Det galna gondolprojektet mellan topparna i Idre

Idre Fjäll och Idre Himmelfjäll siktar högt. Nu vill man bygga en gondol mellan anläggningarnas toppar. 

I norra Dalarna siktar man på att utveckla sina skidorter. Idre Fjäll och Idre Himmelfjäll ligger ungefär 2 kilometer från varandra fågelvägen. Nu vill man bygga en gondolbana mellan anläggningarnas toppar. Någon exakt dragning är inte klar ännu.

Att sammanlänka näraliggande skidorter är en populär sak att göra, både för anläggningarna och för skidåkarna. PR-värdet är inte att underskatta, då man med en eller ett par sammanlänkande liftar kan utöka sitt utbud av skidåkning rejält.

Detta lockar även skidåkare: Vem vill inte ha 59 backar och 32 liftar att välja och vraka bland, istället för att få Idre Fjälls 41 nedfarter och 24 liftar eller Idre Himmelfjälls 18 nedfarter och 8 liftar?

Åres skidgäster har under årtionden haft en lift mellan Tegefjäll och Ullådalen högst på sin önskelista, men ägaren Skistar har inte kunnat leverera då bland annat en del markägare varit negativt inställda.

Projektet i Idre har långt kvar och är på planeringsstadiet. Om det blir verklighet skulle det bli en av de längsta gondolerna i världen, avsedd för skidåkare. Men när den skulle kunna vara på plats och redo för att brukas går inte att svara på i dagsläget.
– Det är en pågående process där ingenting är klart. Därmed är det svårt att säga när gondolen skulle kunna vara klar, förklarar Torbjörn Wallin vd Idre Himmelfjäll.

Var är processen just nu?
– Nu är vi på detaljplanearbetet. Gondolen är ett gemensamt projekt mellan våra två skidsystem i Himmelfjäll och Idre Fjäll.

Varför drar ni inte ett par släpliftar mellan anläggningarna istället, ungefär som Tandådalen och Hundfjället i Sälen?
– Bakgrunden till tanken och planerna på gondol är att styrelserna på bägge sidor har uppfattningen att detta skulle sticka ut och skapa en unik upplevelse och en unik destination för oss i Idre-området, säger Torbjörn Wallin.

I Idre Fjäll är man redan igång med sin skidsäsong, just nu är en lift öppen och 3 pister. Men om framtidens storslagna planer på gondol till Himmelfjäll vill man inte säga något ännu:
– Vi väljer nog att avvakta med att kommentera detta ytterligare, vi får se hur detaljplaneprocessen fortskrider och kommunicerar nog mer kring detta när den är beslutad och vunnit laga kraft, säger Andreas Starenhed som är vd på Idre Fjäll.

Söderut i Dalarna hittar vi Sälen. Där finns ett exempel på sammanlänkade skidsystem i både Tandådalen-Hundfjället, och Lindvallen-Sälenstugan. I Tandådalen och Hundfjället har man dragit två knappliftar på vardera knappt 1 km, och då kommer man från Panorama Express-liften i Tandådalen till E8:an liften i Hundfjället.

Åker man snorbranta Väggen i Hundfjället och hoppar på Förbindelseliften mot Tandådalen så är det blott 1 km transport, samma sak från andra hållet: man kan hoppa av vid Väggen och ta sittliften där upp på fjället istället för att fortsätta bort till själva Hundfjällets centrum vid 8-stolsliften E8.

I Sveriges största skidort Åre har man haft ett liknande projekt på gång i decennier. Tankarna på en gondol som binder samman Tegefjäll med Ullådalen har funnits länge men aldrig genomförts.

Vi följer nu utvecklingen i Idre med spänning.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.