Fria fötter på surfbrädan i Ericeira, Portugal

Snöigaste skidsäsongen på länge är över (för de flesta). Det är dags för deformerade fötter att komma ut ur pjäxorna och känna på lite svalkande havsvatten. Häng med till portugisiska Ericeiras krispiga Atlantvågor.

Manchester, bristande skare, blå-is, puder och slask… Efter sex månaders skidåkning på alla möjliga tänkbara underlag känner jag mig faktiskt nöjd med den här säsongen, jag har helt enkelt fått nog av skidåkning vilket är få förunnat. Det är dags för mina deformerade fötter att komma ut ur pjäxorna och känna på lite svalkande havsvatten.

”Ruset som uppstår när jag hör vågornas mäktiga buller på väg ner mot stranden påminner om känslan att ta första liften upp efter ett kraftigt snöfall.”

Valet faller på Ericeira, Portugal som ligger fem mil nordväst om huvudstaden Lissabon. En gammal fiskeby vid kusten mot Atlanten som blivit ett paradis för surfare. Att åka i maj-månad är förstås ett strategiskt val, lågsäsong och mindre folk, fina vågor och det överlappar fint med den gångna skidsäsongen.

Efter en resa på drygt fyra timmar svävar vi in mot Lissabons flygplats, en mäktig upplevelse som bjuder på en fantastisk vy bestående av strålande solsken, tusentals vita stenhus och den statyn Santuario do Cristo Rei som liksom vakar över hela staden.

Den 45 minuter långa bussresan vidare mot Ericeira fortsätter att bjuda på vida vyer över ett grönskande landskap och när Atlanten äntligen bröstar upp sig framför ögonen på mig blir upplevelsen total och insikten att det snart är dags att surfa börjar slår mig som en härligt salt wipe out. Efter en snabb installation på Lapoint Surf Camp, en välbehövlig middag och en solnedgång i världsklass är det dags för några timmars sömn innan första dagen bland vågorna ska börja.

Jag vaknar innan klockan ringer första morgonen i Ericeira, vilket inte har hänt så långt jag kan minnas tidigare. Efter frukost beger jag mig ner mot stranden Foz do Lizandro för att kolla in vågorna. Ruset som uppstår när jag hör vågornas mäktiga buller på väg ner mot stranden påminner om känslan att ta första liften upp efter ett kraftigt snöfall.

Senare under dagen får vi träffa vår instruktör för veckan, Filipe Luz. En stereotypisk surfare med långt solblekt hår, flanellskjorta och ett leende på läpparna:
– To become a good surfer you need Yoga, core-training and healthy food! förklarar Filipe med största allvar trots sin i övrigt avslappnade uppsyn.
Mitt första intryck är gott och Filipes märkbara passion för sporten gör honom trovärdig. Första dagarna spenderas på South Beach, direkt nedanför centrala Ericeira. Tidigt på morgonen får vi ha detta trevliga bryt för oss själva men i takt med att solen stiger på himlen blir vi allt fler i vattnet.

En tidig morgon senare i veckan väntar en bussresa norrut på en knapp timme till Baleal, norr om halvön Peniche, och mina förväntningar är höga kring denna omtalade surfort. Jag kravlar mig ner i den fuktiga våtdräkten, fortfarande illamåendes efter bussresan och möts tyvärr av riktigt stökiga vågor som påminner om en dålig dag i Sverige. Vi surfar några timmar, även om den mesta tiden i vattnet går åt till att försöka ta sig ut från strandkanten. Lätt besviken på dagen tar bussen oss tillbaka till Ericeira där musiken viner ut mellan palmbladen och ”#goodtimes”-baren nyligen öppnat.

– Did you surf some barrels?
Undrar en glad holländare med en iskall öl i handen. 
Något uppmuntrad av denna entusiasm och glädje som ständigt infinner sig på Lapoint Surf Camp kollar vi morgondagens prognos och beslutar oss att hyra en bil för att bege oss söderut.

”Ericeira är fantastiskt, det går inte att säga något annat. Lättillgängligt surf med stor variation för alla nivåer, mysiga fisk och skaldjurs-restauranger och ett stort utbud av surfrelaterad shopping.

”

Att hyra bil på semestern är verkligen ett lyckat koncept som jag definitivt kommer att fortsätta med, du tar dig enkelt fram dit du vill för dagen samtidigt som du får se och uppleva landet längs vägen. Nåväl, efter frukost spänner vi fast brädorna på taket på den lilla Peugeot som ska ta oss fram under dagen. Efter några felkörningar och en timme i bilen rullar vi in mot vår slutdestination, Carcavelos. En vacker strand, lämplig för både surfare och soltuktande semesterfirare.

Vi bjuds på offshore och riktigt cleana vågor längs hela den kilometerlånga stranden. Vi paddlar ut med stora leenden på läpparna och surfar lättfångade vågor hela förmiddagen, känslan att glida fram längs vågorna är närmast euforisk, jämförbar med en riktigt djup puderdag. 

Efter lunch har vågorna byggt på sig ordentligt och vi inser snabbt våra begränsningar. Brädor flyger kors och tvärs och hela eftermiddagen upplevs som insidan av en tvättmaskin. Vitvattnet kastar runt oss i några timmar innan vi beger oss tillbaka mot Ericeira, solbrända, mörbultade, men lyckliga.

Återstående dagar förutspås riktigt stora vågor och vi beger oss några gånger till Fisherman’s Bay, som är en vik strax utanför stadskärnan, där vågorna är lite mindre. Ett tjugotal fiskebåtar finns på stranden och ungefär lika många surfare i vattnet. Turisterna har inte hittat hit ännu, även om stranden ser inbjudande ut. Fisherman’s Bay bjuder på trevliga vågor trots hård vind rätt in mot Ericeira.

Ericeira är fantastiskt, det går inte att säga något annat. Lättillgängligt surf med stor variation för alla nivåer, mysiga fisk och skaldjurs-restauranger och ett stort utbud av surfrelaterad shopping.

Temperaturen i både luft och vatten låg konstant runt 15 grader hela veckan så är du frusen av dig bör du åka under sommaren, men är du som jag – endast ute efter bra vågor – rekommenderas att åka under lågsäsong för att slippa trängsel. Jag kommer hem från veckan i Portugal som en lyckligare människa och en bättre surfare.

SURFSPOTS I OCH RUNT OMKRING ERICEIRA:

Foz do Lizandro
Foz do Lizandro lämpar sig perfekt för nybörjare. Vågorna bryter långt ut, vilket ger ett fint skum av vitvatten närmare stranden som passar utmärkt för de som ska fånga sina första vågor. Det sägs dock att detta spot kan bjuda på riktigt fina vågor för mer avancerade surfare vid rätt förhållanden, men det var tyvärr inget jag fick bevittna.

South Beach

Mitt i Ericeira hittar du South Beach. Här är valfriheten stor, och det finns flera olika alternativ av både höger och vänstervågor och detta är enligt mig den roligaste platsen att surfa på i Ericeira. Ett tips är att ta en titt på South Beach under lågvatten, det gömmer sig en hel del riktigt arga stenar under vattenytan på högvatten som kan vara bra att känna till.

Fisherman’s Bay
Om det för stort och stökigt på South Beach promenerar du vidare några minuter norrut till Fisherman’s Bay. Här mynnar en lång pir ut i vattnet som bryter de största seten och runt den sveper vågorna in i mindre tappning mot fiskebåtarna och strandkanten.

Carcavelos
En timmes bilresa söderut från Ericeira hittar du Carcavelos. En lång charmig strand med den rätta viben. Kräver ett stort swell för att fungera och passar om vinden ligger på från nordväst vilket innebär offshore. Ett beach-break med riktigt fina höger och vänstervågor längs hela stranden.

MISSA INTE DETTA I ERICEIRA

Lapoint Surf Camp

Trevlig och hjälpsam personal, professionella instruktörer och framför allt en hel drös med likasinnade gäster, perfekt för dig som reser själv. Våga ta hjälp av en instruktör som hjälper dig välja rätt plats på rätt prognos, du får ut så mycket mer av surfingen.

Nalu Bowl’s
Frukt-bowl, ett nytt begrepp att lägga på minnet. Färsk frukt, smoothie, kokosflingor och diverse sädesslag som komponeras ihop till en hel måltid. Efter flera timmars surf på South Beach är Nalu Bowl’s ett måste för ett par slutkörda armar.

Barbatana Juicy Surf & Café
På Foz do Lizandro hittar du Barbatana som är en enkel lunchrestaurang inredd med surfrelaterad kuriosa som ger den rätta känslan. Erbjuder färskpressade juicer, smoothies, burgare, och har dessutom ett skapligt vegetariskt utbud på menyn.

Boardriders
Boardriders är en massiv Quiksilverbutik i utkanten av Ericeira som arrangerar både tävlingar och konserter. Förutom ett enormt utbud av surfbrädor, kläder och diverse surfprylar finns en bar i mitten av butiken samt en stor uteservering med utsikt över Boardriders egna skatepark.

Artikelförfattarens korta edit från resan

Text: Petter Elfsberg

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.