Idre Himmelfjäll ska investera för 2,3 miljarder kronor – två nya stolsliftar och ett nytt skidområde

Idre Himmelfjäll fortsätter att växa så det knakar. Nu meddelar skidanläggningen att man planerar att investera 2,3 miljarder kronor de närmsta åren. Bland annat ska två nya stolsliftar byggas samt ett nytt skidområde.

För tre säsonger sedan öppnade Idre Himmelfjäll, den största satsningen på en ny fjällanläggning på över 30 år i Sverige, och för två år sedan var freeride på plats och testade anläggningen. Detta är den största satsningen på en ny fjällanläggning på över 30 år i Sverige och nu ska investeras ytterligare 2,3 miljarder på anläggningen.

Två nya stolsliftar och nytt skidområde

Investeringarna kommer att ske under perioden 2023-2026 och för att sätta den enorma summan i perspektiv så är det dubbelt så mycket som hittills gjort under åren 2018-2022.

Pengarna kommer bland annat att läggas på infrastruktur, boende, restauranger, snösystem och liknande men också på två nya stolsliftar samt ett nytt skidområde på anläggningens sydvästra sida – vilket är mest intressant ur en skidåkares ögon.

En stolslift kommer att gå från Idre Himmelfjälls centrum och upp mot huvudtoppen där också en ny toppstuga är planerad. Toppstugan och stolsliften ska byggas år 2025 respektive 2026. På den sydvästra sidan, ned mot Fjällbäcken, kommer en ny stolslift samt flera nya nedfarter att byggas till 2024.

Enorm ekonomisk satsning

Av de 2,3 miljarderna som ska pytsas in i Idre Himmelfjäll så investeras 800 miljoner av Idre Himmelfjäll inkluderat ägare och företagets affärspartners och 1,5 miljarder är följdinvesteringar på boenden och infrastruktur.

Denna satsning är en del av en gemensam masterplan som styrelsen och dess ägare har ställt sig bakom som sträcker sig 15 år fram i tiden, det vill säga fram till och med 2036, så räkna med att det kommer hända grejer i Idre Himmelfjäll framöver.

– Med de här stora investeringarna kommer nystartade Idre Himmelfjäll att ta en stor framtida plats på fjällkartan. Det är ett privilegium att få jobba för ett bolag som har sådan vilja och drivkraft att satsa med full fart framåt, säger Torbjörn Wallin, vd för Idre Himmelfjäll.

Idre Himmelfjäll står för en spännande satsning och är en frisk fläkt i Skidsverige. Kanske är det galna gondolprojektet som ska binda samman Idre och Idre Himmelfjäll närmare än vad vi tror.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.