Detta är Sveriges bästa pist 2019/2020

Det är dags att avslöja vilken som är Sveriges bästa pist 2019/2020 enligt freeride läsare. Och i år är det Lostupet i Kläppen som står som överlägsen vinnare i denna kategori.

Vi fortsätter att presentera resultatet från den omfattande omröstningen ”Sveriges bästa 2019/2020. Där freeride frågat er läsare vart vi hittar Sveriges bästa skidort, pist, park, offpistberg, skidort för barnfamiljer och topptursområde.

Freeride har tidigare presenterat Sveriges bästa skidort och Sveriges bästa skidort för barnfamiljer men nu har de 3851 rösterna som inkommit i kategorin Sveriges bästa pist räknats, och här är resultatet:

1. Lostupet, Kläppen

Lostupet i Kläppen tar hem utmärkelsen Sveriges bästa pist 2019/2020 med stor marginal. Över 24 procent av rösterna hamnade på denna 894 meter långa pist som går ned bredvid parken i Kläppen.

Att Lostupet är populär är inget nytt, 2018 vann samma nedfart denna omröstning och ifjol dundrade backen åtminstone in på en tredje plats. På pistkartan har Lostupet nummer 31 och är en svart backe. Kläppen är heta i år och tog även hem första priset i kategorin Sveriges bästa skidort för barnfamiljer.

2. Störtloppet-Lundsrappet, Åre

Tredje gången gilt? Nej, inte för Lundsrappet i Åre som hamnar på andraplats för tredje året i rad. Drygt åtta procent av rösterna från freeride läsare föll på på denna Jämtländska klassiker som belönas med en silvermedalj.

Störtloppet startar som en röd backe på högzon i Åre som sedan övergår till svart lutning ned mot Olympiaplatån. Därefter byter backen namn till Lundsrappet som är en lång skön nedfart med riktigt bra lutning från start. Mot slutet flackar Lundsrappet ut och är som gjort för långa skärande svängar med brännande lår som direkt föjd.

3. Prima, Ramundberget

Fjolårets vinnare, Prima i Ramundberget hamnar denna vinter på en tredje plats, endast tio röster efter Störtloppet i Åre. Prima är en svart kuperad, 1000 meter lång nedfart som ligger i området Osthang, i anslutning till sittliften Osthangsbanan.

Hela Ramundbergets skidsystem består av 10 liftar, 42 nedfarter, flera friåkningsområden, tre parker och två barnområden. Större delen av åkningen i Ramundbergets skidområde sker på natursnö. Och snö är det gott om, i skrivande stund mäter Ramundberget 173 centimeter i terrängen, vilket förstås bjuder in till skön offpiståkning i den glesa björkskogen som finns i området.

Nedan följer resultatet för hela omröstning i kategorin Sveriges bästa pist 2019/2020.

Under kommande veckor kommer vi också presentera vinnarna för säsongen 2019/2020 i de återstående kategorierna Sveriges bästa park, Sveriges bästa offpistberg och Sveriges bästa topptursområde.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.