Offpistguide: Funäsfjällens fem bästa åk

Möjligheterna till offpist i Funäsfjällen är enorma och lössnön är lättillgänglig även för oss som inte orkar gå uppför. Lämna stighudarna hemma, Petter Elfsberg guidar er till den bästa åkningen som kan nås med lift!

Funäsfjällen består av följande liftsystem: Funäsdalsberget, Kappruet, Ramundberget, Tänndalen, Tänndalsvallen och Tännäskröket. Klimatet är högst lokalt i Härjedalen, snöar det i Funäsdalen kan ni räkna med minst det dubbla i Ramundberget och Tänndalen.

”Snöar det i Funäsdalen kan ni räkna med minst det dubbla i Ramundberget och Tänndalen.”

Tännäs får i regel tyvärr minst snö, men när det väl dumpar är Tännäskröket guds gåva till alla pudertörstande friåkare med gles tallskog och minimal konkurrens. Både Kappruet och Tänndalsvallen är två mindre anläggningar med begränsade möjligheter till offpist.

Ni som besöker Funäsfjällen under lågsäsong behöver inte bege er många meter utanför de preparerade nedfarterna för att hitta lössnö. Men även under högsäsong är det lätt att hitta fin åkning långt efter sista snöfall om ni letar på rätt ställe. Här kommer en komplett guide till fem riktigt riviga åk i Funäsfjällen!

GRYTAN – RAMUNDBERGET

Grytan är ett välkänt åk i Ramundberget, tyvärr skråar många besviket tillbaka till liften och missar den bästa åkningen i skogen som är helt magisk!

Det är enkelt att hitta till Grytan, ta sittliften i Osthang och håll direkt vänster vid avstigningen, därefter håller ni skiers right. När en dalgång öppnar upp sig mellan bergen efter några hundra meter har ni kommit fram. Grytan har sina dagar men är i sig oftast inget speciellt och många beger sig bort mot liften besvikna på att det var flackt och vindpinat, och missar därmed hela poängen! Det är här det roliga börjar… fortsätt rätt ned istället och ni får garanterat puder och gles skogsskidåkning. När ni korsar längdspåret tar ni vänster, hoppar ur skidorna eller stakar tillbaka, det tar inte mer än tio minuter. Nästa åk håller ni ytterligare höger i skogen, vägen tillbaka blir lite längre för varje åk men så här går det att fortsätta så länge ni orkar, hela dagen, varje dag, hela vintern, varje vinter…

Typ av åkning: Garanterat puder bland fjällbjörkar.

När ska ni åka hit: Vid lätt snöfall, även om det inte dumpar så drar ändå vinden in rejäla mängder snö i skogen.

Eventuella faror: Låt dig inte lockas av klippväggen skiers right på vägen ned i Grytan, den är ett av de mest lavinfarliga områderna i Ramundberget, tänk även på att hålla avstånd till detta område när ni stannar innan skogen.

Tips: Parkera bilen i Osthang så slipper ni tänka på att hinna med liften upp innan stängning.

LIFTGATAN – TÄNNÄSKRÖKET

Tännäskröket är Funäsfjällens okrönte konung, lyckas ni pricka ett ordentligt snöfall här är det bara att gratulera!

Ord och tips blir näst intill överflödiga och det är snudd på vansinne att nämna en specifik repa på Tännäskröket, det går att åka i princip var som helst på den här anläggningen om det bara finns snö. Tännäskröket består av två berg, Hemkröket och Mellankröket, vill du känna dig som en Härjedaling kallar du dem K1 och K2. Ta den rostiga gamla tvåstolsliften upp på det förstnämnda berget, den går inte fort så det finns gott om tid att spana på potentiella linjeval från liften. Utgå från liftgatan och jobba er efterhand ut i den närliggande glesa tallskogen. När det börjar bli uppkört beger ni er med transportliften till K2 och fortsätter där.

Typ av åkning: Gles tallskog utan andra skidåkare.

När ska ni åka hit: När det dumpar ordentligt.

Eventuella faror: Det förekommer stup i skogen, och det kan gömma sig lite rör och diverse metall-konstruktioner direkt efter avstigningen på sittliften.

Tips: Utnyttja de färdigbyggda drops som finns i skogen.

PILLOWFÄLTET – FUNÄSDALSBERGET

Fluffiga kuddar i perfekt lutning som locals i Funäsdalen studsat ned på i hemlighet under många år!

Ta direkt höger när ni kliver av sittliften och skråa sedan in under klippväggen som sträcker sig längs hela Funäsdalsbergets östra sida. Det är en lång väg att ta sig men är definitivt mödan värd, är snötillgången den rätta möts ni tids nog av snötäckta, fluffiga stenbumlingar i ett stort öppet fält. Njut av kuddkriget och fortsätt därefter ned i den täta granskogen tills ni kommer till vägen i Kåvans stugområde, ta av er skidorna och knata den kilometerlånga vägen tillbaka.

Typ av åkning: Pillows, pillow, pillows…

När ska ni åka hit: När det inte snöat på ett tag är det fortfarande orört här.

Eventuella faror: Gör en ordentlig bedömning av lavinfaran innan ni ger er ut, vägen till Pillowfältet korsar en del branta partier som tenderar att släppa och att ångra sig halvvägs är en usel idé då det finns gott om stora stup i skogen. Här finns också många övervintrande björnar redo att attackera oskyldiga skidåkare…

Tips: Ragga upp någon som kan komma och hämta er med bil inne i Kåvan, det är en bit att gå tillbaka.

LA PUTA – RAMUNDBERGET (RÄNNORNA)

Många har nog sneglat på rännorna på väg till Ramundberget, La Puta är bredast och syns tydligt från vägen men är inget för nybörjaren!

Utgå från Osthang och sittliften, hoppa av på vänster sida och ta sikte mitt emellan liften och Grytan. Iakta stor försiktighet när ni börjar närma er, det är svårt att hitta rätt, kanten är konvex och avslutas ofta med en gigantisk hängdriva. Det finns tre namngivna rännor: Skånerännan, La Puta och La Fluff. Trots att den är riktigt hårig och ibland avslutas med ett isdropp så är La Puta mest åkvänlig då den är lite bredare än övriga rännor. Nedanför väntar skogsåkning som oftast är helt fantastisk. Håll vänster i skogen och ni kommer till liften eller fortsatt rätt ned till längdspåret och knata tillbaka.

Typ av åkning: Teknisk och brant åkning.

När ska ni åka hit: När lavinprognosen är stabil.

Eventuella faror: Lavinfaran är precis som, hängdrivan i insteget, alltid överhängande.

Tips: Besök ”Osthang” mellan åken, lätt skönaste butiken i Härjedalen!

KYRKOGÅRDSRÄNNAN – FUNÄSDALSBERGET

Majestätiskt ringlar sig detta lömska och mytomspunna åk ned under Toppstugan med utsikt över hela Funäsdalen!

Insteget till Kyrkogårdsrännan hittar ni om ni håller höger ut från startbranten på Funäsdalsberget, precis under klippväggen som bär upp avstigningen till gondolbanan. Det rekommenderas starkt att ta en titt på rännan antingen nedifrån byn eller från gondolen som passerar rännan strax innan avstigningen för att få en överblick av terrängen och snötillgången. Kyrkogårdsrännan kräver väldigt mycket snö. Stenarna är riktigt arga och många skidor och brädor har slaktats på väg ned mot kyrkogården. Men när förutsättningarna är dom rätta är detta ett riktigt roligt åk med öppen terräng och brant lutning hela vägen ned till Funäsdalen.

Typ av åkning: Långt och relativt brant.

När ska ni åka hit: När det är riktigt mycket snö och en bra grund.

Eventuella faror: Ha först och främst koll på att ni håller er i närheten av klippväggen på höger sida sett uppifrån för att undvika ofrivilliga dödsdropp, därefter ser ni till att ha alla skydd ni har tillgång till på kroppen och ett par gamla skidor under fötterna, för stenar finns det gott om. Sist men inte minst, håll koll på vajern från klätterleden i insteget av rännan som kan titta fram om ni har otur.

Tips: Ölsugen? Håll höger efter att ni kommit ut på längdspåret så hamnar ni på Eriksgården istället för kyrkogården.

Många trevliga åk har fått stryka med för att denna artikel inte ska bli allt för tidskrävande för er läsare. Men det är svårt att inte nämna skogsåkningen bortanför Svansjöliftarna i Tänndalen som kan bjuda på riktigt fin åkningen trots att lutningen är begränsad. Även skogsparken bortanför Västhang i Ramundberget kvalar in som bubblare, här finns riktigt fina klippor med varierad höjd och bra landning, trots att det ofta är uppåkt. Det cirkulerar även rykten om att Kappruet ska kunna bjuda på minnesvärd åkning i skogen.

Funäsfjällen må vara Sveriges bästa skidort 2019, men bergen är fortfarande hänsynslösa. Kom ihåg att här har flera stora laviner gått de senaste åren, så åk med förstånd, använd rätt utrustning och se till att ha den kunskap som krävs.


Sugen på fler åk?

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.