingen annan plats i Sverige erbjuder ett helt fjäll utanför stugdörren med gångavstånd till pister, golfbana, fiskeplatser, vandringsleder, ekoturism i Städjan/Nipfjällets naturreservat och längdskidspår. Vi vill verka i samklang med den känsliga fjällmiljön. Utifrån det ska anläggningen anpassas så långt som möjligt vad gäller byggnadsmaterial, arkitektur, energiförsörjning och kommunikationer.
Snart slår klockan lunch för mig och Emil på fjället och vi beger oss ned till Fred’s Food Court. Fred är foodtruckföreståndaren som i år har slagit upp en mer permanent verksamhet vid Himmelfjäll. Inne i värmen serveras vi frasig pizza. Mat som stabilt mättar en skidåkare.
Innan det sista decemberljuset försvinner för dagen är det dags att testa offpisten som flera talat så gott om. Fortfarande nästan ensamma på fjället behöver vi inte leta länge innan vi hittar orörda stråk i skogen, inte långt från pisterna. När solen sedan försvinner i horisonten ligger en rad fina spår i snön mellan träden. Inte det brantaste vi åkt, men mer än gott nog för att skänka skidglädje åt oss. Och hade vi haft barn med oss i släptåg hade de garanterat tjutit av lycka.
Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se