Kitzbühel

Skidorter i Österrike
Vi svenskar har vallfärdat till de österrikiska Alperna i decennier. Detta för att få ta del av välpreparerade pister och bra offpist. Kitzbühel är inget undantag.

Mest känt är Kitzbühel möjligtvis för sitt störtlopp och vi minns nog alla att det var här Stenmark tog sin enda pallplats i störtlopp. Detta i en kombinationstävling där störtloppsmomentet ingick.

Idag finns det pister som passar för alla och med en välkomnande stad som vilar nedanför berget med god stämning och vilt nattliv lockar Kitzbühel feststugna, såväl som barnfamiljer.

Byn, som är belägen mellan bergstopparna Hahnenkamm och Kitzbühel Horn, erbjuder 57 liftar och strax över 1200 fallhöjdmeter skidåkning. Trots detta tenderar Kitzbühel att ofta ha dåligt med snö vilket gör att det sällan är åkbart hela vägen ner till byn. Detta gör att det ofta blir trafikstockning i pisterna längre ner mot byn.

Snöprognos

 • Tisdag

  11 cm snö
  Snö
  -5°
  1 m/s
 • Onsdag

  0,2 cm snö
  Lätt molnighet
  -5°
  2 m/s
 • Torsdag

  0,6 cm snö
  Halvklart
  -5°
  2 m/s
Vad tycker du om Kitzbühel?
5
4
3
2
1
IT-Milan
2012-11-26
Varit där ett par ggr, håller kanske inte helt med Dennis nedan (jag tycker att St. Anton och Lech/Zürs var mer Alpkänsla och skidåkning), men han har rätt i att Kitzl "är grymt bra".

Förutom Hahnenkamm kan man också prova Diretissima (Warnung - 70% steil).

Dennis Wasberg
Dennis Wasberg (Gäst)
2011-03-31
Första gången jag åkte till Kitzbuhel var som 12 åring med min morfar 1993, sen dess har jag varit dit 7-8 gånger till. Som ni förstår är jag inte helt subjektiv, men jag har även varit 2 v i St Anton, 2 ggr i Zell am See/Kitzsteinhorn, 2 ggr i Saalbach och även Kitzbuhels grannsystem Skiwelt/Wilder Kaiser.

Jag tycker helt enkelt att Kitzbuhel är grymt bra, det bästa stället jag varit på!

Här är ett gäng orsaker varför jag gillar det så mkt:
+Ett stort hypermodernt skid- och lift system med väldigt varierad åkning (ca 170 km pist)
Man rör sig över stora ytor där det nästan jämt går att hitta bra åkning
Vid dåligt väder - snö/regn/blåst finns det ex mkt skogsåkning och nästan hela "centrala" systemet består idag av moderna snabba liftar med bubblor mot nedebörd och t.o.m stolvärme i vissa. (I ex StAnton är det mer känsligt mot dimma/blåst/snö då 95 % av skidåkningen ligger över trädgränsen)
Är det lite varmare kan man åka dalpister på lite lägre nivå på förmiddagarna och dra sig bort mot PassThurn och Mitterzill som ligger i norrläge på 2000 m höjd och få bättre kallare snö även på eftermiddagen.
+Kitzbuhels system är stort men för den som vill ha ännu mer variation kan man lägga till nån hundring och även få tillgång till Skiwelt/Wilderkaiser (ca 280 km pist) som nås med 5 min gratis skidbuss. På samma liftkort ingår även Zell am See, St Johan, Saalbach, Alpbach plus några till. Allt inom max 50 min från Kitzbuhel.
+Österikisk gemyt både i byn och i backarna. Finns extremt bra och varierat utbud av matställen. Två persoliga tips är mexikanska LaFonda och Zinnkrug där man får grymma revbenspjäll.
+Afterskin på the Londoner. Den bästa jag varit på, slår Crazy Cangaroo i StAnton med hästlängde.
+Mkt lätttillgänglig offpist (Har haft snödumpar 3 år i rad när jag varit där i mitten av mars - men annars är det väl lite mer puderosäkert jämfört med ex StAnton som ligger högre)
+Inga köer tack vara nästan uteslutande nya, snabba moderna liftar.
+Mindre folk än på andra ställen (upplevs som det iaf, sen kanske det är liftarna lr att det mkt breda backar)
+Tycker även att det är relativt billigt - Lunch i backen ca 120 kr för huvudrätt/drygg, Middag på kvällen med öl till ca 250 kr, Pizza mellan 60-90 kr.

Kan säkert komma på mer saker jag gillar med Kitzbuhel men det får räcka. =)

MartyM
2007-10-07
Har spenderat flera sportlov i kitzbuhel. Har dock då bott i Mittersill, ca 20 min från Kitzbuhel. Bott på ett gammalt slott från 1100-talet. Billigt boende med frukost, lunch, middag. Rummet är stora gamla slottsrum där kända människor en gång i tiden levt. Sloss Mittersill ligger mitt på berget med grym utsikt och nära till backen.
Skidåkningen är helt okej, man får leta sig fram till de bästa backarna. Och då är det backarna som ligger vid Kitzbuhel man skall söka sig till. Längre bort (Pass Thurn och Jochberg, no offense) är backarna kortare men då är det mindre folk i backarna. Det är värt att besöka Kitzbuhel, salig blandning av människor, bra stämmning. Och avslappnat ställe om du inte ska festa. Annars bör man åka till en annan skidort.

z0mbie
2007-05-30
Var i kitz. under sportlovet, var rent socker i backen dom 2-3 första dagarna sen var det storsol och så snöa det lite på onsda kvällen det kom 10-15cm å så jävla skönt var det, hitta värsta sköna offpist repan nedanför 55:an..

alla backar var inte öppna fast ändå så var det mer snö där nu än det hade vart på hela säsongen.

kan verkeligen recomendera this, en rikktig snobb stad
du kan hitta i stort sett vad som helst...

chill

Pontus Johansson
Pontus Johansson (Gäst)
2007-05-21
har varit där i flera sportlov med familjen och det är mycket fin skidåkning. synd att det inte finns så mycket parker.. det är riktigt go pist åkning och det är ju ett stort område sen de byggde kabinbanan över till passthorn 3s. hyfssad offpist tycker jag. det är många som klagar på kitzbühel men jag tycker det är gött...

flandqvist
2006-04-15
Va i Kitzbühel(Mittersill) på sportlovet och vart där en gång för ut.
Jag tycker det är rätt så ok skidåkning men det kan bli lite mycket folk mitt på dagen.
Nu har dom även byggt ihop Kitzbühle systemet med Passthurn systemet genom en kabinbana(3S), så om man bor i Mittersill så kan man ta sig ända till Kirchberg utan att behöva åka buss för utom till liften.
Varje gång jag har vart där så har det vart perfekt väder och mycket snö.
Jag gillar stället. :P

Malmen&Sonken
Malmen&Sonken (Gäst)
2006-01-25
Jobbade säsong i Kitzan -86, -87, det var riktigt grymt. Jag har varit på ställen som haft mycket högre, längre och grymmare backar, men Kitzan har nog den bästa blandningen av skidbackar, afterski och gemyt. Letar man sig ut i systemet finns det riktigt bra åkning...men jag tänker inte tala om var, hehe. Det får ni lista ut själva...
Ha det!/Malmen & Sonken

Jessica_K
2004-10-25
Kitzbühel är inget att rekomendera för de avanserade. De är mkt transportsträcker m.m Barnfamiljer är de alldeles utmärkt för! Mayerhofen är de bästa stället för alla åkare i Österrike. Där finns allt du kan tänka dig från skidåkning till nattlivet! Barnbackar till de absolut avanserade finns allt!

hegertz
2004-10-20
Solsken och underbar värme! Snön va helt ok om man va uppe tidigt. Inte alls mycket köer till de lite svårare backarna. Kanske lite mer familjeåkning men även den bättre kan hitta sin a smultronställen!
After-ski på The londoner är ett måste!! Grymmaste stämningen å full hål i gång, glöm absolut inte u-båten! Shorty and Curly heter grabbarna som spelar sköna låtar som Mr Jones m.fl. även pippi långstrump lyckades klämmas in av dessa engelska grabbs!
Super mysig by, riktigt gemytligt! Inte så mga uteställen men afterskin är så kul att det inte spelar så stor roll. ÅK!

Teddan
2004-03-04
Kul ställe. Vet man vart man ska åka kan man hitta riktigt fin och orörd puder. Parkerna går väl an de med (rekomenderar däremot att bygga egna hopp i Off-pisten), Tyvärr finns det inte så värst mycket uteliv, Bra ställe för familjen.

Visa fler recensioner (21)

Mest populära foto

Åkare: Joel Lundin Foto: Jonatan Linsmeier

Pistkarta

Pistkarta Kitzbühel

Närliggande skidorter

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer