(Troligen) Alpernas 8 brantaste skidbackar

Vilka är egentligen Alpernas brantaste skidbackar? Freeride listar några av världens mest sluttande nedfarter.

Nej, Harakiri i Mayrhofen är nog varken Österrikes eller Alpernas brantaste backe. Den omtalade pisten i Mayerhofen är en riktigt brant utmaning, men det finns preparerade nedfarter som lutar på ännu mer än självmordsbacken Harakiri.

Då det råder delade meningar gällande lutningen kring vissa nedfarter väljer vi att inte presentera dessa backar i nummerordning som Alpernas brantaste. Vi får återkomma till en sådan lista när en oberoende person eller organisation har fastställt kriterier och metod, samt sedan de facto mätt och värderat alla snorbranta pistade nedfarter som aspirerar på ”Världens brantaste” eller ”Alpernas brantaste” efter samma testprotokoll. Du läser mer om vårt urval under listan.

Men här är i alla fall de, förmodligen, åtta mest utmanande pisterna i Alperna!

Manni Pranger, Steinach am Brenner, Österrike (102%)

Manni Pranger i Steinach am Brenner är enligt många Alpernas brantaste preparerade nedfart och har en lutning på drygt 45 grader vilket innebär vissa svårigheter när det kommer till att preparera denna World Cup-backe som är namngiven efter den tyrolske slalomvärldsmästaren Manfred Pranger.

Kandahar, Garmisch-Partenkirchen, Tyskland (92%)

Denna sju kilometer långa World Cup-backe i tyska Garmisch-Partenkirchen är riktigt krävande även om den givetvis inte lutar lika mycket överallt. Men partiet ”det fria fallet” har en stigning på 92 procent vilket gör den kvalar in som en av de brantaste backarna i Alperna. Den som vill kan skippa det fria fallet och hoppar då av på Kandahar-expressens mellanstation.

Lauberhorn, Wengen, Schweiz (87 %)

Lauberhorn i Wengen är en klassisk störtloppsbacke som är 4422 meter lång vilket gör den till den längsta och antagligen mest krävande störtloppsbacken i världen. Men den är också en av Alpernas brantaste nedfarter. Enligt arrangörerna mäter är denna nedfart 41 grader där det lutar som mest vilket i stigningsprocent motsvarar nästan 87 grader.

Die Streif, Kitzbühel, Österrike (85%)

Det legendariska störtloppet i Kitzbühel är vida känt över hela världen för att vara säsongens mest krävande tävling. Det allt färre vet är att backen heter Die Streif och är en nedfart som mäter 85 stigningsprocent. En krävande backe där världens bästa skidåkare uppenbarligen också har problem med att hålla sig på benen.

Gamsleiten 2, Obertauern, Österrike (70-100%)

Gamsleiten i Obertauern med tillhörande stolslift gör sig inte bara bra på bild, det är också en av Alpernas brantaste backar. Det råder dock delade meningar kring hur brant denna backe (läs puckelpist) egentligen är och siffrorna varierar vilt mellan 70 till 100 stigningsprocent. Oavsett exakt lutning så är denna nedfart som startar på 2 313 meter över havet en utmaning även för den mest erfarne skidåkaren.

Laber Nordhang, Oberammergau, Tyskland (84%)

I Oberammergau är det vanligt att ta den nostalgiska gondolbanan upp till toppen för att njuta av utsikten för att därefter ta gondolen ned igen. Men vill du också en av Alpernas brantaste backar tar du självklart skidorna ned. Det är i synnerhet det första partiet av backen som är mest skräckinjagande…

Langer Zug, Lech, Österrike (80%)

Langer Zug i Lech (samma system som St Anton) har ibland ansetts vara Alpernas brantaste nedfart. Det har dessvärre visat sig att någon kalkylerat lite väl frikostigt då lutningen i själva verket ”endast” mäter 80 stigningsprocent enligt anläggningen själv. Den lutning räcker dock gott och väl för att kvalificera sig som en av Alpernas brantaste backar.

Harakiri, Mayrhofen, Österrike (78%)

Harikiri är en japansk tradionell självmordsmetod (kallas också Seppuku) och detta makabra uttryck har fått namnge Österrikes kanske mest välkända nedfart. Harakiri i Mayrhofen marknadsförs ibland som Österrikes brantaste backe vilket troligen inte stämmer även om backen lutar på rätt bra.

Lutning skidbackar i procent och grader

Att mäta lutning kan man göra i grader eller stigningsprocent.
Här är en tabell som visar några exempel.

Stigningsprocent Grader Gradering svensk pist
ca 16 % grön
ca 27 % 15° blå
ca 47 % 25° röd
100 % 45° svart
ca 119 % 50°
ca 143 % 55°
ca 173 % 60°

Hur bestäms färgen på svenska pister? 

Vad Freeride.se erfar är den svenska bedömning på pisters lutning framtagen av Naturvårdsverket där brantaste partiet med en sammanhängande horisontell längd av minst 50 meter eller flera branta partier som tillsammans upptar minst en 10-del av totala längden, är det som bestämmer nedfartens svårighetsgrad.

  • Grön: Upp till cirka 9° lutning
  • Blå: Upp till cirka 15° lutning
  • Röd: Upp till cirka 25° lutning
  • Svart: Upp till 45° lutning
  • Dubbelsvart: 45° eller mer

Hur brant är svinbrant?

Branta backar är ett omtalat och skoj ämne. Vem vill inte skryta med att hen åkt Världens brantaste pist?

Det finns stora marknadsföringsvärden med att inneha en pist som räknas som den brantaste i något sammanhang, vilket i sin tur kan leda till att anläggningarna eventuellt mäter på ett sätt som gynnar dem. Det är därför inte helt enkelt att hitta oberoende och säkra data. Ta listan med hälsosam nypa salt således.

Denna lista innefattar endast markerade nedfarter och gäller alltså inte för offpistområden. Bedömning av lutning är gjord på nedfarternas generellt brantaste parti, vilket innebär att riktigt korta branta sträckor inte räknas och lutningen anges i stigningsprocent där 100 procent motsvarar 45 graders lutning, mer om det i tabellen ovan.

Det finns en tysk-österrikisk DIN-norm 32912 för hur pister ska klassificeras i blått, rött och svart, men hur kolsvart en riktigt brant svart backe ska anses tas inte upp.

Så tills den dagen är kommen när vi har bombsäkra data, väljer vi ändå att presentera åtta riktigt gött branta backar i Alperna, troligen Alpernas brantaste backer alltså, håll till godo!

Brant och fallrisk

Att trilla i en riktigt brant pist kan ha fatala följder eftersom det kan vara svårt att få stopp. Flera allvarliga olyckor, ibland med dödlig utgång, finns dokumenterade i både Sverige och utomlands. Absolut ska du utmana dig i din skidåkning, men på ett lagom gott sätt där du värderar din förmåga och de aktuella förhållandena. Safe turns, även i pisten!

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.