Detta är Sveriges bästa pist 2022

Freerides trogna läsare har åter igen sagt sitt. Låt oss presentera – Sveriges bästa pist 2022!

Det är 7 255 röster som kommit in på voteringen Sveriges bästa pist i år och vinnaren är tämligen överlägsen. Denna röstning är begränsad till Sverige men är du intresserad av Alpernas brantaste backar så har vi på Freeride listat de allra brantaste. Nåväl, detta är inte Sveriges brantaste backar, men enligt er läsare så är detta Sveriges bästa, håll till godo!

1. Älvan, Stöten

För andra året i rad så är det Älvan i Stöten som kniper priset som Sveriges bästa pist. Denna svartmarkerade nedfart knep 30 procent av rösterna vilket är över 2000 röster. Älvan är också kvalificerad för FIS GS, det vill säga storslalom, vilken denna backe är ensam om på dessa breddgrader.

Vill ni se Älvan in action så kan ni kika på när Emil Stegfeldt åker denna vinnarbacke i filmen nedan.

2. Prima, Ramundberget

2019 års vinnare i kategorin Sveriges bästa pist gör comeback på denna lista med drygt åtta procent av läsarnas röster. Prima i Ramundberget är en av Ramundbergets många svarta nedfarter och går från toppen till botten av Osthangsbanan och mäter cirka en kilometer.

Snösäkra Ramundberget är en fin destination oavsett om du letar efter fina snöiga pister, roliga skogsvägar för barnen eller lössnö. Läs mer om när Freeride besökte ”Ramis” här: Ramundberget – puderhålan vid vägs ände.

3. Lostupet, Kläppen

Fjolårets andraplatstagare och 2020 års vinnare får nöja sig med en bronspeng i år (vilket inte är så illa) med drygt 500 röster. Lostupet i Kläppen är uppenbarligen en populär och svart backe av allra högsta rang som är 894 meter lång. Lostupet sträcker sig längs den högra sidan om parken och på vänster sida om gondolen sett uppifrån.

Svenska skidåkare gillar Kläppen och anläggningen finns också med listan över Sveriges bästa skidorter för barnfamiljer.

Resultat Sveriges bästa pist

På plats 11:a i årets omröstning hittar vi WC-backen i Hundfjället

Historiska vinnare Sveriges bästa pist:

Fler omröstningar

Vinnaren i Sveriges bästa skidort samt Sveriges bästa skidort för barnfamiljer 2022 är redan presenterade.

Vi kommer att fortsätta att presentera resultaten i de andra omröstningarna här på Freeride under vintern: Sveriges bästa park, Sveriges bästa offpistberg samt Sveriges bästa topptursområde ska koras inom en snar framtid, så håll utkik.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.