Stöten

Skidorter i Sverige
Stöten tillhör Sälen.

Liftar (18/22)
Nedfarter (41/48)
Snödjup
853 m
483 m
40 cm
Stöten i Sälen är en välbesökt destination för framförallt barnfamiljer. Stöten har Sälens största fallhöjd med sina 370 meter. Ett annat lokalt best of man kan skryta med i Stöten är Dalarnas snabbaste sittlift.

Pisterna är många långa böljande backar som mestadels går i blå färg. Det är lätt att hitta i systemet och inte så mycket köer. Många piståkare älskar de böljande backarna med den breda huvvudbacken (World Cup-backen) som absolut favorit, just denna pist är de facto icke blå utan i schatteringen svart-röd-grön. Denna backes avslutning bildar också ett naturligt torg - Stötentorget - där du hittar restauranger med after ski och värmestugor. Detta snötorg blir också en naturlig mötesplats. I Stöten finns också Soltorget och Skidtorget, även dessa med restaurang och värmestuga.

Vill du ha svart pist så är Älvan en fenomenal pist, allra längst till höger sett på pistkartan. Älvan vann 2018 tredjeplatsen i Freerides stora omröstning om Sveriges bästa pist.

De flesta nedfarter löper parallelt och leder ner till antingen Stötentorget eller Soltorget.

Boende finns det mycket av i nära anslutning till skidsystemet och bilen kommer du inte behöva på din semester här.

För dig som gillar att hoppa på krön kan jag berätta att du kommit till rätt ställe. Krön finns det en hel del av. Skidorten når precis upp på kalfjället där det kan vara blåsigt emellanåt.

En fördel med Stöten är också närheten till det betydligt större och lite bättre systemet i Trysil på andra sidan gränsen i Norge. Stöten är det Sälenfjäll som ligger längst norrut och därmed också närmast just Trysil, cirka 40 minuters bilfärd.

Snöprognos

 • Onsdag

  0,7 cm snö
  Snö

  8 m/s
 • Torsdag

  0 cm
  Lätt molnighet
  -1°
  7 m/s
 • Fredag

  0 cm
  Lätt molnighet
  -1°
  6 m/s
Vad tycker du om Stöten?
5
4
3
2
1
Hanna
Hanna (Gäst)
2021-04-16
Varierande åkning. Passar allt från avancerad åkare till nybörjare. Älvan måste vara Sälensfjällens skönaste backe.

Sofia
Sofia (Gäst)
2021-04-14
Riktigt tråkigt överprisat boende i Kronobyn. Sliten, tråkig stuga med fler brister. Stugan beskrevs som normalstandard men var inte det. Dåligt bemötande från reception vid klagomål. Långt till transportlift. Ointressant skidområde med sämre pistade backar än Skistar. Längdåkning bara på fjället med lift upp vid mindre mängd snö.

Johan Lind
Johan Lind (Gäst)
2021-04-06
Bra skidåkning och hyrd utrustning, men annars var det mesta kasst. Dyra restauranger, vissa dessutom med dålig mat. Vägar med stora hål som höll på att pajja bilen. Dåligt bemötande när man hade synpunkter på boendet. Dåligt boende. Vaktmästaren lyste med sin frånvaro. Misstänker vägglöss pga utslag på kroppen. Går inte att jämföra med Skistars anläggningar även om själva backarna är bättre.

Davor Foltin
Davor Foltin (Gäst)
2021-04-06
Supernöjd familj 😁👌👍

Jennie Lindvall
Jennie Lindvall (Gäst)
2021-03-31
Hit åker man med barnfamiljen!

Stegan
Stegan (Gäst)
2021-03-15
Första besöket i Stöten. Håller med om bästa skidåkning i Sälen med ganska stor marginal. Men det är å andra sidan inte så imponerad. Vi valde Stöten eftersom vi har varit i Idre i 3år och ville se något nytt. Det finns ett bra utbud med olika backar i grönt och blått. När vi va där så va bara en röd backe öppen den va helt ok. Älvan va bra lutning och man (jag) fick ett bra flyt i den. Körde lite offpist vilken det fanns en del att välja på men mycket va sönder kört och isigt så inget vidare men kan nog vara bra i början på säsongen eller vid mycket ny snö. Vi hängde en hel del i parken vilket hade några bra och sköna stora hopp i början och många lite mindre med rails och lådor mm. För våran nivå så var den tillfredsställande (klarar lite rails och 180 men inget avancerat). En sak att tänka på är att liftsystemet är ganska uppdelat, en del med blå och gröna och en del med svarta och röda backar. En fördel med det är att det är ganska lite folk i den delen med svarta och röda backar. Men blir även att man åker samma backar hela tiden och inte provar några nya för då kommer man bort till den andra delen som är fullt med folk och man får stå i lift kö (om man brukar håller sig på röda/svarta delen). Så det är värt att tänka på när man bokat boende vilka backar vill men åka.

Fallhöjden som man skryter om är 370 meter skulle jag även vilja ha reda på hur man har mätt det. Hade puls klocka med gps och gps telefon båda med höjdmätare jag fick max 320 och då bodde vi längst ner i Ranch så om man inte räknar någon transport sträcka eller något sånt är jag tveksam.

För att summera lätt bäst i Sälen.
Skulle jag åka hit igen? Ja.
Stöten vs Idre? Idre.

Magnus
Magnus (Gäst)
2021-03-12
Perfekt för barnfamiljen, bra boenden med ski in ski out möjligheter, fina välpistade backar med fina krön och böjar med bra längd på backarna. Trevligt bemötande från personalen, så jag kommer gärna tillbaka igen.

Robert
Robert (Gäst)
2021-03-09
Skidåkningen bjuder på ett par riktigt bra backar (med svenska mått) och möjlighet till några offpist-svängar när förutsättningarna är bra. Dessutom finns ett antal fina lättare backar om man söker det.
Förutom skidåkning så är det ett ganska begränsat utbud av aktiviteter.
Restaurangerna är inte så märkvärdiga.
Passar barnfamiljer bäst, men när ungarna är på skidskola kan man bränna av ett par åk i ”älvan”.

Leo
Leo (Gäst)
2021-03-09
Barnvänligt och underbar personal i pist och skidskolor.

Martin
Martin (Gäst)
2021-03-03
För oss blev intrycket sunkigt boende, dålig snö, för mycket folk, otrevlig personal. Men vecka 9 2021 är såklart speciellt. YMMV.

Visa fler recensioner (152)

Mest populära foto

Åkare: Andreas Sjösten (addde97) Foto: Filip Voss Åkerström (jag)

Öppet / Stängt

Stöten är stängt för säsongen.

Pistkarta

Pistkarta Stöten

Närliggande skidorter

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer