Detta är Sveriges bästa pist 2023

Freerides läsare har åter igen sagt sitt och landets bästa nedfart är onekligen svår att rubba. Låt oss presentera – Sveriges bästa pist 2023!

Rösterna är räknade och juryn har sagt sitt. Låt oss härmed presentera resultatet för omröstningen om Sveriges bästa pist 2023. Denna röstning är begränsad till Sverige men är du intresserad av Alpernas brantaste backar så har vi på Freeride listat de allra brantaste. Vinnaren är kanske inte den brantaste, men enligt er – den bästa. Håll till godo!

Juryns vinnarmotivering:

”Älvan i Stöten är uppenbarligen folkets stora favorit. En böljande svart nedfart som är kuperad och välpreparerade är ingredienserna som behövs för att bli Sveriges bästa pist 2023.” 

1. Älvan, Stöten

För tredje året i rad så är det Älvan i Stöten som tar hem priset som Sveriges bästa pist. Denna svartmarkerade nedfart är kvalificerad för FIS GS, det vill säga storslalom, vilken denna backe är ensam om på dessa breddgrader.

Vill ni se Älvan in action så kan ni kika på när Emil Stegfeldt åker denna vinnarbacke i filmen nedan.

2. Störtloppet-Lundsrappet

Åre kniper en andraplats i årets omröstning om vilken svensk backe som egentligen är bäst. Denna långa nedfart som sträcker sig hela vägen från Skutan ned till dalen ger garanterat mjölksyra om du kör den i ett svep.

3. Skals, Vemdalsskalet

Skals i Vemdalsskalet är en svart kuperad backe skiers left om stolsliften Pass Express nedför Skalsfjället. Denna backe är uppenbarligen så pass bra och populär att den numera kan stoltsera med att vara Sveriges näst bästa backe. Grattis Vemdalen. Kom ihåg att läsa på inför nästa besök till Vemdalen: 10 saker du inte får missa i Vemdalen.

Underkategorier

Framöver kommer vi också presentera vinnarna i den sista kategorier som är Sveriges bästa topptursområde så håll utkik här på Freeride.se.

Om omröstningen

Voteringen Sveriges bästa skidort 2023 var öppen på Freeride.se den 19 december 2022 – 31 januari 2023. De som röstade kunde välja tre skidorter att lägga sin röst på.

Nytt för i år också att en jury påverkar omröstning enligt följande: Läsarnas röster räknas och topp tio utses endast efter läsarnas röster. Juryn (som består av tre personer) får därefter rangordna dessa tio skidorter var för sig. Därefter sammanställs juryns och läsarnas röster som fördelas 60/40 (läsare/jury) och rösterna omvandlas till poäng all Melodifestivalen.

Omröstningen är en populär och rolig gallup kring vad svenska skidåkare tycker om landets anläggningar. Det är inte en vetenskaplig undersökning med ett statistisk säkerställt urval, utan mer av en temperaturmätare kring Freerides läsares favoritorter. Vissa skidorter har lagt lite kraft på att nå ut och att få sina följare att rösta, men det är så klart i slutändan individer som har lagt sina röster.

Resultat Sveriges bästa pist:

Plats 8:a = WC-backen i Hundfjället

Sveriges bästa pist topp 3:

  1. Älvan, Stöten
  2. Störtloppet-Lundsrappet, Åre
  3. Skals, Vemdalsskalet

Mer om alla Sveriges (och världens) skidorter läser du i vår skidortsguide.

Historiska vinnare Sveriges bästa pist:

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.