Detta är Sverige bästa pist 2019

Inför denna vinter frågade vi er läsare ”Vilken är Sveriges bästa pist 2018/2019?”. Detta är andra året i rad som vi korar Sveriges bästa preparerade nedfart. Vinnaren blev Prima i Ramundberget som rev ner 14 procent av de drygt tretusen rösterna.

Sedan 2017 gör vi en stor omröstning varje vinter för att utse Sveriges bästa skidort. Från och med förra vinter lade vi också till voteringar i några andra roliga kategorier, däribland Sveriges bästa pist.

Förra året vann Lostupet i Kläppen bästa pist, men hamnade på tredjeplats denna gång. I år gick titeln istället vidare till en precis lika svart pist, men en något längre dito i Funäsfjällens anläggning Ramundberget. På andra plats hittar vi faktiskt samma silvermedaljör som i fjol.

Bästa skidorten 2019 har vi presenterat tidigare, likaså bästa skidort för barnfamiljen. Inom kort presenterar vi också vinnarna i de resterande kategorierna: bästa park, bästa offpistberg och bästa topptursområde.

Men nu går vi raskt över till er absoluta favorit blad de preparerade nedfarterna i vårt korvformade land. Totalt var det 3011 röster som kom in i denna omröstning.

Här är Sveriges bästa pist 2019!

Sveriges bästa pist 2018/2019

1. Prima i Ramundberget (Funäsfjällen)

Prima vann omröstningen med över fyrahundra av de totalt drygt tretusen rösterna, 14 procent av era röster kammade den svarta pisten i Ramundberget hem. Prima är 1000 meter lång och ligger i anslutningen till sittliften Osthangsbanan.

2. Störtloppet-Lundsrappet (Åre)

För andra året i rad kom klassikern från Jämtlands största skidort: Störtloppet-Lundsrappet på andraplatsen. Pisten ligger i Åre. På högzon är Störtloppet i starten faktiskt en röd pist, men svartnar sedan när den knixar sig över krönet precis i sidan av Svartberget och det börjar luta på ned mot Olympiaplatån, där pisten sedan byter namn till Lundsrappet. I år fick Störtloppet-Lundsrappet tolv procent av rösterna och kom därmed på silverplacering.

3. Lostupet i Kläppen

Lostupet i Kläppen fick strax över trehundra röster och tog därmed tredjeplatse. Förra året vann Lostupet. Den 894 meter långa backen ligger södra Sälenfjällen och är en svart pist som har nr 31 på Kläppens pistkarta. Backen ringlar sig skiers right om den välkända parken.

Årets bästa pist i Sverige 2019 – alla resultat

Hur gick omröstningen till?

Denna vinter löpte omröstningen om Sveriges bästa skidorter och underkategorier under perioden 12 november – 31 december, här på Freeride.se. Vi hade omröstningar i sex olika kategorier: bästa skidort, bästa barnskidort, bästa park, bästa offpist, bästa pist och – den för i vinter nya – bästa topptursområde. Totalt samlade dessa in 17 747 röster (+1,4% sedan i fjol). Det är den största liknande omröstning som någonsin har gjorts i Sverige, vad vi känner till.

I huvudkategorin bästa skidort var drygt 30 skidanläggningar möjliga att välja. Det är de orter som är populärast (flest sökningar, mest trafik, flest sidvisningar etc) på Freeride.se. Till de övriga fyra kategorierna har vi tagit hjälp av Forumet på Freeride.se, där medlemmar fått chansen att tycka till, vi har också lyssnat på de kommentarer som kom in under förra årets omröstning.

Vi lade inte till några fler alternativ när röstningen väl var igång. De skidorter, pister, offpistberg, barnvänliga destinationer och parker som inte var med detta år kan få chansen att nomineras till nästa år 2020, skriv i så fall en kommentar till oss här under.

Resultat från de andra omröstningarna 2019

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.