Sveriges bästa surfspots

Vad gör man när kontot inte tillåter någon Baliresa och surfbrädan bara ligger i förrådet och samlar damm? Alternativet är att göra en dagstur till någon av Sveriges kända eller “hemliga” surfspots. Men är det värt mödan?

Finns det någon bra surfing längs med Sveriges 320 mil långa kustlinje eller blir det bara paddling och desperata surfförsök i vadhöga “vågor”? Sverige kan av naturliga orsaker inte konkurrera med surfparadis som Hawaii, Bali, Costa Rica och Australien men är du av den okräsna sorten och vid rätt plats vid rätt tillfälle kan du absolut få till skön surfing i Sverige. Du kanske inte kommer att få köra någon tub men några svängar värda att skriva hem om går absolut att få. Och bara känslan av att surfa bland klippor och sjögräs i gåshudskallt vatten i Sverige är värd mycket den med.
Här listar vi några av Sveriges mest kända och några mindre kända surfspots värda ett besök. Hang loose!

Ekeviken, Fårö, Gotland


Skeppsvrak i Ekevik, Fårö.
Foto: Wikimedia
Gotland är ett av de surftätaste ställena i Sverige. Under framförallt våren och hösten kan rauk-ön i öster bjuda på riktigt bra surfing. Men det är ofta stenigt och kallt i vattnet så det är framförallt de mest hängivna surfarna som syns till i vattnet. På ön finns det mer än 20 mer eller mindre kända spots. Ett av de mest populära tillhållen är Ekeviken på Fårö på nordligaste Gotland. Vid hård nordlig vind bggs det upp det stora och fina vågor här.

Hitta hit:
Ta första bästa Gotlandsfärja till Visby. Åk sedan väg 148 norrut till Fårösund, ta färjan över och fortsätt sedan upp till norra Fårö. Sträckan är runt åtta mil och tar en timme och 20 minuter.

Surfspots i närheten: 
Kneippbyn, söder om Visby.

Vik

Det är knappt man vågar rekommendera det här stället för är man där på “fel” dag kan det bli en rejäl besvikelse men är det bra, då är det riktigt bra. För att inte köpa grisen i säcken kan man hålla koll på den här hemsidan. http://www.surfinvik.se/ Vik är en liten fiskeort, en mil norr om Simrishamn i Skåne. Ofta är du ensam här men en riktigt bra dag kan du få sällskap.

Hitta hit:
Vik ligger längs med Skånes östkust, mellan Kivik och Simrishamn.

Salusand


Martin Bylund surfar norrlandsspotet Salusand.
Foto: Patric Ståhl

Det här beachbreaket, fyra mil norr om Örnsköldsvik, är känt för sin grymma surfing under höststormarna då det kan bli två- till tre-metersvågor men det är även surfbart här vid mindre vågor.

Surfingen sker vid Salusands havsbad, vid den lilla byn Saluböle, som är en en kilometer lång strand. Vågorna funkar för såväl nybörjade som mer erfarna surfers.

Hitta hit:
Följ E4:an norrut från Örnsköldsvik. Efter fyra mil, mellan Husum och Nordmaling, svänger du av i Saluböle.

Kåsa – surfspot i Varberg


Kåsa en junidag 2013.
Foto: Christine Hargin

Varberg är mer än Apelviken. Vill du komma bort från vindsurfarna och solbadarna i Apelviken är det till Kåsa du ska bege dig. (Ej att förväxla med Åsa, en bit norröver som också är ett känt surfhak). Kåsa är en liten strandremsa utmed strandpromenaden utanför Varbergs Kurort. Med Varbergs Fästning i ryggen kan du få till riktigt skön surfing här vid väst och nordvästlig vind. Men för att det ska vara värt mödan krävs det rätt friska vindar.

Hitta hit:
Kåsa ligger längs med strandpromenaden i Varberg, mellan Apelviken och centrala Varberg.

Surfspots i närheten:
Apelviken, söder om Varbergs centrum.

Torö – surfspot en timme från stockholm


Torö
Foto: Mattias Hansson/HG bild

Torö stenstrand är vida känt bland Sveriges surfare. En bra dag lär du inte vara ensam här. Dels för att det ligger hyfsat centralt och dels för att surfingen inte är så pjåkig här. Torö hittar ni två mil sydväst om Nynäshamn på den svenska ostkusten.. På den två kilometer långa stenstranden kan man välja mellan spotsen ”första” och ”udden”. Båda vågorna har shorebreak som kan vara ganska grunda vid lågvatten. Bästa surfingen är vid lågtryck med hård sydlig vind. Torö lämpar sig bäst för lite mer erfarna surfare då det kan vara strömt och vilt där ute.

Hitta hit:
Torö ligger på en ö, strax söder om Nynäshamn, en timmes bilfärd från Stockholm. Stenstranden finner ni på öns sydvästra spets.

Mölle


Lineup i Mölle hamn.
Foto: Ola Melin

Mölle hamn är en bra men omdebatterad surfspot i Skåne, på Kullahalvön, tre mil norr om Helsingborg. Mölle är en av pionjärorterna när det kommer till vågsurfingen i Sverige. Redan på 80-talet upptäckte de svenska surfarna Mölles potential och sedan dess har den lilla orten på Kullahalvön varit en av Sveriges mest populära tillhåll för surfare. På senare år har de lokala surfarna tagit strid mot kommunens planer på att bygga ett vågbrytare för att skydda hamnens båtar och trafik.

Hitta hit:
Mölle ligger fyra mil norr om Helsingborg. Följ väg 111 ut på Kullahalvön. Mölle ligger en mil norr om Höganäs, nästan längst ut på udden.


Bubblare:

  • Vågorna från Gotlandsfärjan (Det sägs att Jon Olsson ägnade en sommar åt att surfa på färjornas vågor.)
  • Surfmaskiner inomhus på Flowrider Experium i Lindvallen och på Himlabadet i Sundsvall.
  • Storsjön (En kompis gav sig ut på Storsjöns vatten när abstinensen var som störst.)
  • Valfri norrlandsälv under snösmältningen på våren.

För fler spots i Sverige, kolla in Wannasurf eller Globalsurfers.

 

 

 

 

Vi passade även på att fråga svenske surfproffset Tim Latte om vad han tycker om surfmöjligheterna i Sverige.


Tim Latte
Foto: Daniel Rönnbäck

– Jag har lite olika spots som jag gillar, men allt hänger på vad man är sugen på också. I Sverige måste allt med vindar och ibland vattenstånd stämma, alla spots har bra dagar men i Sverige är det mer sällan det händer. Men när det väl pumpar så skulle jag vilja surfa hemma över allt annat.

– Torö är ett av mina favorit beach/cobblestone breaks, funkar rätt ofta under hösten och det behövs inte mycket vind för att det skall gå att surfa heller. Torö har mycket peakar och är punchy på insidan, bra för att göra en del airs och stora trick på.

– Sen finns det en vänster som heter Skäret, vilket var lite av ett secret spot för inte så längesen. Den funkar inte så ofta men när den väl gör det så är den världsklass anser jag, man kan göra vad man vill på vågen, stora och flera turns eller airs, och ibland kan man få till någon tube. Det är ett reef break och bryter rätt grunt på en ganska så otrevlig stenbotten så det blir mer kraft i den än andra svenska slappa beach breaks, den ger ifrån sig lite av en utlandsvågs-karaktär. Ingen våg för nybörjare – man skall ha koll på sin surfing och utrustning annars kan det gå illa och förstöra för andra Skäretälskare.

– Sen finns det en del till spots runt om i sverige som jag gillar men dem kan jag inte avslöja för då skulle en del inom den svenska surfscenen antagligen få spader och kanske till och med en lätt hjärtklappning.
Men jag är sugen på att reka Gotland på lite slabs och bra points.

Text: Fredrik Tacacho

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.