Stor lavin i Trysil – en person grävdes fram levande

Det har gått en stor lavin i norska Trysil där en svensk man från Jönköping begravdes men grävdes upp levande efter cirka 15-20 minuter.

<<<UPPDATERAD 17 FEBRUARI>>>

Igår klockan 11.46 larmades polisen om att en lavin har gått i norska skidorten Trysil. Lavinen ska ha varit utlöst av en skidåkare på en brant på den östra sidan av Trysilfjället, på ett populärt offpistområde mellan liften Heisen och Setertrekket. I närheten av den plats där en lavin förra vintern drog med far och dotter.
– Det är i ett område där folk som vill utmana sig själva ofta åker, säger Pål Erik Teigen till NRK.

Flera människor ska ha sett hur samma person som utlöste lavinen också drogs med i snömassorna och sökandet påbörjades direkt. Lavinen uppskattas ha varit mellan 100 till 150 meter bred.

Mannen som drogs med uppges vara 18 år gammal från Jönköping grävdes upp levande efter cirka 15 till 20 minuter. Han låg då ungefär en meter under snön.
– Plötsligt känner en av oss med staven att här ligger det en människa, säger svenske Andreas Joakimson som var med i räddningsinsatsen till Aftonbladet.

Personen i fråga fördes snabbt till sjukhus men var talbar efter att han grävts fram. Mannen bar ingen lavinutrustning men hans kamrater som väntade på toppen kunde följa förloppet vilket underlättade sökinsatsen. Skidpatrullen hittade honom senare med hjälp av sond. Räddningsinsats fortsatte efteråt med lavinhundar, helikoptrar och volontärer för att säkerställa att inga fler människor fanns begravda.
– Det är bara en person som anmälts saknad efter lavinen men polisen kan inte utesluta att det finns flera personer där. Räddningstjänst, frivilliga och civilförsvaret är på väg dit och vi kommer att genomsöka området, meddelade den norska polisen i ett pressutskick vid lunchtid.

Polisen lät senare meddela att inga fler människor tagits av lavinen.

Den aktuella lavinvarning i Trysil uppges ha legat på en tvåa på en femgradig skala när händelsen inträffade vilket innebär måttlig fara där mänskligt utlösta laviner är möjliga. Det har snöat kraftigt i området under de senaste dagarna.

Igår gick också flera laviner i Åre, varav en av dessa mynnade ut i skidsystemet. Inga personer uppges ha dragits med eller skadats av dessa tack och lov.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.