Trysil

Skidorter i Norge
Liftar (1/29)
Nedfarter (0/67)
Med 31 liftar och 67 nedfarter är Trysil den största skidanläggningen i Norge. Stora barnområden och många aktiviteter gör Trysil väldigt barnvänligt. Backar hittar du i tre olika vädersträck och dom är breda och förlåtande.

Trysil som ligger nära den svenska gränsen drivs av Skistar. På toppen kan du se till både Branäs och Idre.

Det fuktiga klimatet som resulterar i mycket nederbörd gör också att det kan bli väldigt kallt här. Den högsta punkten är 1132 meter över havet och fallhöjden är imponerande 732 meter.

Av de 67 nedfarterna finns det allt från svarta till röda, blå och gröna med den längsta nedfarten hela 5,4 kilometer lång.

Skidorten ligger ungefär 2,5 timmar från Oslo och certifierades som hållbar turistort år 2013 - en kvalitetsmärkning som delas ut till destinationer som arbetar systematiskt med att minska miljöpåverkan från turism, samt bevara ortens historia, karaktär och natur.

Orten erbjuder även aktiviteter på sommaren så som cykling.

Snöprognos

 • Lördag

  11 mm regn
  Duggregn
  10°
  7 m/s
 • Söndag

  0,9 mm regn
  Molnigt
  10°
  4 m/s
 • Måndag

  0 cm
  Lätt molnighet

  6 m/s

Läsarnas recensioner

Skriv en recension
4/5
Trysil är en stor sk...

Trysil är en stor skidanläggning i södra Norge som erbjuder många bra backar och är perfekt för familjen. Näst bästa skidorten i Sverige/Norge men DYRT.
Positivt:
Stort system som ger 67 backar och 29 liftar samt massor av längdskidåkning.
Långa backar 75 km total pistlängd.
Bra fallhöjd 685 m är bra från toppen.
Carvingparadis, bästa skidanläggningen för carving finns väldigt många långa och bra carvingbackar i Trysil. T.e.x 79,15 och 46an.
Mycket bra liftsystem med 7 stolliftar varav 5 expressliftar höll borta liftköer trots vecka 9
Högegga området är jämförbart med Åres vm område, bra fallhöjd och krävande backar men lagom brant.
Backarna vid fageråsen är jämförbart med Tväråvalvet och Stendalen.
Två fina toppar och fin åkning på högzon över skogsgränsen.
Det är enkelt att ta sig från ena änden i pistsystemet till det andra.
Gott om backar under skogsgränsen som är vindskyddade.
Kanken och Hesten är en fantastisk liftkonstruktion. Ungefär som en kopplingsbar knapplift. Man får liften i 0km/h och sedan ökar den farten rejält på två sekunder av en motor. Ungefär som en Launch lift.,
Perfekt för familjer, stora barnområden och många lätta långa backar.
Experten och offpisten runt där dock är experten för brant för min smak går inte att trycka på där.
Backe 30 är fantastisk både övre men framförallt den lägre delen ner mot högegga liften är fantastisk den bästa backen jag någonsin har åkt.
Fint boende och många stugor
Närheten till flera andra skidorter som Sälenfjällen, Idre och Branäs
Bra skyltat
Negativt:
Dyrt som satan både Restaurang maten och maten i livsmedelsaffärerna är galet överprisade.. 1L mjölk 25 kr det är inte roligt.
En del backar är för platta men ändå jobbiga p.g.a av längden av backen men om man inte gillar för mycket fart är turistcentretsbackar perfekt.
Maten motsvarade inte priset, dyrt och inte särskilt gott som de flesta andra skidorterna.
Väldigt svennigt folk sitter i restaurangerna i flera timmar och dricker öl och tar upp viktig plats som behövs när det är lunch rusning.
Bara norska tv kanaler

1/5
Var där i februari -...
 • Av: Elin (Gäst)
 • 2017-01-08

Var där i februari -16 för första gången. Skidåkningen (de 3 timmar jag hann med) var helt ok, dock långa transportsträckor.

Dock är skadehanteringen värdelös, så se till att inte åka ikull eller skada er! Jag fick ett felskär som gjorde att jag vred sönder båda knäna och flög ut bredvid pisten. Det kom en på skoter som pratade lite med mig efter att folk stannat och ringt hjälp (nej, jag varken skrek eller grät men påpekade att jag hade väldigt ont). Han kände lite på knäna, drog upp mig på fötter och mer eller mindre undrade om jag kunde åka skidor ner, vilket jag sa att jag definitivt inte trodde. Fick då gå bort till skotern (vilket var sjukt svårt eftersom benen vek sig åt alla håll.) Fick själv klättra upp på skotern, och blev sen avsläppt vid närmaste skidcentral, även där fick jag klättra av själv. Fick en beskrivning av vart vårdcentralen i byn låg och sen försvann han. Hade som tur va en kompis med som fick åka skidor tillbaka till stugan och hämta bilen för att plocka upp mig vid fiket jag satte mig på (kunde inte gå utan stöd alls). Det tog henne runt 1 timme å komma, och jag försökte så gott jag kunde använda mitt pannband som tryckförband, men kunde ju bara ha det på ena knäet, hade ingen is (klarade inte av att hämta snö själv) och hade ingen möjlighet till högläge. Sen åkte vi till stugan (jag orkade inte sitta på en vårdcentral å vänta ännu längre på ingen hjälp)

Visade sig när jag fått hjälp i Sverige ett par dagar senare att inre ledband och korsband var avdragna på båda knäna, en ganska allvarlig skada med andra ord. Två operationer har jag fått genomgå under året, pga denna skada.

Tycker att man åtminstånde borde fått åka pulka ner (är sjukt lätt å vrida sönder ännu mer t.ex menisk om man ska stappla runt å klättra i pjäxor med sådana skador) samt få tillgång till RICE behandling på en gång. Det är ju trots allt en skidort, det måste finnas system och rutiner för skadehantering som fungerar!!

5/5
vi bodde i stöten oc...

vi bodde i stöten och åkte 2 dagar i Trysil, det var det bästa på hela resan, vilken skidåkning vilka underbara alternativ man har för alla typer av skidåkare... vi njöt av det underbara vädret och prövade nog alla backar som fanns både på norr och syd sidan. min egen personliga favorit var högegga (har bott och jobbat i Trysil förr) så det skidområdet har alltid vart favoriten :) vi njöt varje sekund vi var där trots att jag nog aldrig sett så lite snö som denna gång men det påverkade inte vår skidåkning, finns många ställen i Sverige som borde kolla lite på deras liftsystem och den nästan totala nolltiden i liftkö. det negativa är som vanligt prisnivån på det mesta som är i svenska mått hutlöst, men det är bara att packa matsäck o grilla i backen så är det andra överkomligt typ liftkort och dryck, inte första gången vi var där ej heller den sista.
PLUS skidåkningen, liftsystemet, trevlig personal överallt, närheten till stugor i Sverige :)
MINUS prisnivån på allt, kan ibland bli väldigt blåsigt på toppen, avgiften man måste betala när man lämnar på nordsidan (en bom) horribelt !!

5/5
Varit där mer än 5 g...

Varit där mer än 5 ggr (bott ofta på svenska sidan) och aldrig haft tråkigt eller fastnat i kö.
Hela Högegga-området får en klar femma ;-)

3/5
Trysil har större sk...
 • Av: teg
 • 2012-02-23

Trysil har större skidområde, högre fallhöjd och mer kalfjällsåkning än de konkurrerande svenska orterna i omgivningen. Tyvärr är det inte lika bra som det låter. De enda områdena som ger lite utmanande åkning är Högegga och lössnöåkningen vid Skihytta (men systemet är hopplöst planerat just där - det krävs ett onödigt och tidskrävande liftbyte för att nå de fina åken från toppen och framför allt den översta liften är makalöst långsam).
Graderingen av pisterna är genomgående hög jämfört med andra orter. De flesta röda backarna hade klassats som blåa i t ex Åre. För dem som tycker om blåa backar i oändlighet kan kanske det vara trevligt, men för egen del vill jag ha den lutning och fart som den röda färgen utlovar.
Utöver detta innehåller området väldigt långa och platta (någon gång t o m uppför utan möjlighet att ta fart innan!) transportsträckor och alltför många långsamma släpliftar.
Trysil lovar alltså mer än vad som kan hållas, men Högeggaområdet är helt OK och jämfört med de sydligaste svenska fjällorterna går det att hitta en del fin offpist.

Mest populära foto

Åkare: Max Ahlberg Foto: Ola Mattson

Medelbetyg (4,1/5)

Baserat på 109 recensioner

Pistkarta

Pistkarta Trysil

I närheten av skidorter