Surfing på västra Irland: Den vilda Atlantkusten, vågextas och hjärnfrys

Ett kallt paradis. Det är så Kelly Slater beskriver Bundoran, surfhuvudstaden på Irland. Belägen i nordväst, precis på gränsen till Nordirland, utgör den lilla orten det första stoppet på The Wild Atlantic Way. Varierande surfterräng, otämjd, bedövande vacker natur och den kraftfulla Atlanten gör att vågridare från hela världen söker sig hit.

Ständiga vågor

Bundoran ligger i landskapet Donegal som har Irlands längsta kuststräcka, totalt 1130 storslagna kilometer. Och det är framförallt de mäktiga, nyckfulla vinterstormarna som lockar surfare men känns hela proceduren med att iklä sig våtdräkt, våtskor, huva och handskar en smula övermäktig är sommaren ett ypperligt tillfälle till att utforska västkusten på bräda.

– Om du är turist så är den bästa tiden juni till augusti, vädermässigt sett. Sedan är stormarna och vågorna större under vintern. Vi har alltid vågor eftersom vi är en ö och har den vilda Atlanten, däremot är det inte alltid säkert att vi får den mest optimala vinden, berättar Bryan “Dread” Russell.

Med sina morotsröda dreadlocks halvvägs ner på ryggen, och sitt sneda leende, tillhör han den trogna skara surfare som kallar Bundoran hem året runt. Den 32-åriga surfcoachen delar sin tid mellan att instruera på tre olika surfskolor och jobba kväll på en bodega bar.

Gyllene sand

Vi är på väg mot Tullan Strand, en två kilometer lång strand som ligger alldeles i utkanten av stan. Den sägs nämligen ha Irlands mest konsekventa beach break.

Men till och med för en van, belamrad med surfbrädor, är det inte helt lätt att ta sig fram. Orsaken är Surf Sessions, öns största surf- och musikfestival, som pågår och vilken gör att varenda liten millimeter är upptagen av en bil eller ett tält, eller både och.

Dread har lyckats behålla sin parkeringsplats från igår tack var en upp- och nedvänd hink. Dessutom känner han parkeringsvakten som får en komplimang för sin schyssta mustasch.

– Ja, det kan vara riktigt knepigt att förutspå vilket håll vinden kommer ifrån. Det kan se riktigt bra ut på väderutsikten och under de närmaste tre dagarna men sedan kan vädret slå om väldigt snabbt och bli dåligt, fortsätter han.

Energislukare

Irland kan ha fyra årstider under en och samma dag så väderprognoserna har som oftast inte en siffra rätt. Sommaren, och solen, har hittills lyst med sin frånvaro men nu letar sig temperaturen sakteligen upp mot 20 grader. Och regnet är som bortblåst under de nästkommande dagarna.

Men den temperamentsfulla väderleken, och jakten på den perfekta vågen — speciellt under mörkaste vintern, utgör en del av charmen med att surfa här. En annan är kvalitén på vågorna, och regelbundenheten.

– I söder, i Cork, så får de inte alls samma svall som vi får här uppe. Vinden kommer inte från rätt riktning, vilket gör att vågorna blir svagare. Bundoran Bay bara suger energi från havet, säger Dread och skrattar.

Smaragdöns första surfare

Inte undra på att det var på västra Irland som surfing introducerades av pionjärer som bl.a. Donegals egna Brittonbröder. I slutet av sextio- och början av sjuttiotalet började en brokig grupp irländska män och kvinnor bege sig ut på vad som kom att bli legendariska surfsafaris, med utgångspunkt från Donegal för att sedan styra kosan söderöver.

Men det var 2004, mitt under den keltiska tigern (som Irlands rekordtillväxt under åren 1995-2007 kom att kallas), som surfing verkligen tog fart med öppnandet av flera surfskolor- och camps.

Det faktum att en av Europas främsta big wave-tävlingar, Mighty Mullaghmore, fick sin början bara ett par kilometer söderut, i Sligo, gav surfturismen i Bundoran ett ordentligt uppsving.

Långt ifrån palmträd

– Tja, det är en helt annorlunda kultur. Om du befinner dig någonstans i Australien eller Indonesien, så hänger du på stranden hela dagen. Du kanske slappar, dricker en öl. Man gör det till en livsstil att bara vara på stranden. Men om du surfar i januari, så är det ett helt annat upplägg som gäller. Så snart du surfat klart, drar du på dig kläderna och sedan vill du f-n mig hem, förklarar Dread.

– Du åker hem, tänder brasan och myser. Man ser fram emot att hålla en kopp god te i handen och värma upp händerna. Det är det som gör surfing i Atlanten så mycket annorlunda. Det är definitivt en hel värld ifrån klichén av den hawaiianska livsstilen.

Slaters favorit

Fast inte ens risken för hjärnfrys har kunnat avstyra Dread och få honom att flytta härifrån.

“Jag kommer exakt ihåg när jag surfade min första våg,” minns han. “Den 10 augusti, 2011, precis kl. 14.30 vid The Peak.” Sedan dess har han varit fast.

The Peak låg bakom Kelly Slaters entusiasm över att surfa i relativa köldgrader. Dessutom har den stått som värd för flera surftävlingar, inklusive de europeiska mästerskapen i surfing 1987 och Quicksilver World Masters 2001.

– The Peak ligger i hjärtat av Bundoran. Ansedd som en av de bästa vågorna i Europa. Det finns andra ställen som folk surfar på också men de kan jag inte avslöja, säger Dread och flinar igen. “Fast,” tillägger han, “det finns egentligen inga hemliga ställen längre men vi gör vårt bästa.”

Hemlighetsmakeri eller inte, här är fem lokala favoriter:

1) The Peak

Det är en perfekt peak som bryter både åt vänster och åt höger längs revet. Nås cirka 140 meter från stranden, mitt i stan. Endast för erfarna surfare.

2) Tullan Strand

Mot bakgrund av de vackra Sligo-Leitrim bergen, sträcker sig stranden från den norra ändan av Bundoran till Erne Estuary vid Ballyshannon. Pålitlig beach break för alla nivåer plus sandbotten. Sand i all ära, se dock upp för vassa stenar när du tar dig ner vid ’Fairy Bridges,’ här har flera brädor fått sig en eller annan törn.

3) Rossnowlagh

Ett bra alternativ om det blåser för mycket på Tullan. Mjuka, rullande vågor är som gjorda för nybörjare och lite mer avancerade surfare.

4) Boat Quay

Bakom Bundorans lilla fiskehamn återfinns en av ortens mest jäkande vågor men det är inte helt lätt att pricka vädret. Lyckas man emellertid är belöningen en snabb vänster. Skulle det istället vara spegelblankt och vindstilla, hyr en havskajak och paddla tvärs över Bundoran Bay till en skön havspool med trampolin i klippväggen.

5) PMPA

Belägen i den södra delen av bukten. Fått sitt namn av ett försäkringsbolag. Kanske inte helt otippat med tanke på att det handlar om en galen snabb våg på ett väldigt grunt klipprev.

Artiklar om Vågsurf
Hoddevik: allt annat än kokosdrinkar och svajande palmer
Freeride testar surf i Hoddevik, Norge
För vågor bestiger jag berg 
Svalka er i värmen med iskall vågsurfing
Surfparkerna sväller över hela världen
5 bästa vågorna på södra Sri Lanka
Fria fötter på surfbrädan i Ericeira, Portugal
Vågad uppladdning inför världstouren
Balis 7 bästa surfspots
Hallå där: Jacob Wester om sin nya videoblogg
Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer