Julsurfing i skånska Mölle

Kallt och märkligt. Skånska Mölle är en av Sveriges bästa platser för vågsurfing när vindarna ligger på från rätt håll.

Det hade blåst nordvästlig vind några dagar och när jag vaknade på annandagen och tittade ut över Öresund insåg jag att jag var tvungen att packa mina kameraprylar och åka upp till Mölle som ligger vid foten av Kullaberg, i hopp om att någon ”dåre” låg i vattnet med sin bräda och väntade på den rätta vågen. Det tog mig 10 minuter att köra de 5 km från Nyhamnsläge till Mölle och när jag kom fram visade sig att förhållandena var perfekta. Det hade blåst över 15 m/s från nordväst under några dagar; vågorna hade byggts upp rejält och rullade nu med full kraft in mot hamnen.

Normalt sätt brukar det samlas många surfare från både Sverige och Danmark när det erbjuds förhållande som dessa, men just idag fanns det bara en ensam entusiast i det tvågradiga blå-svarta vattnet.

Jag packade upp min Nikon F5:a, stoppade i en rulle Fujivelvia och satte på det stora objektivet. Nere på den steniga stranden försökte jag hitta ett bra läge för att knäppa bilder. Samtidigt som jag stapplade omkring på de hala stenarna slet surfaren ordentligt i det iskalla vattnet för att komma i rätt läge för vågorna. Eftersom vågorna inte verkade komma i jämn och fin ström och i samma storlek, insåg jag snabbt att det skulle komma att kosta lite film innan killen stod upp på brädan.

De första 15 minuterna var vågorna enorma för att vara i Skåne, något som killen i vattnet fick känna på. Han var hela tiden för sent ute och precis när vågen bröt och han försökte komma upp på brädan var det alldeles för sent.

Jag hade satt mig tillrätta och tänkte: ”ska det bli några bilder på denne ensamma surfare som trotsat kylan, så får det blir nu annars fryser jag fingrarna av mig”. I samma stund som jag lyfte kameran växte det upp tre fyra enorma vågor som sekunderna innan killen var uppe på brädan nästan verkade FÖR stora. Perfekt timing och jag han knäppa 10-12 bilder innan vågen långsamt planade ut i ett stort vitt skum in mot hamnen i Mölle.

45 minuters slit i tvågradigt vatten var över och det blev väl si så där fem sekunders schysst surfing! Medan jag tog ytterligare några bilder var surfaren redan på väg ut genom vågorna igen. Ytterligare 45 minuters väntan för honom medan jag rejält frusen packade ner prylarna och åkte hem. En annorlunda förmiddag med tanke på var jag befann mig men jag kan rekommendera svenska surfingfreak att testa Mölle. Jag tror inte ni blir besvikna men möjligtvis frusna…

Mölle ligger cirka 30 km norr om Helsingborg vid foten av Kullaberg. Kör mot Höganäs och fortsätt sedan väg 111 mot Mölle. Väl i hamnen håller du höger längs vattnet. Parkera bilen efter 500 meter. Rekommenderas gör att ha koll på vindförhållandena eftersom det krävs någon dag med nordvästan för att bygga upp schyssta vågor.
Text: och Bild: Jesper Molin (www.jesperphoto.com)
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.