Svennar på vågen i Hossegor

Allt fler skidåkande svennar har hittat surfbrädan och för många är den franska atlantkusten runt Biarritz och Hossegor det första insteget. Ola Melin hängde ut bland vågorna med några av Sveriges bästa skidåkare nere i Frankrike på den tiden av året då Sverige är som hösttråkigast.

Kaj får kärleksfull massage av Jon medan Niclas förskräckt håller ett öga på vågorna.
Kaj får kärleksfull massage av Jon medan Niclas förskräckt håller ett öga på vågorna.

– Imorgon kommer vågorna vara sjukt bra, säger Henke Windstedt och slänger på ytterligare en köttbit på grillen.
Klädd i förkläde agerar han grillmästare och vänder vant på köttet över den glödande kolen. I bakgrunden lyser poolbelysningen upp den annars mörka kvällen. Sverre kommer ut från huset med en öl i handen och går fram mot Henke vid grillen.
– Se nu till att inte bränna vid köttet, uppmanar Sverre samtidigt som han blickar ner på grillen.

Vi befinner oss i sydvästra Frankrike. Xtravels surfhus i Seignosse strax utanför Hossegor för att vara exakt. Tiden på året är perfekt för vågsurfing; solbadande turister har lämnat stranden och vågorna rullar med bestämd ruljans in mot fastlandet och temperaturen i vattnet ligger på en behaglig nivå. För mig är kapitlet vågsurfing ett nästintill tomt stycke så det är med lite nervositet jag hör våra guider prata om stora vågor och swells. Ny på ämnet som jag är fattar jag naturligtvis inte ordet swells men jag antar det värsta och ser framför mig hur hemska vågor spolar över mig. Jag vaknar ur mitt vågscenario när Jon Örarbäck sätter sig mitt emot.
– Surfat innan? undrar Jon och börjar käka på köttbiten och potatissalladen.

Skiftbyte nere i vattnet.
Skiftbyte nere i vattnet.

Jag berättar att det är nästintill första gången och funderar på om den gången då jag provade på att vågsurfa med min pappas tre meter långa vindsurfingbräda när jag var tolv år räknas som försök. Snacket runt bordet under middagen fortsätter oundvikligt nog runt ämnet surfing och tips från de med betydligt mer erfarenhet än mig delas ut. Vi sitter utomhus och regnet börjar så nätt falla och slår mot plattorna på marken. Trötta efter resan börjar folk stämpla ut och bege sig mot sängarna i åtanke om att imorgon är en viktig dag.

Några timmars sömn och en snabb frukost senare sitter vi i en minibuss på väg ner till Hendaye vid spanska gränsen där det enligt prognoser ska vara bra surfväder.
– Räknar man surfing som materialsport, undrar Kaj. Jag var hur som helst och köpte en sånn här… pad innan. Nu kommer jag vara sjukt bra, säger han och skrattar samtidigt som det franska landskapet susar förbi utanför.

En av  våra guider, Björn, fäster brädorna ordentligt innan vi beger oss in.
En av våra guider, Björn, fäster brädorna ordentligt innan vi beger oss in.

Vi kommer fram en liten stund försenade efter att Sebbe Garhammers bil lagt av mitt på motorvägen. Ett snabbt ombyte vid parkeringen och våtdräkten är på. Jag tar min bräda och börjar gå ner till stranden på den lilla stentrappan. Kaj är snabb ut i vattnet och han slänger sig på brädan och börjar paddla ut. Jag och Niclas Karlsson, som har samma surferfarenheter, står vi strandkanten och vattnet når precis upp till fötterna. Vågorna böljar in mot land och vi tar ett par steg ut i vattnet.
– Kom igen nu, det kan inte vara så svårt, säger Niclas och börjar paddla.

Efter några paddlingstag möts han av en våg och blir spolad ett par meter bakåt. Längre ut sitter ett par andra i vårt sällskap på sina brädor och väntar på rätt våg. Jag paddlar ut en bit och är strax bakom Niclas när en våg kommer mot mig som en vägg. Niclas hinner precis över vågen innan den bryter men jag får den rakt i ansiktet och slungas bakåt. Återigen uppe ur vattnet och jag klänger mig fast vid brädan. Ett stenkast längre ut ser jag hur Eric, Midho och Kaj tar sig fram i vattnet. Samtidigt kommer Jon Örarbäck gåendes på stranden med brädan i högsta hugg, redo att ge havsgudarna en match. Haltandes, efter ett brutet lårben från den gångna säsongen, traskar han ut i vattnet, tar plats på brädan och styr ut mot de andra.

Herr Zackrisson trivs bland vågorna. Här syns han i stilstudie i sin nya våtdräkt.
Herr Zackrisson trivs bland vågorna. Här syns han i stilstudie i sin nya våtdräkt.

Okej, nu gäller det. Jag är trött på att missa vågor, käka sand och nästan klara av att surfa. Jag lägger mig rätt på bräda och börjar sakta paddla inåt för att komma med vågen. Vågen tar tag i brädan och ger mig en push. Staplandes reser jag mig och är precis där jag varit ett par gånger tidigare under dagen; att nästan surfa. Det är bara det att denna gång ställer jag mig upp och inte förrän några meter från land hoppar jag av brädan. Jag har surfat min första våg!
– Du var för stel! Böj mer på benen och gör allt i en rörelse när du ska upp på brädan, skriker en av våra guider och snabbt försvinner min, enligt mig, lyckade färd.

På vägen hem hämtar vi upp Sebbes bil som han parkerat på en parkering längst vägen.
– Vi måste till en verkstad, säger han och tittar snett på bilen.
– Har du testat tanka, undrar Henke.
– Nä, jag ska precis springa bort och fylla på reservdunken så vi kan ta oss till någon som kan kolla på bilen.
När Sebbe kommer tillbaka med dunken och häller i lite bensin för att sedan vrida om nyckeln funkar den precis som den ska.
– Är du säker att där fanns bensin innan så det inte bara vara soppatorsk, frågar Sverre. Vad stod trippmätaren på?
– Tripp vadå?
– Trippmätaren, den som säger hur långt du har kört.
– Nä, vadå?
Sebbes motorhaveri var alltså soppatorsk och vi får alla oss ett gott skratt runt middagsbordet samma kväll när alla sitter samlade och får höra om ”bilhaveriet”.

Henke leker lindansare när vågorna inte är till belåtenhet.
Henke leker lindansare när vågorna inte är till belåtenhet.

Morgonen därpå. Klockan visar på 8:35 och regnet slår mot fönstret.
– Jävla regn, hör jag borta från Niclas säng.
Jag vänder mig om och drar täcket över huvudet. Då vädret denna morgon inte är på vår sida bestämmer sig ett gäng för att åka in till Hossegor för att spana in hur surfing ska se ut på riktigt. Quicksilver Pro, som ingår i surfingens världscup, har sitt stopp inne i byn idag och Mr Surf, Kelly Slater, deltar. Förväntansfulla rullar vi in på parkeringen och lunkar ner till stranden. Något förvånade stannar vi vid kajen och blickar ut med det tomma vattnet.
– Inga surfare? säger Kaj med snopen röst. Vart fan är alla?

Lite besvikna över att missa surftävlingen och herr Slater sätter vi oss på ett café och beställer in creps i fransk anda. Efter fikat styr vi hemåt huset igen där det börjar pratas om att festa till det lite. Tre timmar senare efter en dusch och ett par öl sitter vi i en överfull folkabuss på väg till Creme Café, byns skönaste uteställe enligt våra guider.
– Vilket jävla liveband, skriker Kaj skrattandes och nickar mot tonårskillarna som brölar på scenen.
Något vidare låter det inte och i den proppfulla lokalen ligger volymen på en bit över farligt. På vägen från baren till vårt bord stöter jag ihop med en kille som följs av ett lemmeltåg av tjejer. Jag lyckas med nöd och näppe rädda min öl och svär tyst för mig själv åt killens arrogans och blänger lite surt på honom. Jag går tillbaka till de andra och smakar på ölen. Jon stöter till mig i sidan.
– Kolla vem som är här, och nickar åt en kille som precis kommer ut från lokalen.
Jag vänder mig om och möts av killen som jag precis stötte ihop med. Hans tjejer följer fnittrandes varje steg.
– Kelly Slater! Hur coolt är inte det? säger Kaj och tar en klunk öl.

Uppe vid surfhuset under en kort paus mellan två surfsessions.
Uppe vid surfhuset under en kort paus mellan två surfsessions.

Dagarna passerar lika snabbt som de regnbyar som snabbt drar in över oss. Perfekta vågor blandas med stökiga men hur vädret än är har alla ett stort leende när vi går vår rutt ner till havet för att surfa. Våra guider fortsätter att kocka ihop god mat och även Jerk Looman från Swedish Posse visar färdigheter i köket när han serverar musslor i sann fransk anda. Eric Asmussen från Xtravel har haft ett visst nöje med att väcka oss på mornarna och den sista dagen i Frankrike gör han inget undantag i sin ritual. Klockan har precis tickat över åtta. Eric stormar in i rummet och lägger sig över Niclas ben.
– Grabbar! Det är grymt väder ute och vågorna är perfekta. Ta på er våtdräkten så drar vi ner till stranden.
Vi gnuggar tröttheten ur ögonen och går ner till köket där det är full rulle. Jag sveper en kopp kaffe samtidigt som Jon haltandes kommer in i rummet och ser mer död än levande ut. Med en yrvaken frisyr tar han en rostmacka och går ut igen.

Henke har grillat och Jon och Niclas är inte sena att hugga in.
Henke har grillat och Jon och Niclas är inte sena att hugga in.

Solen håller precis på att gå upp och det är en varm morgon. Vi korsar strandvägen med våra brädor under armarna och våra våtdräkter är redan på. Vi passerar parkeringen som snarare ses som en camping där ett tjugotal minibussar och bilar står parkerade, alla innehållandes surfare. Så fort vi kommer upp över sandbanken öppnar sig havet framför oss. Där borta i horisonten kämpar solen med att komma upp. Vågorna rullar mot oss medan vi paddlar ut. Midho, som är en van surfare, är den som tar de första svängarna den här morgonen. Det är vackert.
– Här kommer en till, ropar Sverre och lägger sig ner på brädan.
Vågen böljar in och Sverre börjar paddla. Precis innan vågen bryter ställer han sig upp och gör en snäv sväng åt vänster och smiter från det vita skummet som jagar honom.

Solen har nu arbetat sig uppåt en bit i horisonten och börjar lysa upp stranden. Niclas och jag kämpar med vågorna och vi är betydligt mindre talangfulla jämfört med våra övermän ett stenkast längre ut i vattnet. En våg drar in mot oss och jag och Niclas tittar på varandra. Vi börjar båda paddla och det är en mäktig känsla när vågen börjar ta tag i brädan och pusha den framåt. Vågen bryter och med nosen först rakt ner i vattnet slår jag över. Tumlar runt i vattnet och slår i botten med ryggen. Jag skjuter ifrån med benen och kommer upp till ytan samtidigt som Niclas flyter på sin bräda en bit längre bort.
– Det där gick ju bra, ropar jag.
Med ett skratt och tummen upp av Niclas förstår jag att inte heller han lyckades stå vågen. En betydligt mer van surfare susar förbi strax utanför oss och lekande lätt behandlar han vågen. Det ser så enkelt ut. Nästan löjligt enkelt.

Kaj tar sig  förbi Xtravels Eric Asmussen under den prestigefyllda fotbollsmatchen.
Kaj tar sig förbi Xtravels Eric Asmussen under den prestigefyllda fotbollsmatchen.

Det är nu tre timmar sedan vi kom ner till stranden. Kajs ögon har en röd färg som berättar för oss att det är dags att gå upp. Efter en kvick vända uppe vid huset där vi äter lätt, duschar av oss och tar ett par vändor i poolen är det dags att leva strandliv. Jon och Eric packar väska med lite tilltugg, öl och framförallt en fotboll. Som uppgjort för en perfekt dag marscherar vi ner till stranden och slår läger. Musiken ljuder, ölen öppnas och humöret på topp. Eric plockar fram fotbollen och börja trixa.

Sverre, Eric, Midho och jag utgör den ena trojkan och i det andra laget hittar vi Kaj, Niclas, Claes och Jerk som efter en period byttes ut mot Casper. Reglerna är enkla; först till tre – tre gånger. Första perioden vinner Kajs lag men i den andra kommer vi starkt tillbaka och lyckas vinna. Det är nu uppgjort för avgörande i den tredje och sista perioden. En snabb paus med öl och jordnötter och sedan är vi igång. Claes ger dem ledningen men vi kvitterar på straff efter att Eric gjort ett märkligt skott som kan liknas med ”nucklepuck” från filmen Mighty Ducks. Till slut får vi se oss besegrade efter att Kaj trixat in segermålet. Trots förlusten hänger vi inte läpp utan ser nu fram emot vår sista kvällssurfing.

Det finns en anledning till att Björn är guide mer än att han kan laga mat.
Det finns en anledning till att Björn är guide mer än att han kan laga mat.

Vågorna är till en början små, något som är perfekt för mig, men till förtret för de som behärskar konsten att surfa. Vi sitter ett tag guppandes på våra brädor. Solen är på väg ner och havet är lugnt. Lite då och då kommer några saftiga vågor in som genast överbefolkas av alla surfgalna. En av våra guider, Björn, kommer paddlandes ut efter ett tag. Han plockar fram en PET-flaska, sätter sig tillrätta på brädan och tar en klunk.
– Rödtjut. Fina grejor, säger han och kastar vidare flaskan.

Det är vår sista kväll nere i Frankrike. Vi sitter på våra brädor och följer vattnets böljningar. Någon enstaka gång splittras vår klunga tillfälligt efter att någon valt att surfa med någon våg men bara en liten stund senare är vi tillbaka samlade igen. Stranden är öde och vattnet tomt, sånär på en liten skara. En samling svenskar i Frankrike. Ett gäng svennar i Hossegor.

Fakta: Surf på franska atlantkustenResa dit
Bil. 210 mil mellan Helsingborg och Hossegor. Vägtullen ligger på cirka 90 EUR på de franska motorvägarna. Klicka dig in på www.viamichelin.com för vägbeskrivningar och kartor. Rutten går längst Hamburg, Bremen, Aachen, Paris och Bordeaux.

Flyg. Ryan Air och Fly Nordic erbjuder billiga flygbiljetter. Flyg till Biarritz, Bordeaux eller Pau. Flyger du till Bordeaux eller Pau tar du först tåget till Bayonne och sen buss till stationen till Hossegor. Flyger du till Biarritz kan du sen ta en buss till Bayonnes tågstation och sedan vidare till Hossegor.
Ytterliggare ett alternativ är att hitta ett billigt flyg till Paris och därefter ta det supersnabba tåget TGV till Bayonne.

När?
Hösten med september och oktober är den bästa tiden. November kan fortfarande ha riktigt bra väder och du klarar dig med 3/2mm gummi.

Boende
Xtravel annordnar smidiga resor till bra pris där allt ingår. Detta så att du bara behöver fokusera på det du vill dit för – att surfa. Läs mer på www.xtravel.se.

Camping Oceliances, 600 meter från stranden och har du bil finns Camping Du Lac. Hotell Amigo erbjuder på dubbelrum för 65 €/natten.

Ska du stanna i Hossegor en längre tid och är ett par stycken? Hyr en lägenhet. Klicka er in på Homelidays och Mediavacances för mer information.

Text: Ola Melin, Foto: Ola Melin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.