Balis 7 bästa surfspots

Fullpackade lineups, nasi goreng och fantastiska vågor. Bali erbjuder spots längs den södra kusten från öst till väst, men vilka är egentligen värda att besöka? Vi listar de 7 bästa platserna för dig som vill surfa på den legendariska ön.

Var på den indonesiska ön finns det en chans för dig att njuta av upplevelsen istället för att gång på gång kastas mot rev? Och var finns vågen för dig som vill utmana dig själv och ta din surfing till nästa nivå? Googlar du ”Bali waves” kommer du att finna ungefär 323 olika listor innehållande Balis mest glorifierade och svåraste vågor.

Svenskar är gjorda för berg och inte vatten och vi bör ta en extra funderare huruvida vi kan utnyttja listorna som vi hittar på internet bestående av tunga barrels och vassa rev som gärna ska surfas under lågvatten.

Här kommer sjupunktslistan för dig som har koll på din nivå inom den alltmer populära vattenaktiviteten vågsurfing och vill ha något som funkar för just dig. Stort som litet. Listan är inte någon ranking på vad som är bäst, utan varje våg har sina för- och nackdelar som vi beskriver.

MEDEWI

Drygt två timmar nordväst om Kuta har du tagit dig ungefär så långt man behöver ta sig för att slippa de mest befolkade lineupsen. På en bra dag här kan Medewi leverera Balis längsta vänster.

Vågen är fet på utsidan med ett förlåtande face men ju närmre insidan du kommer desto mer bygger vågen upp till en tub på större swells.
Brytet passar alla nivåer. Nybörjare kan plocka småvågor på insidan, medelduktiga kan träna på att generera fart och proffsen har en perfekt vägg att göra sin grej på.

Tips: köp den lokala surfklubbens T-shirt för 120 kronor och använd som rashguard.
Gör detta och du kommer garanterat få några extra vågor överlämnade av de lokala.

 

KUTA BEACH

…Va?
Så tänker nog de flesta mer rutinerade surfare när de läser detta, men faktum är att Kuta Beach lämpar sig perfekt för dig som ska lära dig att surfa.

Antagligen har du precis tagit dig från Ngurah Rai Airport och checkar in någonstans i Kuta och ska äntligen få testa på att surfa, då är detta the place to be!

Brädan hyr du på stranden och det är bara att dyka in i det kilometerlånga skummet.
Att hyra en instruktör för att lära dig grunderna kostar inte mycket och besparar dig många timmars onödigt slit.
När du väl lärt dig hantera vitvattnet paddlar du ut en bit och testar på att fånga en obruten våg och det sista du ser innan du dyker ner i vattnet med nosen först är polarna som fnissar lite irriterande från stranden..

De mer rutinerade surfarna kan ta en båt ut till Airport reef, Kuta reef eller Middles. Alla lokaliserade en bit utanför stranden och paddling dit är inte att rekommendera.
Kort sagt finns det någonting för alla på Kuta Beach.

ECHO BEACH

30 minuter norr om Kuta hittar du området Canggu. Här finns det massor med spots längst med stranden och det mest kända är Echo Beach.

Lite tyngre och ofta tubande vågor för medel till avancerade surfare med flera olika peaks längs med stranden. Vågorna bryter både höger och vänster här.

Morgonpatrullen brukar paddla ut under det första ljusskenet på morgonen och samma gäng kommer tillbaka för solnedgångarna, se bara till att stanna tills det sista ljuset försvunnit så kommer du att hinna plocka en och annan för dig själv innan det blir kolsvart.
Lugnast är det mitt på dagen men oftast med en del vind beroende på säsong.

BATU BOLONG

Det närmaste stället söder om Echo Beach i Canggu.
Om du precis tagit dig från Kuta Beach rekommenderar jag det här longboard-haket.
Feta och långsamma rullande vågor som även kan hålla stora swells.

Två peaks: på högra sidan hittar du en våg som bryter höger, men ibland också vänster. Den vänstra sidan av stranden erbjuder en vänlig rullande vänster som är perfekt för stora farkoster.
Men akta så du inte får någons bräda i huvudet när de stora vågorna kommer bara.
Från stranden är det en fröjd att beskåda alla brädor som likt missiler flyger upp i luften, men ligger man mitt i smeten så blir upplevelsen ganska traumatisk.

Brädan hyr du på stranden för 30 kronor.

ULUWATU

Balis mest klassiska och fotogeniska surfspot hittar du på den södra spetsen av ön.
Funkar på måttliga swells för medelduktiga surfare, men en större prognos bör du lämna till proffsen.

I Uluwatu hittar du nästan alltid en våg. Brytet är uppdelat i olika sektioner och hanterar den alltid lika fullpackade lineupen förvånansvärt bra.

De olika sektionerna erbjuder tuber, speedruns och perfekta öppna väggar.
mid till high är bra att surfa på men medför en stark ström att ta hänsyn till för den mindre erfarna medan lowtide alltid levererar vågor ackompanjerade med frekventa besök ner till revet.

För att komma till brytet måste du ta stentrappor som slingrar sig ner via restauranger, barer och surfshops för att slutligen hamna nere i en grotta som du sedan paddlar ut från. Exotiskt!

PADANG PADANG

Med smeknamnet ”the Balinese Pipeline” förstår du förhoppningsvis innebörden.
Det här spottet, beläget 5 minuter norr om Uluwatu, har producerat världsklassiga vänstertuber i många år och är hem till den världskända tävlingen Rip Curl Padang Padang cup.

Ta det branta droppet, hitta linjen och innan du hinner räkna till 0,02 så är du inne i Balis mest cylindriska tub. Vågen är kort och blir intensivare ju mer vatten som sugs av revet och för att ta dig ut måste du trycka på gasen för allt du är värd.

På en bra dag här garanteras tre saker: tunga tuber, hysteriskt mycket folk och många tunga wipeouts.

Låter det för intensivt? Testa Mini Padang som bryter över mitten av revet eller ta dig bort mot Impossibles, 10 minuters paddling västerut.

KERAMAS

Är du regular och suktar efter en kraftig och tubande högervåg? Då är det till den östra sidan du ska ta dig!

Hoppa på moppen och bege dig hit innan solen gått upp. Balis östra sida lider ofta av för mycket vind dagtid, så bästa tiden att hoppa i är på morgonen förutsatt att det är tillräckligt mycket vatten för att hålla dig borta från revet. Undvik low tide om du inte gillar revsmak.

 

Martin Kramer

Har du varit på Bali och surfat någon gång så är det mycket möjligt att du stött på en lång blond kille vid namn Martin Kramer. För honom består somrarna av hårt jobb och belöningen är varje år x antal månaders surfande på favoritön . Martin kan i princip alla spots och med sin nyinköpta motorcykel, som står där året runt, låter han dagens prognos styra honom längs Indonesiens hårt trafikerade vägar:
– Jag kom hit första gången för tio år sedan. Redan då var det ju ganska mycket turism på Bali, särskilt i Kuta, men ville man ta sig till till exempel Canggu så körde man bara längs risfält hela vägen dit. Stränderna var inte packade med uteställen som nu, utan bestod av boskap och en restaurang som kunde leverera en helt ok carbonara. Situationen nu är ju helt annorlunda och Canggu är stället man märker mest skillnad på. Frågan är om det kommer finnas ett enda risfält kvar i Canggu om 10 år?

– Det som gör Canggu så populärt är att det finns något för alla. Echo Beach med världsklassiga vågor och Old Mans eller Batu Bolong som kan erbjuda vågor för nybörjarna. Nästa ”boom” tror jag kommer att ske norrut, i Kedungu, just för att är ganska isolerad och vacker surf, precis som Canggu var.

– Det finns många fantastiska surfdestinationer världen över men jag väljer nog att komma tillbaka för att jag vet vad Bali har att erbjuda: surf, fest och en fin kultur.
Efter tio år skaffar man en del band till ett ställe också.

– Surf på hemmaplan har jag testat på en gång. En kompis drog med mig till ett spot på Gotland och lyckosamt nog så lyckades jag pricka in den bästa dagen på hela året där.
Känns lite som att jag nådde klimax redan på första försöket, så för att inte förstöra min bild av svensk surf så håller jag mig i Asien med den dagen i bakhuvudet.

– Middles, en båttur ut från Kuta Beach, måste nog vara mitt personliga favoritspot. Stämningen här är alltid ganska avslappnad och på low tide kan du få några riktigt tunga vänstervågor.

Text: Fabian Omne
Text: Fabian Omne
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.