Ny flyglinje från Tyskland till Sälen

Till vintern lanseras en ny flyglinje från tyska Lübeck till flygplatsen Scandinavian Mountains Airport i Sälen.

Scandinavian Mountains Airport (Sälen/Trysil) öppnade 2019 och har väckt stor debatt runt om i landet. När det första flygplanet landade på flygplatsen fanns medlemmar från POW (Protect Our Winters) på plats och visade sin missnöje med stora banderoller. Organisationen skrev också en debattartikel på freeride som väckte stor uppmärksamhet och skidanläggningen Tänndalen startade ett reklamkrig med sloganen ”Här landar inga flygplan”.

Flygplatsen hamnade något i skymundan i skuggan av pandemin som gjorde att flygandet i hela världen minskade drastiskt. Men nu syns åter flygplan i skyn och inför denna vintern så lanserar Tyska Lübeck Air en helt ny flyglinje till Scandinavian Mountains Airport med premiär 28 januari 2023.

Linjen kommer att trafikeras på lördagar under vintersäsongen fram till den 8 april och detta är den första tyska linjen till Sälen/Trysil och både flygbolaget och flygplatsen har stora förhoppningar.
– Det är otroligt glädjande att kunna presentera den här helt nya flyglinjen från Tyskland. Det ska bli väldigt spännande att se hur linjen tas emot av nordtyskarna som vi vet älskar vår vackra fjällmiljö, snö och vintersport. Våra unikt korta transfertider ut till skidanläggningarna i kombination med en förstklassig alpin familjeprodukt ger oss ett bra utgångsläge. Säger Gunnar Lenman, vd på Scandinavian Mountains Airport.

I nuläget går det svenska avgångar från Stockholm-Bromma, Ängelholm och Malmö till flygplatsen i Sälen/Trysil. Från Danmark går det avgångar från Köpenhamn, Ålborg, Köpenhamn, Ålborg, Århus och Sønderborg. Det går också att flyga från Nederländerna direkt till Sälen, och då avgår flyget från Groningen och Amsterdam. Engelsmännen kan resa från London och även från Luxemburg går flyg sedan tidigare. Och till vintern kommer det då också gå att flyga från Lübeck, Tyskland.

Scandinavian Mountain Airport ser flera fördelar med den nya flyglinjen, både från en internationell synvinkel men också ur ett lokalt perspektiv.
– Vi är övertygade om att Tyskland kommer att vara en stor och viktig marknad i framtiden och med den här nya linjen hoppas vi att fler tyska flygbolag får upp ögonen för oss.

– En extra bonus med den här nya linjen är att vi som bor i närområdet snabbt och enkelt nu kan ta oss ner till Tyskland på ett snabbt och enkelt sätt, avslutar Gunnar Lenman.

Tidtabell

28 jan – 8 apr 2023

Lübeck (LBC) – Sälen (SCR), lördagar 09:30-11:30

Sälen (SCR) – Lübeck (LBC), lördagar 12:00-14:00

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.