Att flyga med skidor: Vad gäller?

Vad gäller när man ska flyga med skidor? Vi tog hjälp av Patrik Gustafsson som arbetar med incheckning och bagage på Landvetter flygplats. Här är det du behöver tänka på för de vanligast flygbolagen som SAS, Lufthansa, Swiss, KLM, Austrian Airlines mfl.

Jag tar för givet att majoriteten av oss någon gång bokat en flygbiljett till våra drömmars land för att göra det vi tycker bäst om, för att sedan ta sig en extra funderare, får jag ha med mina skidor och isåfall, vad kostar det? En annan elementär fråga är: Behöver jag förboka att jag har med skidorna?

Detta skall vi nu bena ut. Till att börja med. Majoriteten av flygbolagens definition av ett ”skidpaket” innebär:
”En skidväska med ett par skidor – ett par stavar samt en pjäxbag med ett par pjäxor och en hjälm.”

När man bokar sin flygbiljett får man ofta väldigt många olika alternativ och val att göra, dels vilken klass man vill resa i, men även olika biljetter, så kallade ”ticket fares” i samma klass. De flesta flygbolag, beroende på var man flyger, delar för det mesta upp sina kabiner i olika klasser, där det ingår olika mycket. Generellt gäller dyrare biljettklass, mer bagage ingår.

Det finns många flygbolag i Europa samt flygbolag som trafikerar Europa, nedan kommer ni finna information om vad som gäller för de större utav dem.

Beroende på flygbolagets bokningssystem kan biljetterna i ”grunden” se ut på följande vis:

 • M/Y-klass (Ekonomi-klass). I denna klass finns det biljetter både med, och utan, incheckat bagage inkluderat i biljetten.
 • Y/E-klass (Premium-klass) I denna klass ingår ALLTID bagage.
 • C/J-klass (Business/affärs-klass). I denna klass likväl som Y/E- klass ingår ALLTID bagage.

Ni kommer läsa att skidutrustning måste förbokas hos ett flertal flygbolag som exempelvis Lufthansa och SAS, anledningen till detta är på grund utav begränsningarna/platsbrist i lastutrymmena på flygplanen. Vardera flygplanstyp har en kvot som fylls upp, har man inte förbokat sin skidutrustning/sportutrustning och fått en bekräftelse på detta hos det bolag man reser så är risken mycket stor att den typen av bagage inte får tas med.

SAS (Scandinavian Airlines System) – SK

SK – Vi börjar med det skandinaviska flygbolaget SAS (Scandinavian Airlines System).
www.flysas.se

Låt säga att biljetten är bokad i SAS GO (M-klass), varav denna biljettyp innefattar ett incheckat bagage á 23 kg.
Till att börja med måste skidutrustningen förbokas. När skidutrustningen är bokad kan man välja att antingen ha ett skidpaket eller en incheckad väska. Vill man ha med sig båda, tillkommer en avgift.

I en SAS PLUS-biljett ingår alltid två incheckade bagage á 23 kg, varpå man kan ha med sig både skidpaket samt en incheckad väska. Du behöver också förboka skidorna även i denna klass.

Köper man en SAS GO-LIGHT biljett tillkommer alltid en avgift för incheckat bagage, ska du ha med skidor – förboka behövs.

Lufthansa – LH

LH – Det tyska flygbolaget Lufthansa som ingår i Lufthansagruppen (www.lufthansa.com) har precis som SAS även krav på att all skidutrustning måste förbokas. Lufthansa-gruppen består utav fem flygbolag (Lufthansa, Swiss, Austrian Airlines, Brussel Airlines, mfl) och trots samma grupp, gäller faktiskt olika regler.

Har man köpt en Economy light-biljett hos Lufthansa där det endast ingår handbagage ingår aldrig skidor utan kostnad. Oavsett om man har köpt till ett extra bagage samt förbokat sin skidutrustning tillkommer en avgift. Detta är mycket vanligt samt även vilseledande.

På Lufthansas Economy Classic-biljetter ingår alltid ett bagage á 23kg, har man förbokat sin skidutrustning ingår ett skidpaket gratis utöver din ”vanliga” väska. Här finns ett undantag:
 För flygningar till/från USA på denna biljett-typ måste skidor alltid betalas extra för.

Swiss – LX

LX – Näst på tur har vi det Schweiziska flygbolaget Swiss med (www.swiss.com) som också ingår i Lufthansagruppen.

Reser man med Swiss och har en Economy Classic-biljett ingår alltid ett skidpaket tillsammans med ett bagage á 23 kg, de måste ej förbokas hos Swiss, oavsett typ av biljett.

Har man däremot köpt en economy light-biljett tillkommer alltid en avgift för första incheckade bagage.

Austrian Airlines – OS

OS – Det Österrikiska flygbolaget Austrian Airlines (www.austrian.com) – även detta ingår i Lufthansagruppen.

Här gäller samma regler som för Lufthansa. Skidpaket måste förbokas, men ingår utöver ditt bagage á 23 kg om det är förbokat så vida biljetten är en Economy Classic.

Köper man en light-biljett ingår skidorna aldrig utan extra kostnad.

För flygningar till/från USA på denna biljett-typ måste skidor alltid betalas extra för.

Brussels Airlines – SN

SN – Det Belgiska flygbolaget Brussels Airlines (www.brusselsairlines.com) ingår i Lufthansagruppen.
Reser man med Brussels Airlines ingår skidpaketet gratis utöver ditt vanliga bagage á 23 kg. Undantag för detta är två, varav ett om man reser från Europa till USA/Kanada, samt om man köpt deras biljett-typ ”Check&Go”. Här tillkommer alltid en avgift.

KLM – Royal Dutch Airlines  – KL

KL – KLM – Royal Dutch Airlines (www.klm.com)
KLM behöver inte veta i förväg om du reser med skidpaket.
Skidpaketet går som vanligt incheckat bagage, eller istället för extra incheckat bagage som köps i förväg.

Air France – AF

AF – Air France (www.airfrance.com)

Skidutrustning hos Air France räknas som ett vanligt/standard bagage, och ingår i din biljett. Vill man ha med sin resväska utöver skidpaketet, tillkommer en avgift. Har man köpt en light-fare ticket tillkommer alltid en avgift. Du behöver inte förboka skidorna.

Finnair – AY

AY – Finnair (www.finnair.com)
Med Finnair kan man transportera skidpaket på deras flyg antingen som en del av ditt bagage som ingår eller mot en extraavgift. Skidpaket samt en incheckad väska innebär en extra avgift, om du bokar deras basic-biljett. Finnair har biljettyper i Ekonomi där det ingår två väskor, vilket innebär att det isåfall inte tillkommer någon extra avgift. Du behöver inte förboka skidorna.

Air Canada – AC

AC – Air Canada (https://www.aircanada.com).
Reser man med Air Canada får man ha med sig sitt skidpaket utöver sitt vanliga bagage á 23kg, när man reser mellan Europa och Kanada. Du behöver inte förboka skidorna.

Ett tips gällande detta, Air Canada trafikerar endast Köpenhamn i Skandinavien, vilket innebär om man inte utgår ifrån Köpenhamn, så trafikeras första sträckan, i de flesta fall utav andra bolag, så kallade ”feeder flights”, varpå skidpaketet kanske måste förbokas.
Undantag för gratis transport av skidutrustning är om man köpt deras ”Economy Basic fare”.

Qatar Airways – QR

QR – Qatars egna flygbolag, Qatar Airways. (www.qatarairways.com)
Reser man med Qatar Airways i ”Economy” (Y-klass) och har en biljett med vikt-concept, ofta specificerat ”30K”, innebär detta att man får ha med sig totalt 30kg incheckat bagage, oavsett hur man väljer att packa, varav det kan vara en väska, en skidväska och en pjäxbag. Överskrider den totala vikten 30 kg kommer detta att behöva betalas för. Det behöver alltså inte förbokas någon skidutrustning.

Generella tips/”Nice to know”

 • De exempel som tagits upp i denna artikel är baserat på köp av biljett i ekonomi-klass. Köper man en premium/business-produkt ingår i de flesta fall 2×23 eller 2x32kg bagage.
 • Vad/hur mycket man får ha i handbagage beror på vilket bolag man åker med, normalt gäller 1×8 kg samt en personlig tillhörighet (datorväska, handväska).
 • Ett skidpaket är normalt två väskor, men de räknas som en (En skidväska med ett par skidor – ett par stavar samt en pjäxbag med ett par pjäxor och en hjälm).
 • Har man inte fått sin skidutrustning bekräftad på hela resan hos de bolag som kräver detta, så kommer man tyvärr inte få med sin skidutrustning.
 • Oavsett hur mycket bagage som ingår/betalas för, får ett passagerarbagage aldrig överskrida 32 kg.
 • Betalning utav extra bagage kan göras i förtid, vilket ofta är billigare än på flygplatsen. Är olika flygbolag inblandade i samma resa, kan man inte köpa till bagage i förtid.
 • Möjlighet att boka skidutrustning på flygplatsen finns, men aldrig några garantier.
 • Reser man under storhelger/sportlov. Kom i tid (som alltid, eller hur), hantering av specialbagage som skidpaket går under tar ofta längre tid än vanligt bagage.
 • Samtlig information ovan innefattar inte de fördelar man får gällande medlemsskap/statusnivå inom de olika allianserna/bolagen som t.ex Eurobonus/Miles & More/One World/Sky Team.
 • Reser man som en större grupp är det extra viktigt att vara ute i god tid och höra av sig till respektive flygbolag för bekräftelse.
 • Har man bokat sin skidresa genom en charteroperatör, exempelvis Apollo/STS Alpresor/Langley, är det dessa man ska kontakta gällande skidutrustning.
 • Märk gärna allt bagage med något som utmärker sig, jag lovar, det är inte kul för någon när pjäxorna helt plötsligt blev två storlekar mindre eller bytte färg under flygresan.
 • Reglerna har och kan ändras gällande skidutrustning, denna information är aktuell fr.om 20/1/2020 och tills vidare, vi noterar om vi gör uppdateringar!
Text: Patrik Gustafsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.