Parkattack i Kläppens svarta linje

Jeppenator hörde rykten om grym park och fint väder och begav sig till Kläppen förra helgen. Han möttes av en nyligen öppnad, rå, svart linje som kräver mycket.


Foto: Andreas Timfält (SwedenProPhoto)

I torsdags förra veckan öppnade Kläppens park sin svarta linje. Det var nästan en självklarhet att åka dit under helgen som gick! SMHI förutspådde sol och fem minusgrader på söndagen. Det blev en bil med morafolk som förväntansfulla begav sig uppåt nordligare breddgrader, självklart i en gammal röd Volvo. Fotografen Andreas Timfält satt bakom ratten, även han taggad inför dagen. För i nybyggda, perfekt shapade 22-meters hopp måste man ju få bra bilder. Timfält gasar på lite extra.

Väl framme i Kläppen löser vi ut våra kläppen liftkort och beger oss upp i backen. Taggade till tusen nu när vi står nedanför denna blandning av stora och små hopp samt en hel del sjyssta räcken. Innan jag ens har hunnit ta liften upp för mitt första åk kommer till min förvåning freeridemedlemen Ekdahl fram och välkomnar oss. Tydligen var det inte bara vi som fått höra att Kläppens svarta line var bättre än bra! Även ett tiotal elever från det norska jibbgymnasiet i Hafjell var på plats och övade inför vinterns tävlingar, bland dessa inkluderat vår svenske talang Kim Boberg. De bjöd på en rejäl show med trick som sjuka sw 10 och 12:or


Foto: Andreas Timfält (SwedenProPhoto)

Foto: Andreas Timfält (SwedenProPhoto)

Niklas Granlund (vinnaren av förra årets Nightmares) fanns även han på plats och körde på sjukt bra. Hans superman frontflip i första hoppet fick alla i liften att jubla, men i andra hoppets kick gick det olyckligtvis inte lika bra, han underroterade en flatspin 900 och landar riktigt långt ner i landningen, får hugg på skidorna och smackar ansiktet rakt ner i landningen. Alla skyndar fram. Nedanför landnigen ligger Niklas som livlös. Skotern kommer och Niklas återfår sakta medvetandet när man packar in honom i en pulka och kör ner till ambulansen som sedan skjutsar honom till Mora lasarett. Lyckligtvis var det inte värre än en grov fläskläpp och flertalet skrapsår i ansiktet och nästa vecka är han nog tillbaka i svarta linen och fyller trickpåsen med lite nya saker!


Foto: Andreas Timfält (SwedenProPhoto)

När man själv väl står högst upp i den svarta linen kan man inte annat än att vara lite nervös. Efter att ha sett Niklas omtumlande krasch var jag själv inte riktigt peppad att själv kasta mig ut i dessa monster på 22 meter. De ser ut att bjuda på en rejäl luftfärd. Men, inget att bli avskräckt av! Bara att bita ihop och droppa in.

Men för alla som nu inte är sugna på att köra i de stora hoppen finns det självfallet en röd linje med lagom stora hopp att nöta in dom nya tricken i eller bara utmana ödet lite. Kläppen har självklart också en juniorpark som passar utmärkt åt dom mindre som också vill glida på räcken och hoppa lite.

Efter ett par riktigt goa åk kände vi att de kurrade lite i våra tomma magar och vi begav oss iväg till värdshuset, billigt och gott är ett bra sätt att summera. Men jag kan självklart inte hålla mig ifrån hoppen allt för länge, utan börjar tjata på dom andra att äta fortare, några minuter senare var vi ute i backen igen.

Jacob bestämde sig för att filma lite followcams och det blev en riktigt skön session med åkarna Jon Häggberg, Hampus Öhlin och Simon Ericsson (resultatet av detta kan du kolla här under).


Foto: Andreas Timfält (SwedenProPhoto)

Tiden går fort när man har roligt och helt plötsligt var det dags att bege sig hemåt, alla är nöjda och glada med dagen, och jag tvekar inte ett ögonblick på att jag inom en snar framtid kommer glida i Kläppen igen.

Video: Kläppen Followcam shred

Filmat av: Jacob Gustafsson (Jake_19)

Mer om Kläppens park
För mer info surfa in på www.klappen.se eller på nya parksidan www.snowpark.se som har färska updates.
Text: Jesper Norén
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.