Detta är Sveriges bästa skidort 2019

För tredje året i rad har vi svaret på frågan som alla svenska skidåkare ställer sig: Vilken är Sveriges bästa skidort?

Denna vinter löpte omröstningen om Sveriges bästa skidort under perioden 12 november – 31 december. Över femtusen röster inkom i vår huvudkategori ”Sveriges bästa skidort 2018/2019” och här nedan ser du vinnarna.

Vi på Freeride är inte ensamma om att försöka utse Sveriges bästa skidort. Olika index används och olika målgrupper tillfrågas. Vi hoppas att vår undersökning bidrar med lite kul tyckande på aggregerad nivå, då vår gallup med sex olika kategorier totalt har samlat in 17 747 röster (+1,4% sedan i fjol). Det är den största liknande omröstning som någonsin har gjorts i Sverige, vad vi känner till.

Denna vinter hade vi ”Sveriges bästa skidort” som huvudkategori, den omröstningen var allra största och samlade 5 181 röster. Vi hade också med de fem andra kategorierna: bästa barnskidort, bästa park, bästa offpist, bästa pist och – den för i vinter nya – bästa topptursområde. Övriga kategoriers vinnare kommer att publiceras inom kort, men låt oss börja med huvudkategorin idag!

Huvudkategorin – Sveriges bästa skidort – visade sig avgöras mellan förra årets silver- och guldmedaljörer: Åre och Funäsfjällen. På bronsplatsen kom en av Härjedalens absolut bästa anläggningar.

Sveriges bästa skidort 2018/2019

1. Funäsfjällen

Funäsfjällen är flera liftsysten som du åker i med samma liftkort (samma liftkort = samma skidort, enligt vårt resonemang). Liftsystemet i Funäsfjällen är: Funäsdalsberget, Kappruet, Ramundberget, Tänndalen, Tänndalsvallen och Tännäskröket.

I den nordvästra delen av Härjedalen, cirka 30 minuter från den norska gränsen, hittar du denna skidortspärla. Med sina 34 liftar och över 110 nedfarter är det en utmärkt skidort för dig som vill njuta av välpistade spår, offpist och även längd. Faktum är att Funäsfjällen och de andra närliggande skidanläggningarna tillsammans bildar NSC, Nordic Sci Center. Detta räknas som världens längsta system för just längdåkning.

Funäsfjällen är dock mer än bara mil efter mil av pistade spår för längdskidor. Här hittar du även fyra parker och ett flertal barnområden. Det är ett varierat skidområde med något för alla, från stora till små. Tack vare investeringen i snökanoner kan säsongen oftast starta lite tidigare än andra. En av de bättre skidorterna i Sverige och väl värd att besöka åtminstone en gång. Har du en extra lång ledig helg under vintern? Då vet du precis vart du kan hitta grym skidåkning.

FUNÄSFJÄLLEN

Antal liftar: 34
Antal pister: 118
Längsta nedfart: 2100 m
Medelbetyg på Freeride.se: 4,8 (24 recensioner)
Skidsystem: Funäsdalsberget, Kappruet, Ramundberget, Tänndalen, Tänndalsvallen och Tännäskröket

Vad tycker du om Funäsfjällen?
Missa inte Julius & Björns besök i Tänndalen förra vintern

Sveriges andra bästa skidort 2018/19

2. Åre

Åre – Sveriges enda riktiga skidort enligt många. Säg Åre och du öppnar upp för en mängd olika associationer. Alpina världscuptävlingar och VM både 2007 och nu 2019, stekiga nyårsfirande eller internationella jibbtävlingar. Offpiståk, konferensresor eller en lugn by där man äntligen kan andas. De flesta har en relation till Åre och den är ofta väldigt positiv.

Åre som turistmål är inte något nytt. Redan på 1100-talet stannade tusentals pilgrimer från hela Europa till i byn under sin vandring till Sankt Olavs grav i Nidaros, nuvarande Trondheim. 1910 invigdes Åre Bergbana då luftturismen växt till sig och folk besökte den jämtländska byn för den friska luftens skull. Sedan dess har Åres dragningskraft bara ökat för natur- och fjällsugna. Åre håller toppklass och är en av de mest välbesökta vinterdestinationerna i Norden. Skidområdet sträcker sig från Duved i väst via Åre by till Åre Björnen i öst.

ÅRE

Antal liftar: 43
Antal pister: 90
Längsta nedfart: 6500 m
Total pistlängd: 101 km
Medelbetyg på Freeride.se: 4,1/5 (201 recensioner)
Skidsystem: Duved-Tegefjäll, Åre by-Björnen

Vad tycker du om Åre?
Missa inte Olle & Rasmus besök i Åre förra vintern

Sveriges tredje bästa skidort 2018/2019

3. Vemdalen

Vemdalen är samlingsnamnet för anläggningarna Vemdalsskalet, Björnrike och Klövsjö/Storhogna. Samma liftkort gäller på alla anläggningar och drivs av Skistar.

Vemdalsskalet öppnar nästan alltid väldigt tidigt på säsongen och är snösäkert. Många alpina klubbar och skidgymnasium kommer därför hit för att träna. Stugorna som många bor i ligger alldeles intill pisterna och Högfjällshotellet likaså. Här kan det gå vilt till på höstarna när stora delar av Härjedalen tar sig hit för att släppa loss.

Björnrike i Härjedalen drivs sedan några år tillsammans med Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna av Skistar. Den familjevänliga skidorten har 11 liftar, 16 nedfarter och 470 meter fallhöjd. 1968 invigdes Björnrike fjällhotell och samma år öppnade den första linbanan.. Precis som i Vemdalen består högfjället av blockterräng som närmast ser sprängt ut medan du i skogen hittar tall, gran, björk och asp. Klövsjö/Storhogna är något mindre men väldigt fint med bra backar och boende och en alldeles fantastisk dialekt.

VEMDALEN

Antal liftar: 35
Antal pister: 58
Längsta nedfart: 2 200 meter
Total pistlängd: 52 km
Medelbetyg på Freeride.se: 3.9 (61 recensioner)
Skidsystem: Björnrike, Klövsjö/Storhogna och Vemdalsskalet

Vad tycker du om Vemdalen?

Sveriges bästa skidorter 2019 – Topp 10

  1. Funäsfjällen – 1131 röster
  2. Åre –  670 röster
  3. Vemdalen – 494 röster
  4. Kittelfjäll – 404 röster
  5. Kläppen – 393 röster
  6. Lofsdalen – 265 röster
  7. Riksgränsen och Björkliden – 232 röster
  8. Idre – 227 röster
  9. Stöten – 169 röster
  10. Fjätervålen – 147 röster

Sveriges bästa skidorter – Hela listan

PS. Sveriges bästa pist, bästa skidort för barnfamiljer, bästa park, bästa topptursområde och bästa offpistberg är också framröstat. Dessa publicerar vi i slutet på säsongen. DS

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.