Offpistguide Vemdalen – vaggande nattåg till snön

För dig utan bil, eller för dig som vill minimera ditt klimatavtryck, finns det i Vemdalen friåkning du kan tillägna dig med mycket liten klimatpåverkan. Genom att resa kollektivt och följa rutterna från Freerides Offpistdatabas kan du hitta fluffig kallsnö utan att åka en meter fosildriven bil.

Kylan slår emot mig när dörrarna mellan vagnarna öppnas. Genom en överhörd konversationen vet jag att det är närmare 15 grader kallt utanför tåget. Olle Stenbäck och jag kan inte annat än att flina där vi står i våra kläder tänkta att fungera i ett milt sydsvenskt klimat snarare än i ett midvinterkallt Härjedalen.

Vi är på tillfälligt besök i Norrland för att utforska ifall det går att åka offpist i Vemdalen och ifall det dessutom går att åka kollektivt till skidorten. Vemdalen är en skidort som för den kollektivtrafikvane storstadsbon kan anses ligga på gränsen till den svenska vildmarken.

Med Snälltågets avgång från Malmö, som gör uppehåll på de stora stationerna i Småland, Östergötland och Stockholmsregionen har vi vaggats genom natten. Nu bromsar tåget in på stationen Röjan. Vid perrongen väntar bussarna som tar oss direkt upp till välkomstcentret på Vemdalsskalet, där nyckeln till vår stuga väntar snällt på oss i ett vitt kuvert med SkiStars logga i ena hörnet.

”Vemdalen är en skidort som för den kollektivtrafikvane storstadsbon kan anses ligga på gränsen till den svenska vildmarken.”

På förhand har jag förstått att Vemdalsskalet är ett fjäll fullt av lömska stenar dolda under snötäcket. Som en envist lagd person vill jag ändå undersöka saken själv och se ifall sanningen från forumet på Freeride stämmer med verkligheten. Vi tar därför Hovde Express upp till toppen av Hovdefjället och Olle, som har några dagar utan föreläsningar på universitet, tar täten när vi i sakta makt skråar iväg från liften. Olle berättar om forna ungdomsläger i Vemdalen med slalomklubben från hemorten. Han fortsätter berättandet och jag får veta hur kallt det är att tävla i slimmad fartdräkt och bitande januarikyla dagarna efter nyårsafton.

Idag är det trotts den kyliga luften relativt varmt. Solen ligger på, snön är fjäderlätt och liftköerna är minimala. Vi har haft tur med vädret och kan leta efter åk med två leenden på våra läppar. Och vi är mitt inne i den magiska snösäsongen anno vintern 2018.

”Solen ligger på, snön är fjäderlätt och liftköerna är minimala.”

När skiddagen rundas av med kaffe i lägenhetsstugan har vi slagit fast att det helt klart går att hitta freerideåkning på Vemdalsskalet. Men våra skidor har också fått erfara att forumet hade rätt beträffande de lömska stenarna. Några nya repor och lite nya hack i stålkanterna har vi samlat på oss under dagen, förutom de GPS-koordinater som talar om var vi åkt. Ska du ge dig ut för exempelvis nordsidan av Hovde är det en bra idé att vänta en bit in på säsongen, låta snön sätta sig och bilda en stabil bas innan du överger de omkringliggande pisterna.

Morgonen därpå tar vi Snöpendeln till Björnrike. Snöpendeln är bussen som tar skidåkare mellan Vemdalens olika skidområden och öppnar upp möjligheten att smidigt ta sig mellan anläggningarna utan bil. Liftkortet som du köper i Vemdalen gäller för de samtliga tre systemen Vemdalsskalet, Björnrike och Klövsjö-Storhogna. Inne i sportshopen i Björnrike jagar vi tips på bra åkning i området. Via ett bestämt och säkert finger vet vi nu var på pistkartan den bästa åkningen finns.

En halv dag senare ropar Olle att han ska lägga ut en Instagramstory med frågan “Härjedalen eller Hokkaido?”. För nere i den glesa lövskogen i den ravin som på förhand skulle hysa bäst åkning är det lätt att blanda ihop Härjedalen med Japan. Snön är djup, lätt och nästan orörd. Här lyser också stenarna med sin frånvaro och skidorna är i samma skick när vi rundar av dagen som de var innan vi tog första liften upp.

Ett par intensiva dagar i Vemdalen är så över. Den första frågan, huruvida det går att åka fritt i området, är besvarad med ett rungande ja. Den andra, ifall det går att åka kollektivt till Vemdalen, besvaras också den med ett rungande ja samtidigt som jag kliver på Härjedalningens buss mot Cityterminalen i Stockholm.

”Den första frågan, huruvida det går att åka fritt i området, är besvarad med ett rungande ja. Den andra, ifall det går att åka kollektivt till Vemdalen, besvaras också den med ett rungande ja.”

Bussen från Vemdalen går dagligen och skjutsar sina resenärer till och från ett flertal orter i Härjdalen. Ett bra alternativ för dig som inte har tillgång till egen transportlösning.

Sverige känns plötslig väldigt stort när vi efter halva resan stannar till i Ljusdal för en timmes rast. Det är långt kvar till resans mål även fast vi redan färdats en lång bit. Stadens myller tar över från fjällets lugn allt mer och när vi anländer Stockholm är ordningen helt återställd, eller så är vi tillbaka till kaos beroende på perspektiv och preferens. För mig har vardagens rutiner åter infunnit sig och allt är så som det brukar vara när jag släpar mitt stora och otympliga skidfodral genom ankomsthallen på Stockholms centralstation. Borta är snön, vidderna och fjällets rena luft.

Res till Vemdalen med minimal klimatpåverkan

Snälltåget

Kör under vintersäsongen nattåg från södra Sverige till Vemdalen. Kliv på i Malmö på lördag eftermiddag och vakna i Röjan på söndag morgon. Tåget tillbaks går söndagen därpå. För bokning och tidtabell se:
https://www.snalltaget.se

Härjedalningen

Buss till och från Cityterminalen i Stockholm. Res raka vägen från sotrstaden till fjällen i Härjedalen. För bokning och tidtabell se:
https://harjedalingen.se

Offpistguide till Vemdalen

För dig som vill ta tillfället i akt och lägga några svängar utanför pisten under ditt besök i Vemdalen hittar du nedan tipps på fyra relativt enkla och liftnära offpiståk. Karta finns också via länkarna.

Skalsfjället Skals

Ta Pass Express till toppen. Följ inledningsvis backen Skals. Efter ca 150-200 meter tar du av skiers left. Åket går nästan uteslutande genom skogen. Välj lämplig väg genom terrängen. När lutningen flackar av håller du skiers right och skråar tillbaka till liftsystemet.

OBS. Stenig terräng. Om snöbasen är dålig finns stor risk för skador på skidorna.

Visa offpiståket Skalsfjället Skals med karta

Hovde Nordsidan

Ta dig till toppen av Hovde. Skråa ut skiers left om Hovdestugan. När du når botten av det öppna fältet håller du skiers left genom skogen och når strax transportsträckan som tar dig tillbaka till liftarna.

OBS. Stenig terräng. Risk för skador på skidorna om snöbasen inte är tillräckligt bra.

Visa offpiståket Hovde Nordsidan med karta

Björnrike Ravinen 1

Kliv av liften ”Björn” där backen ”Storslalom” börjar. Spänn stighudarna och ta riktning mot nordost. Gå ca 1km med stighudar tills sluttning övergår i plan mark. Ta av stighudarna och åk nu ned i samma riktning som fallinjen. När du når botten i ravinen följer du ravinen genom skogen tillbaks till Björnidet.

OBS! Ravinen är en terrängfälla ifall en lavin går. Var mycket uppmärksam på snöförhållanden och åka aldrig ensam.

Visa offpiståket Björnrike Ravinen 1 med karta

Björnrike Ravinen 2

Ta liften ”Mitt” upp till toppen. Spänn stighudarna och fortsätt i västlig riktning ca 600 meter. Minimal stigning. Ta av stighudarna när du närmar dig den bortre punkten av ravinen. Styr skidorna rakt ned i fallinjen. Följ botten av ravinen tillbaka till Björnidet.

OBS! Ravinen är en terrängfälla ifall en lavin går. Var mycket uppmärksam på snöförhållanden och åka aldrig ensam.

Visa offpiståket Björnrike Ravinen 2 med karta

Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.