UCPA – Vinterkollo för vuxna

Vinterkollo för vuxna – det är vad skidresearrangören UCPA sysslar med. Freeride hängde på en späckad off pist-vecka i franska Chamonix. Följ med på ett arrangemang som är mer som ett träningsläger än en slapp semester.

Det är blåsigt och kallt i liften Tête de Balme. Vid bergsstationen 2 270 meter över havet glider vi av den kalla stolsbritsen av mjukhårt neoprenliknande material. Den franska bergsguiden Pierre vänder sig om mot vårt åtta personer stora skidsällskap och halvskriker för att överrösta vinden: – Öhkäj, tu thö töpp!

Vi guidas trots allt av en självsäker fransk bergsguide och är i vad han, och många andra bergsguider, anser vara den alpina världens epicentrum: Chamonix. Att jobba på sitt engelska ordförråd eller uttal är näppeligen Pierres högsta prioritering. Gott så. Under vår vecka med Pierre som guide fungerar hans språkbruk, ledarstil och allmänna uppenbarelse som konversationsbränsle i liftköer, på after ski nere i staden och vid de digra buffémiddagarna på UCPA-centret Cosmique mitt i Chamonix.

De lätt nedisade stålskeletten till sittliftar snurrar runt vändhjulet och tar sig ner mot dalen igen för att fyllas på med nya skidåkarrumpor, medan vi spänner fast skidorna utanpå våra ryggsäckar. Pierre betraktar oss när vi gör oss i ordning. När samtliga är färdiga vänder han ordlöst på pjäxklacken och påbörjar den knappa hundra höjdmeter och fem-tio minuter långa vandringen upp mot La Croix de Fer. Vi åtta svenska skidåkare i trettioårsåldern följer efter i kolonn likt präglade ankungar. Situationen – att man bara faller in i ledet och följer efter i vetskapen att sjukt bra skidåkning väntar – är typisk för en skidvecka med researrangören UCPA.

På en UCPA-resa är nämligen allt inkluderat, ”tout compris”: liftkort, mat, utrustning (inklusive lavinkit), fem kursdagar med skidlärare eller bergsguide, resa med sovbuss eller flyg och boende på något av alla de center som UCPA äger runtom i franska Alperna. Det är alltså egentligen en vintervariant på det utskällda upplägget charter – du reser i grupp och så snart du betalt reskostnaden är det i princip bara att flyta med. Skillnaden mot en chartrad solsemester är att den tid som frigörs genom att alla praktikaliteter är klara inte ägnas åt paraplydrinks-drickande, strandsolande och sena nattklubbskvällar – utan åt skidåkning. I praktiken blir därför skidresor med UCPA inte sällan en form av vinterkollo för vuxna, där alpin utförsåkning är Guden som tillbeds vareviga dag så länge liftarna snurrar på bergssidorna. Mer träningsläger än vad vi brukar mena med ordet semester.

UCPA är från början en fransk organisation. UCPA, Union Nationale des Centres Sportifs de Plein Air – på svenska ”Riksförbundet för sport- och friluftsliv” – startades för drygt fyrtio år sedan, bland annat med subventioner från franska staten. Fransmännen byggde friluftscenter runt om i landet för att mindre bemedlade medborgare skulle komma ut i naturen på både sommar- och vinteraktiviteter. I vissa kretsar blev dock en UCPA-resa synonymt med någonting annat än traditionellt friluftsliv – sex. En del fransmän har nämligen tolkat UCPA som ”Un Coup Par An”, vilket  direktöversatt blir ”ett ligg om året”. På UCPA:centren möts mycket folk och då kan möjligen ett litet nyp stå att finna för de som håller sig framme. Bland de svenska resenärerna verkar dock fokus ligga på aktiviteterna på berget snarare än i sängarna.

Idag är franska UCPA en ”association”, en ideell organisation som får göra vinst men som har restriktioner kring marknadsföring och hur eventuellt ekonomiskt överskott används – exempelvis är en del medel öronmärkt till utbildningar av skidlärare och andra instruktörer. Svenske Bengt Ervast såg UCPA-konceptets potential i Sverige och fick 1984 den franska moderorganisationens tillåtelse att starta en svensk filial. Och bra har det gått sedan dess.
– De svenska vinterresorna till våra åtta olika skidorter är populära. Vi säljer ofta slut på våra resor, ett lyxproblem, men efterfrågan är större än utbudet. Tyvärr kan vi inte öka antalet gäster på vissa orter, som till exempel svenskfavoriten Argentière i Chamonix, eftersom andelen svenskar då blir för stor gentemot övriga nationaliteter som till exempel belgare, fransoser, engelsmän och holländare, berättade platschefen Eja Robertsson när jag åkte med UCPA till nämnda Argentière för ett par år sedan.

Men konceptet tilltalar inte alla. UCPA-centerna i Chamonix centrum, Argentiére, Flaine, Les Arcs,  Serre Chevalier, Tignes, Val d’Isère och Val Thorens är inga lyxhotell. Rummen är enkelt inredda och du delar dem med andra resenärer. Du bäddar din säng och du städar själv. Toalett och dusch finns i korridoren.
– Att dela rum med tre eller fem andra resenärer är inte alla så sugna på. Redan där sker en rätt stor utgallring av folk, berättar Eja Robertsson.

Vid frukost gör man ett eget lunchpaket med baguetter som bas. Vid middagen plockar man mat från buffén och dukar själv av. Skolmatsalskänsla alltså, så när som på två undantag – frysdisken med glass och den digra ostbricka som avrundar varje middag.

Pierres utlovade fem-tio minuter känns mer som en halvtimme. Det stånkas och svettas i ankledet, någon stannar för att spänna fast skidorna lite bättre på sin ryggsäck. Halvvägs in i vår offpistvecka är benen redan helfulla av timmar med friåkning i de olika skidsystemen i Chamonixdalen. Vi har hunnit åka några glaciäråk på Les Grands Montets, gjort en dag med dubbla vändor uppe på Aiguille du Midi där vi kört de långa högalpina åken Gros Rognon och en lite enklare variant av Envers du Plan, i Brévent-Flégère hade vi en guidefri uppvärmningsdag i pisterna och lite småäventyr utanför de preparerade backarna. Idag är vi längre in i Chamonixdalen vid skidsystemet Le Tour, som gränsar mot Schweiz. Skidåkningen står onekligen i centrum på en UCPA-resa. Boendet, maten och bussresan är underordnade vad gäller kvalitet. Det är svårt att tänka sig ett bättre sätt än en vecka med en så kallad Toute Neige-grupp (”all slags snö”) om man, i maffig fransk alpterräng, vill initiera sin omskolning från pist- till off pist-räv under säkra former. För nyblivna puderjyckar och medelgoda till duktiga friåkare kan UCPA mycket väl vara världens bästa off pist-skola. De som redan har kört en del friåkning och vill maxa sin vecka väljer med fördel ett rent off pist-alternativ. Då gruppen är mindre – max åtta personer –och du åker med bergsguide som får ta med dig ut på glaciär.

För franska resenärer må UCPA ha ett skamfilat – eller lockande – rykte att det är då man får till årets enda ligg. Bland de svenska deltagarna är det som sagt mindre raggande och mer skidpepp. Många är ensamresenärer eftersom det sociala på sätt och vis är inbyggt i resan eftersom man bor, åker skidor och äter tillsammans. Ett annat klientel som ofta väljer att resa med UCPA är större sällskap där skidåkningsnivåerna är helt olika. Då väljer man sin nivå och får lagom utmaning, utan att det behöver bli sociala slitningar på grund av att någon vill åka snorbranta off pist-hang medan någon annan hellre slipar sin carving-teknik i blåa pister hela veckan lång.

Vi märker knappt att vi är uppe vid toppen. Allt omkring oss är som vit mjölk. Pierre verkar dock lagom bekymrad.
– Ok, we ski down. After me.

Ungefär lika bildmässigt lik som vår franska bergsguide är halländske komikern Peter Wahlbeck, precis lika olika mycket pratar dessa båda personer. ”Hrmm”, ”Ha ha!”, ”Ok”, ”Let´s go”, ”Ski in my tracks” och ”Bye” täcker troligtvis in lejonparten av den vokabulär som Pierre använder under våra långa skiddagar på de vackra och höga bergstopparna kring Chamonix. Ankledet är nu på glid. Jag åker sist och ser till en början Pierre åtföljd av sju skidåkare. Sedan försvinner de en efter en in i den mjölkvita luften. Hur kul blir det här åket, tänker jag. Kort sikt och inga kontraster i snön. Vad håller Pierre på med för guidning egentligen? Det här är ju ett skitåk i whiteout.

Vi traverserar ett vitt ingenmansland. Vi skulle lika gärna kunna vara i Sverige som i Frankrike På 200 eller 2 000 meters höjd. Just nu har vi inte en aning.

Pierre stannar. Vi anar en öppnande skålformad dal nedanför oss. Bakom oss har vi en bergskam som skyddar mot vinden. Dimman och molnen hänger dock kvar så vi är inte helt säkra på vad som döljer vare sig ovan- eller nedanför.
– Ok, lunch, gastar Pierre.

Smått förvirrade vänder vi på skidorna, trycker ned bindningarna i snön och sätter oss på de relativt torra belagen. Vi är utspridda i klungor om två till tre personer. Pierre sitter ensam, han har redan dragit upp en lång baguette. Det är ingen gemytlig lunchrestaurang, men det är tyst på vår vindskyddade plats och det är vilsamt att slippa den sedvanliga horden av andra hungriga skidåkare som slamrar och springer omkring med sina lunchbrickor.

Ännu en baguette i magen. Dimman börjar mirakulöst nog lätta. Pierre meddelar att vi åker när det klarnat helt. Det vita runtomkring försvinner sakta men säkert, likt en skymning som går baklänges.  Sedan står vi där med klar sikt. En alldeles lagom brant och spårlös bowl ligger nedanför våra skidspetsar, snön är toppad med en extra decimeter nysnö.
– It could be better, it could be worse, flinar Pierre innan han tar täten nedför.

Med närmast blödande gom efter skidveckans alla bagutte-luncher skjuter jag fart ned sist av alla. Hinner tänka att det är okej med bara ett skidligg om året ifall det är med UCPA. Sedan blir allt vitt igen. Jag tumlar ett par varv likt en trasdocka i en tvättmaskin. Skidorna löser inte ut, men gogglarna hamnar snöfyllda och barnsligt på sniskan. När jag adrenalinstinn och både sur och glad över praktvurpan kommer ner till den väntande gruppen ser jag att det är fler som flinar. Förutom Pierre är det sju skrattande tandrader till, lika vita som det franska vinterlandskap vi befinner oss i.

Om skidresor med UCPA

Pris: Cirka 8 000 – 12 000  kronor, beroende på vecka, ort och arrangemang. Prisexempel: Val d Isère, Ski Off Pist Expert vecka 12 med flyg: 11 780 kronor, Argentière, Ski Off Pist Expert glaciär vecka 2 med buss: 8 590 kronor.

Vad ingår: I princip allt: mat, boende, resa, liftkort, utrustning och skidlärare/bergsguide.

Vinterorter: Les Arcs, Flaine, Saint Sorlin, Chamonix, Argentière, Serre Chevalier, Val Thorens, Val d’Isère och Tignes

Arrangemang: Ski  halvtid/heltid (fd ski ordinaire ) – skidåkning i ffa pist med skidlärare.
Ski toute neige – nybörjaroffpist där man kör blandad åkning med skidlärare.
Ski off pist – ren friåkningsgrupp med bergsguide.
Specialare Branta korridorer – en trixigare off pist-variant med en grupp på fem skidåkare som tillsammans med bergsguide ger sig i kast lite klurigare åk. Finns i Argentière och Les Arcs.
Ski Off Pist Randonnée i Argentière eller Les Arcs – friåkning med kortare stighudsbestigningar. Fokus på åkning nedför, inget alpint-gå arrangemang.

Passar vilka: Större gäng med olika skidåkningsnivåer, som inte måste åka tillsammans varje dag.

Passar vem: Skidfokuserade ensamresande. Man träffas på ett naturligt och skönt sätt eftersom man bor, äter och åker skidor tillsammans. UCPA:s guider agerar sällan lekledare.

Passar inte: Partysugna glidare.

Passar inte heller: Dig som är extremt duktig skidåkare, med flera säsonger bakom dig och ett dåligt tålamod. Kan fungera för dig om du tar med sju-åtta polare som är på samma nivå och ni bildar en egen supergrupp.

Mer information:  http://www.ucpa.se

 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.