Wengen

Skidorter i Schweiz
Belägen i Berner Oberland i centrala Schweiz tillhör Wengen skidområdet Jungfrau, tillsammans med Grindelwald-First, Lauterbrunnen, Mürren-Schilthorn och Interlaken. Den som någon gång sett det legendariska störtsloppstävlingen Lauberhornrennen, som anordnats i Berns kanon i Wengen i januari varje år sedan 1930, på tv eller online har fått sig en försmak av vad denna anrika skidort har att erbjuda. Spektakulära fyratusenmeterstoppar och stora, vackra skidområden som nästan osynligt länkar samman med grannen Grindelwald. Och ett skidsystem som fungerar med precisionen av ett schweiziskt urverk. Den charmiga bergsbyn, vid sluttningen av Jungfraus fot, är bilfri så hit tar man sig via järnvägen Wengernalpbahn. Närmaste flygplats är Bern, cirka en timme med bil. Totalt finns det 160 kilometer pist, varav många är breda och snälla, utformade för nybörjare och familjer. Det finns också flera medelsvåra backar medan det kan vara lite knepigare för avancerade skidåkare att hitta pistäventyr som faller i smaken.
Wengen tillhör Jungfrau Ski Region.

Wengen Snöprognos

 • Torsdag
  1,3 mm regn
  Molnigt
  16°
  0 m/s
 • Fredag
  7,8 mm regn
  Regn
  14°
  0 m/s
 • Lördag
  2,1 mm regn
  Regnbyar
  18°
  1 m/s

Fakta om Wengen

Nedfarter (Totalt: 110)
Grön Nybörjare:0
Blå Lätt:20
Röd Medelnivå:68
Svart Avancerad / expert:22
Konstsnö:24 st nedfarter
Längsta nedfart:14698 ft
Total pistlängd:96,3 mile

Liftar (Totalt: 7)
Gondollift:2
Kabinbana:1
Stollift:13
Liftkapacitet:46230 personer / timme

Fallhöjd
Wengen Fallhöjd
Högsta punkt: 7612 ft
Fallhöjd: 3432 ft
Lägsta punkt: 4180 ft

Säsong
Start:14 november
Slut:18 april

Land: Schweiz
Jungfrau Region

Recensioner av Wengen

Vad tycker du om Wengen?
5
4
3
2
1
Johan1967
2016-04-26
Mysig by och åkningen är toppen. Ligger i ett bra system med varierad åkning. Har varit här ett flertal gånger.

hammarling
2014-06-04
Wengen är en klassisk skidort som jag besökte vecka 13 år 2014. Snön föll dygnet runt för att senare falla bara under nätterna. De sista dagarna kom våren med solsken och det blev barmark i byn

Till skidsystemet åker man från byn med gondolen upp till Männlichen 2230 möh. Ett område med många röda och några blå pister. Här finns det möjligheter till offpist mellan pisterna. Nedere delen går igenom ett skogsområde till Grindelwald Grund. Här åker man över till grannbyn Grindelwalds skidsystem.

Till huvudsystemet kan man också komma med tåg från byn till järnvägsstationen Eigergletcher 2320 möh. Systemet går sedan ner till järnvägsstationen vid Kleine Scheidegg på 2061 möh. Här finns det alla färger på pisterna och från Eigergletcher är det lätt att hitta bra offpistområden. Särskilt bra öster om pist 26. I den västra delen av systemet går i mitten på januari varje år World Cup vilket är en klassiker. Störtloppsträckan Lauberhornrennen är längre än de andra störtloppen. Mitt i finns en skap kurva vid en klippa. Här är ett stup och en mycket smal pist. Att nyanlägga ett sådant strörtloppsbana är inte tillåten idag. Slalomsträckan ligger i den nedre delen. Båda World Cup pisterna går ner till byn.

Grindelwalds skidsystem är mindre och orten större. Därför inte lika trevligt som Wengen. Man åker igenom systemet på en dag. Från Grindelwald kan ta sig tillbaka med tåget upp till Klein Scheidegg och vidare ner till Wengen.

Murren är en skidort som är granne med Wengen. En mycket trevlig ort att besöka. Resan tar en dag. Byn ligger som Wengen på en klipphylla men på andra sidan dalen Därför måste man ta tåget ner till Lauterbrunnen, och sedan på smalspårig järnväg upp till Murren. Här finns en gondol vid Piz Brigg upp till Piz Gloria 2970 möh. Toppstationen är känd från James Bondfilmen ”I Hennes Majestäts Hemliga Tjänst” där skurken Blofeld alias Telly Savalas har sitt örnnäste. James Bond åker i filmen offpist jagad av skurkarna. Här finns ett kul James Bond museum och en roterande restaurang. Massor av främst japanska besöker toppstationen. Härifrån åkte jag offpist livligt fotograferad av japaner.

Wengen ligger på en klipphylla 1274 möh. Det finns ingen biltrafik och allt ligger längs den ca 500 m korta gatan. För att komma till Wengen måste man lämna stamjärnvägsnätet i Interlaken Ost och resa med två tåg. Bytet sker i Lauterbrunnen där det sista tåget går på smalspår med stödskena i mitten då det var så brant. Detta tåg fortsätter ända upp till berget Eiger med en slutstation på 3454 möh. Vilket är den högsta belägna järnvägsstationen i Europa. Massor av japaner besöker restaurangen, museet och observatoriet för att se berget Eiger på 3970 möh. Wengen har besökare från huvudsakligen Schweiz och Storbritannien. Det finns tom en gammal engelsk kyrka här.

Sammanfattningsvis är Wengen ett snösäkert ställe med ett spektakulärt läge och utsikt. Hela området inklusive Grindelwald och Murren är så typiskt Schweiz. Bästa stället att vara i området är Wengen då det ligger i mitten av Grindelwald och Murren. Internationell stämning i en klassisk World Cuport med välfungerande service. För alla gäster utom de som söker håll i gång. Säsongen slutar i början av april. En klassiker värd att besöka! Betyg 5 av 5. Av Börje Hammarling

Pär
Pär (Gäst)
2012-03-08
Var i Wengen i februari 2012. Skön piståkning i bra preppade pistar. Finns även en del bra offpist om man gillar det. Inte helt galet mycket folk vilket gör att man snabbt tar sig upp utan köer. Man kan bränna på ordentligt i backarna, tack Stöckli Race. Wengen är som Zermatt, bilfritt, man tar tåget upp till byn. Inget jätte-hålligång på nätterna vilket är najs för då blir det mera kvalitets åkning på dagarna. Absolut att rekommendera Wengen. Över Påsk blir det Ischgl Österike.

Mest populära foto

Åkare: Foto: Glenn Carrehed

Pistkarta

Pistkarta Wengen

Närliggande skidorter

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer