Just Nu: Snöläget i Alperna

Rykten om snöbrist och ett instagramflöde från Mellaneuropa med enbart tillbakablickar eller någon enstaka pistbild. Men hur illa är det egentligen med snötillgången nere i Alperna för tillfället? Freerides utsända inspektör har svaret och bildbevisen.

En bild säger mer än tusen ord:

Exakt såhär illa.

Det är grönt i dalen i Österrikiska Tyrol och plus sju sketna grader.

Pisterna däremot är i toppskick! I de backar som skidorterna hunnit fylla upp med snö det vill säga. Det blev ett åk på skidorna med 108-millimetersmidja innan de snabbt som attan byttes ut mot första bästa race-liknande testskida med sylvassa stålkanter.

Väl uppe på toppen, denna dag i det enorma systemet som Kitzbühel normalt har att erbjuda, var åtminstone utsikten inte fullt så deprimerande. De flesta topparna i fjärran ser i alla fall någorlunda snötäckta ut och förvånansvärt många liftar och backar är öppna och faktiskt i riktigt bra skick.

Om snö är en bristvara får man roa sig med annat och som tur är så har i alla fall Kitzbühel fördelen att erbjuda Bogner-spaning i världsklass. Tajta brallor, gärna i prisklassen tiotusen svenska riksdaler och uppåt samt prydda med Swarovski-kristaller, kan skådas på så väl småbarnsmorsan och pensionärsgubbar. Förutom att iaktta visir-hjälmarnas försök till världsherravälde kan man också med nöje slå sig ner och njuta i anläggningens toppmoderna sittliftar med stolar som påminner om sportbilar och självklart har stjärtvärme installerat. Länge leve sitzheizung!

När man tröttnat på all flådig klädsel, kaiserschmarrn och knödel kan man med fördel passa på att sätta hjärtat i halsgropen och ta en närmare titt på störtloppsbanan från herrarnas legendariska störtlopp Hahnenkammrennen. Ställ dig och kika ner i stupet som utgör Mausefalle-hoppet och föreställ dig att komma farande i 120 knyck över kanten för en garanterad bruntibrallan-känsla.

Redan i november väcktes hoppet till liv hos många när det kräksnöade över hela Alperna och visioner om en rekordvinter tog fart. Nu är dock spåren från det inledande snöfallet som bortblåsta och prognosen för den kommande veckan ser även den hyfsat mörk ut… Lite hederlig snödans sägs dock kunna göra underverk så se till att slå klackarna i taket om du bokat en alpresa över jul!

 

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. Tack för uppdate Gabriella
  Jag va i Zinal / grimentz lö och sö och där fans det gampuder som va helt transformerad till fasetter från 2200-2900m
  Förvnansvärt ok att åka om man är lätt på foten.
  Sen åkte vi gemstock (andermatt) på måndagen och där finns lite snö på samma höjder. Åkte baksidan och turade tillbaka. 2500-2900m helt ok på öst/ nordöst.
  / Andreas

 2. Rinoo
  1
  Rinoo | 2016-12-13 21:19          

  Hej Freeride! Alperna består av mer än Tyrol, här har ni en länk till Webcam från Zauchensee i Salzburgerland exempelvis: http://se.bergfex.com/zauchensee/webcams/c8382/

  Så vit jul får man allt i Alperna 😊

 3. EnderWiggin
  1
  EnderWiggin | 2016-12-13 13:18          

  Zermatt och Cervinia levererar bra kvalitet på snön i vanlig ordning. Åkte 3800 ner till 1800m i helgen

 4. FilipRentschler
  1

  Italienarna för dock smaka på upp till en meter snö nästa vecka

 5. Vattendroppe
  2
  Vattendroppe | 2016-12-13 08:40          

  Regel nummer två, en tröttnar inte på Germknödel mit butter und mohn.

 6. Jibberisch
  6
  Jibberisch | 2016-12-12 23:12          

  Regel nummer ett, man tröttnar inte på Kaiserschmarrn.