Biarritz – Surfen och kontrasternas stad

Insprängt mellan de mäktiga Pyrenéerna i sydvästra Frankrike och vaggande Atlanten ligger en saltstänkt kuststad vid namn Biarritz – födelseplatsen för surfingen i Europa. En gång en baskisk valfångstby som för 200 år sen bytte skepnad när Europas kungligheter upptäckte solbadning och charmen med denna plats.

Efter att under allt för lång tid ha spanat in och varit mäkta imponerad av folk som ger sig ut i havet för att hantera vågorna med en bräda, så bestämde jag mig. Det var dags för mig att utvecklas, både som människa och fotograf. Surfen var då ett självklart val, något som jag länge velat prova på med och utan kamera. Jag har många polare som tidigare varit helt fast i skid- eller brädåkningen, men blivit helt frälsta av havets krafter. Så valet att ta kontakt med någon av dessa för att se vad det var som gjorde att de gått vidare, var enkelt. Klart jag skulle göra det!

Första bästa flyg bokades ner till Biarritz i Frankrike. Resvägen är väldigt mycket lättare än vad man kan tänka sig. Direktflyg ifrån Skavsta som knappt tar tre timmar, mycket mer kan man inte begära (förutom att Skavsta skulle ligga lite mer lättillgängligt). Att som vintermänniska åka till en varm destination är även det en ren fröjd. Packningen är inte i närheten av vad den skulle vara när man nu slipper bära runt på illaluktande pjäxor, stora tjocka jackor och lavinspadar. Allt får plats i en liten väska och friheten är starkt tilltalande!

Redan på planet träffar man likasinnade som även de har Biarritz och Surfakademin som destination. Ingen är blyg för att prata och samtalsämnena slutar alltid med hur häftigt det ska bli att ställa sig på en surfbräda.
Flygplatsen i Biarritz ligger en liten bit utanför centrum och man kan ta sig in dit med både taxi och buss. Eller hämtas upp utav Surfakademins instruktörer med tillhörande surfbuss. Givet val! Vi packar in i bussarna och glider in mot Biarritz stadskärna där boendet för gruppen ligger. Om du tror att det är jobbigt att köra bil i Stockholm, så har du inte varit inne i en fransk stad. Smala gator med galna parkeringar överallt och bilarna har minst lika många bucklor som det finns baguetter här. Trots det så är det överlag en god ton på folket man möter och det mesta vinkas lätt bort med en hand.

Efter att snabbt ha lastat av våra tillhörigheter i boendet så fortsätter färden mot Surfakademins egna casa, som ligger några stenkast från stadskärnan. En underbar villa med stor uteplats för att kunna samlas och aktivera sig på olika sätt mellan surfingen (om något sådant nu skulle orkas med). Den här veckans gäng samlas och jobbas direkt ihop med en bra dynamik. Våtdräkter och brädor delas ut och vi börjar samtala om vad veckan kommer erbjuda. Allt från surf till trevliga middagar och utekvällar inne i Biarritz. Allt är frivilligt, men gemenskapen är redan på topp. Det är lätt att få folk med samma agenda att funka som ett gäng, och vi var ju alla där för att surfa.

Med det stora utbudet av surfspots i närheten så skräddarsys allting utefter gruppens bästa. Allt beroende på vad det är för väder, tid på dygnet och hur stora vågorna är. I och med att alla i vårt gäng är nybörjare, så startas det lugnt med fina vågor i Hendaye som ligger nästan precis vid gränsen till Spanien. Att få känna på vattnet och att äntligen ge sig ut bland vågorna är något som inte kan beskrivas med ord. En känsla som är svår att få utan att själv prova! Att sedan få stå sin första våg är ren eufori. Vilket inte heller tog lång tid för någon i gruppen att göra efter de grundkunskaper som lärdes ut på stranden av ledarna. Allt från paddlingstekniker till hur man bäst ställer sig upp och vad man ska fokusera på. Utan de här grunderna gissar jag på att det tagit oss ett bra tag innan något hade kunnat uppnås.

Efter två timmar i vattnet så känns det dock att det här är något som man inte är van vid att hålla på med. Armarna bara hänger och kroppen är tokslut, hela vägen från tårna upp till huvudet. Sessionen ute i vattnet rundas av och det nästan tillsammans med dagens sista solljus. Att sedan få av sig den blöta våtdräkten och hoppa i ett par varma kläder, in i bussen och resa tillbaka till Biarritz är även det helt underbart skönt. Det är svårt att hålla ögonen öppna när mörkret börjar falla och det blir tyst i bussen. En nöjd tystnad.

Dagen startas på absolut bästa sätt med en typiskt fransk frukost bestående av croissanter, marmelad och en kopp kaffe. Det kan låta lite klent, men fransmän är inte kända för att äta mycket till frukost, vilket kan kännas tufft för en morgonhungrig människa (till exempel jag). Men det hela blir lättare med tanke på att man istället äter en massa mellanmål under dagens lopp. Så man håller sig fräsch och på topp efter långa surfpass.

Idag styr vi bussarna mot San Sebastian i Spanien. Otroligt trevlig stad som inte alls har samma fokus på turismen som Biarritz har. Men det är prio två i dagens läge, surfandet har en klar överhand. Tillbaka ner i havet med brädorna och det är otroligt hur mycket man lär sig på kort tid tack vare all feedback och hjälp man får av ledarna som är på plats både i vattnet och på land. Man rättar snabbt till sina misstag och slipar på tekniken för att kunna få till det på riktigt. Vill man, så kan man vara kvar i vitvattnet, vilket är de lugnare området intill stranden. Man kan även ge sig ut på de större vågorna, men då har man en bit ut att paddla. Och det är just den grejen som tar på en, paddlandet. Ett starkt tips inför en surfresa är att träna upp armarna och ryggen ordentligt, det kommer komma väl till användning när du är på plats.

Efter att tröttheten tar överhand så beger vi oss tillbaka till bussarna för att lasta på surfbrädorna och rulla in en bit mot den centrala delen av San Sebastian. Vi strosar runt på riktigt genuina surfbutiker, saluhallar och avslutar dagen med en ordentlig måltid.

Veckan rullar på med så mycket surf som det bara går och däremellan tar vi oss fram mellan olika orter och smakar på landets hela gastronomiska utbud. Middagarna äts alltid ihop och det varierar från att gå ut på restauranger till att gemensamt laga ihop något gott i akademins casa. Vi hinner till och med bli stammisar på en av restaurangerna i Biarritz och blir väl behandlade med mängder av chips som tilltugg till kvällarnas öl.
Att äta ute i Biarritz är även det en hel saga för sig själv. De baskiska pizzorna, de nyskurna skinkorna, musslorna och tonfisken (för att bara nämna en del) är så otroligt gott att man genast beger sig in i staden för att leta ledig bostad och flytta in på heltid.

Vilket dock inte bara beror på maten för Biarritz har egentligen allt man kan begära. Jag fastnade ännu fortare än vad jag kunde tro för surfingen och hela den världen. Det finns så mycket skönt folk, bra dagar och grymma saker man kan göra. Än så länge har jag bara skrapat på ytan, men att det kommer bli mer är bara en tidsfråga. Ett bättre komplement till vinterns aktiviteter får man leta efter och precis som med skid- och brädåkning, så kan det alltid utföras året om, på någon plats.

Det är lätt att förstå varför alla de här polarna jag tidigare nämnde har fastnat i denna världen också. Och jag lovar att du mycket väl kan bli en utav dem. Ingen kan må dåligt sittandes på en strand i solnedgången utan att ha någonting och tänka på utöver vart man ska styra kosan under morgondagen.

Biarritz 10 måsten

1) Njut av strandlivet mitt i stan. Antingen vid Côte des Basques eller La Grande Plage, klassiska platser i Europeisk surfhistoria. Här surfade man för första gången och idag är det en plats för många surftävlingar. Under högsäsong blir det dessvärre packat med folk och ibland är risken stor att man får ägna sig mer åt slalom än frisurf.

2) Häng ut kring Saluhallarna. Precis nyrenoverat och moderniserat men med den mysiga charmen från förr. Här köper du frukosten och surrar med fransmännen över en espresso, suger i dig ett halvdussin ostron och ett glas vitt. Det är inte bara i saluhallarna som man hittar fantastisk mat utan även hos restaurangerna kring Les Halles. Våra favoriter är Bar Jean och Le Comptoir de Fois Gras för den baskiska maten och genuina stämningen.

3) Dyk från klipporna vid utkiksstället. En härlig grej att göra under heta sommardagar, håll utkik efter var kidsen klättrar kring, så får ni lite insideinfo. Måste göras vid högvatten!

4) Ta en tur förbi den nya skejtparken i Guethary. Episka åk och bra läge att träna på brädkontrollen.

5) Utforska museivärlden. Ska man vara semesterduktig tittar man förbi Musée de la Mer (fantastisk vacker Art Deco-byggnad) i centrala Biarritz eller Cité de l’Océan en bit söderut, täcker bägge mynten.

6) Promenera eller jogga. Det kan ju lätt låta som ett mardrömsscenario på semestern att vandra omkring med en smältande glass, omgiven av skrikande barn och gassande hetta. Men Biarritz är långt ifrån detta med sina mysiga kvarter, gränder och vackra byggnader. Det funkar lika bra att snöra på sig joggingskorna och ta lite längre turer längs kusten på stränderna eller beachwalken.

7) Utmana dig själv gastronomiskt. Fransmännen är kända för att äta i princip allt utan några som helst hämningar. Klarar du detsamma?

8) Upptäck de närliggande orterna. San Sebastian ligger en knapp timme med bil från Biarritz. Episkt käk och lika bra häng, både på land och i vattnet.

9) Upplev Biarritz helt otroliga soluppgång. Vi föredrar att se den från line-up i Côte des Basques men den är nästan lika härlig från muren längs stranden. Också ett perfekt läge för picknick.

10) Shoppa loss. Biarritz är kontrasternas stad i sann mening. Här varvas avslappnade surfbutiker med Hérmes och lokala delikasser. Res ner med lite extra utrymme i resväskan.

8 Frågor till Anton Hoas Ströman, som tillsammans med grundarna Jens Holmer och Peter Sahlberg, driver Surfakademin.

1. Vad kan man förvänta sig av tiden i Biarritz?
– Du kommer att få en fantastisk introduktion till surfing bland Europas bästa vågor. Biarritz gör ingen besviken med sin otroliga charm, vackra stränder och goda mat. Du kommer få sol på snoken, bli oförklarligt utskälld av en fransman med baguette under armen och ryckas med av den sköna livsstilen. Det fina med surfingen att man njuter och har otroligt kul oavsett på vilken nivå man ligger på och det är alltid det mest centrala.

2. Surfingen är ju egentligen bara en liten del av resan. Vad mer får man uppleva?
– Surfingen är ju vår passion och det är alltid första prioritet, men det finns mycket mer som väntar en här. Det går lika bra att resa i sällskap eller solokvist, man träffar alltid superhärliga människor på kursen. Biarritz, med Pyrenéerna i ryggen o tårna i Atlantens vattenbryn, är fyllt med vacker arkitektur från olika kulturer och epoker, otroligt mysiga restauranger, ett skönt barliv och förvånansvärt bra shopping. Folk här nere är livsnjutare och det avspeglas i staden och den speciella stämningen. Det finns inget mysigare än att gå ner till stranden med nyinköpt frukost från saluhallen och titta på surfarna, eller dela på några ostron i gamla hamnen och se på solnedgången.

3. Hur ser upplägget ut för en vecka hos er?
– Vår ambition går längre än att bara ge lite lektioner, vi vill guida våra deltagare in i surfingens härliga värld. Biarritz är utgångspunkten och vi har hela Baskien som lekplats. Surfakademin är ett mobilt surfcamp och vi åker både norr och söder om Biarritz i jakt på dagens bästa vågor. Ofta åker vi in till Spanien som bara är en timme bort och surfar. Då passar vi på att besöka San Sebastian och äter oss i genom gamla stans mysiga tapasbarer. Lättaste resväg är med Ryanair på söndagar, då ses man samma kväll för vår Meet & Greet. På måndagen möts vi upp med surfbussar och åker iväg längs kusten där äventyret börjar. Vi varvar surfen med teori så att man efter en vecka kan alla grunder och kan surfa vidare på egen hand. Under veckan fotar och filmar vi och använder det för feedback, ett superbra sätt att förbättra sin surfstil.

4. En av de vanligaste frågorna som man hör från folk är om det är svårt att lära sig surfa?
– Ja precis, det är en vanlig fråga med ett delat svar, det är både lätt och svårt att lära sig. När jag började surfa fanns det inget annat sätt än att lära mig själv, om jag inte hade velat ta hjälp av en fransman utan engelska eller vidare intresse. Så jag fick lära mig själv, och när man lär sig själv tar allt tusen gånger längre tid. På något sätt gör man allt fel. Jag tror det beror på man inte någon grundkoll på hur havet och surfen funkar, att allt ständigt ändras och din framgång eller fall kan bero på småsaker som du inte visste fanns eller betydde något. Får du däremot hjälp av någon som ger dig rätt typ av bräda, tar dig till rätt vågor och visar alla grunder så kan du stå upp ganska snabbt. Det man lär sig på en vecka med oss tog hela första sommaren för mig bara för att jag ville lära mig på egen hand.

5. Vad krävs för att lära sig att surfa?
– Ett stort smajl och en shaka! Det är tyvärr så att surfing framställs oftast som en machosport endast för übertränade dudes. Men vi betonar snarare leken och glädjen i surfen och tror att alla kan klara det. Vi har lärt tusentals svenskar, mellan 6-68 år, att surfa och det funkar för alla. Vi har fler tjejer än killar på kurserna och det är inte alls givet vem som är talangen. Hur snabbt man tar till sig surfingen beror ofta mycket på vad man sysslat med tidigare och viljan att bli bättre, som med allt i livet. I Costa Rica nu i vintras hade vi en tjej med en benprotes som var otroligt stokad och kämpade på och älskade surfen trots svårigheterna med att protesen vattenfylldes. Det är otroligt inspirerande att se och det visar på att surfen är för alla.

6. Det finns ju en mängd olika brädor. Vad skiljer dem åt och vad kör man på hos er?
– Det är en hel vetenskap det där med brädor och man kan gotta in sig som prylnörd. Vi kör själva, och rekommenderar alltid att surfa större brädor. Surfing handlar om glädje och lekfullhet och det är inte så kul att ta en för liten bräda och då få ägna semestern åt att ligga och plaska i skummet utan att få en enda våg. Går man upp i storlek blir det fler vågor surfande och därmed mer skoj. Vi surfar mest longboard, men vill man ha eller prova mindre brädor har vi det med.

7. Ni har fler resmål än just Biarritz. Vilka är det?
– Man kan surfa i princip året om med oss och vi jagar ju den ändlösa sommaren. Förutom Biarritz (maj-okt) har vi även ett camp sommartid i Galicien i nordvästra Spanien där vi surfar fantastiska vågor helt själva. Detta är den sista osurfade regionen i Europa och något vi är mycket glada att kunna dela med oss av. På hösten åker vi till Kalifornien och surfar på legendariska bryt mellan San Diego och Los Angeles. När vintern kommer åker vi till Costa Rica och har beach front camp i nästan fyra månader. Nytt för i år är vår nya vinterdestination Sri Lanka.

8. Några sista väl valda ord för att få allt och alla till att börja surfa?
– Lev. Älska. Surfa!

 

Text: Adam Klingeteg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. Gammel_Dansk
  0
  Gammel_Dansk | 2014-06-12 09:23          

  Jag håller med Kappakomplett om att listan med positivt laddade "myziga" ord är lite för lång. Generellt har allt som handlar om surfing i Sverige blivit lite väl mycket, "sitta och hålla varandra i handen och spela guitar, till den absolut finaste solnedgången som nångång skådats". Och glömt inte yogan på SUP efter den feta session.
  Det framgår aldrig hur svårt det faktisk är att lära sig att surfa på riktigt och att dom som surfar i Sverige oftast gör det i svinkallt väder och spöregn. Självklart skall positivitet och pepp ingå men livet, även om man surfar är inte bara guld och gröna skogar.
  Sen vet ju alla hur jävla tråkig en fransk frukost är om man faktisk skall analysera den.

 2. Jibberisch
  2
  Jibberisch | 2014-06-04 15:53          

  @Heddious Ingen kommentar.

 3. Heddious
  1
  Heddious | 2014-06-04 15:33          

  @kappakomplett nej, detta är inte textreklam. de gånger vi publicerar saker på redaktionell plats som är i samarbete med företag framgår detta tydligt i ex. ingressen eller introt till en film.

  @jibberisch pensionärssex? talar du av egen erfarenhet eller är det ett antagande?

 4. Ellekari
  0
  Ellekari | 2014-06-04 11:50          

  Surfakademin har - till skillnad från många andra arrangörer med snarlikt upplägg - blivit promotade i väldigt många resereportage, både i branschsammanhang men även i större sammanhang (googla "surfakademin reportage"). Jag tror att de ligger bakom en stor del av surfingens utveckling i Sverige från halvsunkig hippie-knark-hobby till exklusiv rekreationsform för välställda storstadsbor. Och det har de gjort med hjälp av en mycket uttänkt mediestrategi.
  Alla reportage från deras camp låter exakt såhär - perfekt upplägg med perfekta guider på perfekta spots. Är det verkligen SÅ bra? Eftersom jag själv inte rest med dem kan jag inte yttra mig, men visst är objektiviteten något som alltid bör ifrågasättas när ett specifikt företag recenseras.
  Sen är det som reportageförfattare lätt hänt att låta megapepp på allt. Man (läs: jag) inbillar sig ofta att man låter gnällig och tråkig om man pekar på det som var mindre bra istället för att sprida glädje och respepp genom det som var fantastiskt.
  Ja, om man nu inte heter Jiibberisch förstås.

 5. Jibberisch
  0
  Jibberisch | 2014-06-04 10:59          

  @kappakomplett
  Kritik är alltid bra, utan kritik går man aldrig framåt. Frågade om "valhänt" just för att saker alltid är så förbannat subjektiva. Kul att veta hur en en text tolkas på ett annat sätt. Och sedan blir ju kritik alltid mer konstruktiv om den är just konstruktiv.

  Utan att detaljskåda texten ovan, så rent genrellt tycker jag det både är svårt att läsa och att skriva resreportage, just på grund av tidigare nämnd subjektivitet, och av anledningarna du stolpar upp nedan. Som med mycket annat är det svårt att skriva för alla. Och skriver man för alla riskerar man att göra så många kompromisser att man inte når fram till någon. Det alltid bra att ha målgruppen klar för sig, antar jag.

  Om man nu ska djupa i ämnet, för mig personligen handlar det alltid om hur insatt jag är i rubriken, vad jag tycker och tänker om ämnet/orten/aktiviteten som texten behandlar och om jag tänker mig använda reportaget som någon sorts referens när jag är på orten och utför t.e.x aktiviteten.

  Jag tycker reportaget, texten och bilderna är bra. Och jag tycker den snart uttjatade subjektiviteten är intressant, kommentarsfält på internet kan vara bra ibland. Jag störde mig inte alls på kronologin i texten och inte så mycket uttrycken heller, surfare brukar vara, för att låna in ett uttryck från Varberg: "pepp", på just surf, vatten och att äta frukostar. Så att texten skulle innehålla just sådant, räknade jag med från början.

  Att sedan surfa i Biarritz inte alls står speciellt långt upp på min lista är en annan sak. Mest eftersom jag tycker att surfing har lite för mycket gemensamt med pensionärssex - det är ett hiskeligt sprattlande, man är helt utelämnad till naturens otäcka nycker, samtidigt som det är väldigt lite action.

 6. kappakomplett
  0
  kappakomplett | 2014-06-04 10:19          

  @Jibberisch
  Artikelförfattaren har fått så mycket beröm, så lite kritik kanske inte skadar, det är inte illa ment och allt sånt här är förstås subjektivt.
  Artikeln kunde vara uppsatsen "Det här gjorde jag på sommarlovet" som man fick skriva i åttan.
  Varför, jo det hela är skrivet i kronologisk ordning (det börjar med nedresan etc). Formen är en ren redovisning av intryck, det radas upp ett antal erfarenheter som redovisas mha adjektiv, utan att någon närmare presentation eller analys av upplevelserna görs. De adjektiv som används är genomgående positiva, och beskrivningarna är nästan äcklande positiva;

  "Resvägen är väldigt mycket lättare än vad man kan tänka sig"
  "mycket mer kan man inte begära"
  "är även det en ren fröjd"
  "friheten är starkt tilltalande"
  "Ingen är blyg för att prata"
  "riktigt genuina (sic) surfbutiker"
  "En underbar villa "
  "är ren eufori"
  "helt underbart skönt"
  "Vi hinner till och med bli stammisar (sic)"
  "Ingen kan må dåligt "

  På mig ger det här ett overkligt och nästan skrämmande intryck, ungefär som Pirinens "Familjen Bra" där alla potentiella problem som den lyckliga familjen stöter på omvandlas utan bekymmer till något positivt.
  För övrigt vill jag inte smickra dig Jibberisch men det förvånar mig lite att du tycker reportaget var bra eftersom dina egna artiklar är på en helt annan nivå enligt min mening.

 7. Jibberisch
  0
  Jibberisch | 2014-06-04 09:45          

  @kappakomplett
  Sånt här är alltid intressant. Hur subjektivt en text uppfattas av olika mottagare alltså.

  Jag tyckte absolut reportaget var bra.

  Personligen gillar jag just personliga reflektioner, sedan får man ju alltid utvärdera dessa efter någon sorts förmåga antar jag. Vad som är viktigt och bra för artikelförfattaren kanske inte alltid går att applicera på en själv. Visst, jag kan också störa mig på reportage som blir för peppiga och positiva och säljliga. (Stör mig i allmänhet på folk som är alltför peppiga, men det är ett helt annat problem.) Just i detta fallet reagerade jag inte på något sådant. Men det är ju som sagt väldigt subjektivt.

  Generellt med reportage från resor som varit bra, kan det vara svårt att hålla nere den så kallade "peppen"? När det gäller surfreportage blir det hela ett vågspel antar jag. (Göteborgare, hylla mig.)

  Men ta ett av dina exempel: "Dagen startas på absolut bästa sätt med en typiskt fransk frukost bestående av croissanter, marmelad och en kopp kaffe."

  Om jag gillar t.ex. bacon, kan jag ju anse att dagen kan startas på ett annat sätt än med marmelad, för att vara på bästa sätt alltså. Vill dock påpeka att jag tycker om marmelad, speciellt jordgubbsmarmelad.

  Ovanstående blir alltså ett personligt utlåtande av artikelförfattaren. Huruvida det bidrar till känslan i artikeln att utelämna eller ha med "absolut bästa sätt" vet jag inte riktigt. Men det är angenämnt att reflektera över. Efter ett sådant uttlanade vet jag dock att artikelförfattaren diggar marmelad och kaffe? Så om författaren tipsar om gott kaffe på ett annat ställe i artikeln, kanske det betyder något. För någon, som anser att kaffe betyder något.

  Intervjuer med researrangörer får man väl alltid ta med en nypa salt antar jag? Högst oväntat om de säger något annat än superlativ?

  Av ren nyfikenhet, på vilket sätt tycker du artikeln är fumligt skriven? (eller valfri annan synonym till "valhänt". Blev tvungen att slå upp det! Man lär sig något nytt varje dag.)

 8. kappakomplett
  0
  kappakomplett | 2014-06-04 08:09          

  Är detta textreklam? Dvs får Freeride betalt av Surfakademin (sic)?
  I brödtexten är allt så jättebra, "otroligt trevligt", "absolut bästa sätt", "otroligt hur mycket man lär sig på kort tid", "skräddarsys allting utefter gruppens bästa", "men gemenskapen är redan på topp"...
  Hade det inte varit så valhänt skrivet hade man gissat på en copywriter för en resekatalog.
  Ja herregud, och tydligen tycker folk har att det var "så jäkla bra"!
  Sen kommer då en intervju med researrangören.
  Nej, det luktar textreklam!

 9. AAndrEE
  0
  AAndrEE | 2014-05-31 01:15          

  Snyggt Kompis! <3

 10. Jibberisch
  1
  Jibberisch | 2014-05-30 22:54          

  Kan bara hålla med @jerrre - gillade blandningen av betraktelser, tips, fakta och intervju.

 11. Jerrre
  1
  Jerrre | 2014-05-30 22:35          

  Hela reportaget är så jäkla bra. Hoppas på att få läsa mer från dig Adam, väldigt informativt och bra skrivet!

 12. Corin
  4
  Corin | 2014-05-28 11:09          

  Feta bilder! Längtar så sjukt mycket efter att dra tillbaka dit!