20 meter höga monstervågor i Nazaré

Extrem surfingen fortsätter att imponera. I slutet på förra veckan var vågorna vid Nazare i Portugal återigen riktigt stora. En monstervägg på cirka 20 meter skrämde dock inte bort de hängivna big wave-surfarna. 

Världens största surfvåg hittar du i Portugal, Nazare. Störst har Garett McNamara gått 2013 då vågen mätte ofantliga 34 meter, just den vågen har dock inte officiellt mäts och bekräftats. I slutet på förra veckan var det dags igen. De stora vågorna hade kommit tillbaka och det med ett flytande berg på 20 meter. Här ser du flera åk från torsdag 18 januari 2018.

Nazare som ligger 13 mil norr om Portugals huvudstad Lisabon blev världskänt i början av november 2011. Då körde Garrett McNamara en rekordstor våg på över 23 meter. I januari två år senare var det dags igen, då reste sig en 34 meter hög våg och vem var där och surfade den? Garrett McNamara givetvis men som sagt har denna våg inte nått till rekordböckerna.

För att få lite perspektiv kan vi jämföra Nazare i Portugal med Hawaiis legendariska ”Jaws” som kördes av Aaron Gold år 2016 och uppmätte 19 meter, vilket gör den till tredje största surfvågen i världen efter Nazare och Cortes Bank 23 meter, i Norra Stilla Havet utanför Kaliforniens kust. Nedan ser du en kort fransk dokumentär om Nazare.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.