Vemdalen

Skidorter i Sverige
Vemdalen inkluderar skidorterna Björnrike, Klövsjö/Storhogna, Vemdalsskalet

Liftar (0/36)
Nedfarter (0/58)
Vemdalen är samlingsnamnet för anläggningarna Vemdalsskalet, Björnrike och Klövsjö/Storhogna. Samma liftkort gäller på alla anläggningar och drivs av Skistar.

Vemdalsskalet öppnar nästan alltid väldigt tidigt på säsongen och är snösäkert. Många alpina klubbar och skidgymnasium kommer därför hit för att träna. Stugorna som många bor i ligger alldeles intill pisterna och Högfjällshotellet likaså. Här kan det gå vilt till på höstarna när stora delar av Härjedalen tar sig hit för att släppa loss.

Björnrike i Härjedalen drivs sedan några år tillsammans med Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna av Skistar. Den familjevänliga skidorten har 11 liftar, 16 nedfarter och 470 meter fallhöjd. 1968 invigdes Björnrike fjällhotell och samma år öppnade den första linbanan.. Precis som i Vemdalen består högfjället av blockterräng som närmast ser sprängt ut medan du i skogen hittar tall, gran, björk och asp.

Klövsjö/Storhogna är något mindre men väldigt fint med bra backar och boende och en alldeles fantastisk dialekt.

Snöprognos

 • Måndag

  16,7 mm regn
  Regn

  4 m/s
 • Tisdag

  0 cm
  Halvklart

  3 m/s
 • Onsdag

  2,2 mm regn
  Regnbyar

  2 m/s
Vad tycker du om Vemdalen?
5
4
3
2
1
Skibummer
Skibummer (Gäst)
2021-03-08
Frånvarande, oorganiserat, ostrukturerat och allmänt taffligt skött.

Blev rejält förvånad och besviken vi testade Klövsjö tidigare i år och Skalet under sportlovet. Då yngste familjemedlemmen tränar slalom och tonåringarna är skidvana hade vi egentligen tänkt oss alperna som variation mot våra vanliga destinationer från norra dalarna och norröver (stråket från Idre och upp till, men ej inkluderat, Åre). Jag utelämnar helt de geografiska förutsättningarna (läge, fallhöjd, backlängd) då dessa är relativt lika generellt och lätt går att beskåda i pistkartor och fokuserar på sånt som är runt omkring.

Min första tanke efter upplevt Vemdalen; är det första gången Skistar provar på att administrera en skidort? De lyckades inte bra med i stort sett någonting. Ett graverande exempel, man misslyckades med pistning genom att missade pista vissa stråk i flera backar och flera nätter i rad och istället för att fixa till detta satte man upp varningspinnar på morgonen. Man hade svårt att hantera liftköer (nej, covid är inte förklaring eller ursäkt, andra resorter har inte dessa problem under covid), allmänt passiv personal på alla fronter som snarare fick tanken åt en zombiefilm är Pistvakt. En liftvakt som ambades ordna till kaoset man lyckats skapa genom att dra kön genom en isig brant som ca 50% av åkarna inte klarade, svarade Jag vet inte, det är första gången jag jobbar i en lift. Naturligtvis inte vaktens fel, utan ett grovt ledarskapsproblem inom Skistar.

Hela skidområdet är ostrukturerat och skapar flaskhalsar som man uppenbarligen inte ens funderat på att bygga bort med fler liftar/högre kapacitet. Eller så lät girigheten helt enkelt ta in fler gäster än systemet klarar av. Det saknas också alternativ i form av ståliftar vilket får hela systemet att kollapsa när en stolslift står.

Barnområdet är en mardröm av logistik med korsande backar, korsande liftköer och ett område som dessutom leder till "torget" vilket skapa ett virrvarr av åkare i högre fart med småbarn som ligger på backen och föräldrar som bogserar barn i uppförslut eftersom man valt att bygga området där allt inte lutar åt ett ett och samma håll.

Fokus verkar inte vara kvalitativ skidåkning, utan nån sorts mix av att vara en fond åt Instagrammande och Facebookande storstadsmänniskor som nöjde sig med bilder på snö och ölglas och nån sorts parodi på snowrollers (som ju i sig är en parodi).

En bra sammafattning av Vemdalen avslutas med en parafrasering från just Snowrollers: Det kan ju inte vara meningen att gäster själva ska organisera skidorten åt Skistar?

Jeanette Ragnvaldsson
Jeanette Ragnvaldsson (Gäst)
2019-08-24
Till Vemdalen återkommer vi gärna varje år.
Vår favorit är skalet men tillgången till flera system på samma liftkort är super.
Stort utbud av många fräscha boenden i bra läge.
Två mysiga toppstugor. Bra mat ofta med råvaror från orten.
Stor variation på backar. Det finns något för alla. Flera sittliftar. Vemdalen har en genuin och äkta känsla trots rejäl utbyggnad de senaste ca 10 åren.
We love!

Rebecka
Rebecka (Gäst)
2019-03-02
Vi hänger ofta i Vemdalen där de är perfekt för barn och är nu nyfiken på Kungsberget ?

AmyBoswood
2019-02-21
Vemdalen är en skidort som består av 4 olika orter med en stor variation av backar och boende.

Vi har varit i Vemdalen många gånger och personligen tycker jag att Vemdalen är den bästa svenska skidorten för familjer med barn och grupper som består av individer som har varierade nivåer av åkning. Vemdalen har någonting för alla. Det finns många fina gröna och blåa backar som passar nybörjare och små barn men även mer utmanade backar för mer avancerade skidåkare.

När man köper ett skipass i Vemdalen har man möjlighet att åka i alla 4 skidsystemen. Vemdalsskalet, Björnrike, Storhogna och Klövsjö. Alla ligget inom en kort resa med bil eller buss. En fördel med detta är att man kan variera sin skidåkning.

Min son gick på skidskolan i december 2016. Hans lärare hette Markus och nu, 3 år senare pratar min son fortfarande om Markus. Skidskolan var verkligen en rolig och inspirerande upplevelse som gav min son en lust att åka skidor så ofta som möjligt!

Mina barn tyckte även om att träffa skistars maskot ”Valle” och uppskattar Valles show väldigt mycket.

Vi har varit i Vemdalen många gånger och upplevt olika slags väder där. Backarna kan vara isiga men inte mer än andra svenska skidorter.

Det finns väldigt många olika restauranger i Vemdalen. Alla vi har provat har varit mysiga med bra service. Det ända problem vi har haft är att flera av restaurangerna inte har öppet på vardagskvällar när det är lågsäsong.

Liftkvaliteten varierar mellan de olika delarna av Vemdalen. Vemdalskalet har flera sittlifter än de andra systemen och även en sittlift med vindskydd. Björnrike har bara en sittlift t.ex. och det kan vara väldigt obehagligt om det blåser mycket. En fördel med att skipassen funkar i alla fyra områdena. Mitt tips är om det blåser väldigt mycket ta inte björnrikes grizzlyliften. Åk till vemdalsskalet istället!

Vemdalen har en variation av olika typer av boenden med olika prisnivåer. Vi upplever de boenden vi har bokat genom skistar som väldigt prisvärda. Liftkorten har blivit dyrare de senaste åren men jag tycker att det fortfarande är prisvärt för att man kan åka i 4 olika områden.

Man kan jämföra Vemdalen med andra skidorter som består av olika mindre orter t.ex. Sällen. Skillnaden är att Vemdalen har en lugnare känsla med mer fokus på skidåkning än andra orter, men Sälen passar bra för de familjer som har medlemmar som inte är så förtjust i att åka skidor för att det finns flera alternativ t.ex. bad och bowling.

Vi har varit väldigt nöjda med Vemdalen. Jag rekommenderar varmt Vemdalen till alla familjer som vill fokusera på skidåkning i en mysig miljö.

Pluss
-4 olika orter att utforska
-många lätta backar
-några mer utmade backar
-bra skidskola
-väl organiserat

Minus
-inte så mycket aktiviteter för icke skidåkande familjemedlemmar
-bara en sittlift i Björnrike och Klövsjö
MKOL
2019-02-06
Först .... jag har bara åkt i knappt ett år och bara hunnit besöka tot. 3 anläggningar/system (2 i SE och 1 i IT) vilket sannolikt påverkar mitt omdöme.

Har 2 vistelser i Vemdalen i baken och åkningen är jag i stort nöjd med. Har hunnit testa Skalet och Björnrike och föredrar än så länge nog Björnrikes nedfarter (speciellt pist 7/8 och 15/16) som verkar ha betydligt mindre folk men tyvärr också sämre liftsystem med endast 1 sittlift. Skulle nog behövas ytterligare minst 1 sittlift, förslagsvis från Björnidet. Skalets nedfarter är också rätt bra men betydligt mer folk här och många pister är rätt smala. I Skalet är liftsystemet dock betydligt bättre.

Med några få undantag är det bra service i största allmänhet med trevlig och hjälpsam personal i liftar, shop, uthyrning etc. Service och kvalitet på matställen, barer etc. är däremot ojämnare om ändå adekvat.

Liftkortspriserna känns aningens höga med tanke på att liftsystemen utanför Skalet är betydligt sämre och omodernare. Och även om priset för en dagsbiljett på snöpendeln bara är en femtiolapp så borde det ingå i alla liftkort från 2 dagar och uppåt och inte som nu enbart på veckokorten. Förutom att det känns lite gnidet så borde det som sagt ingå om man vill ha fler besökare till dom två mindre systemen. För en större familj som vill ha ett par dagar i något av dom andra systemen så blir det ju ytterligare utgifter.

Filip Tidlund
Filip Tidlund (Gäst)
2019-01-08
Hej! Jag rekommenderar starkt att man spenderar en härlig skidsemester i Vemdalen. Backarna är grymma och det finns många härliga spår i skogen. För det mesta så finns det sittliftar över hela stället som jag älskar! Maten kan man handla vid Ica nere nära skiduthyrningen. Personalen är också väldigt trevliga vid uthyrningen!

Lundmark78
2019-01-05
Urusel skidort! Otroligt besviken på Vemdalen. Liftsystemet under behovsnivån, sittliftarna står ofta stilla och det saknas organisation kring köerna.
Backarna är sanslöst isiga, oavsett tidig morgon eller efter snöfall. Lägg därtill att backarna är väldigt smala vilket skapar en myrornas krig-situation i pisterna.
Åker inte tillbaka!!
Marcus
Marcus (Gäst)
2018-06-04
Varit i Vemdalen många gånger senaste åren. Det finns tillräckligt med variation på backarna och bra liftsystem (framförallt i skalet) för att alla ska hitta några roliga backar. I överlag har dom väldigt bra liftsystem, det beror självklart på när man åker dit men det är sällan jag spenderar lång tid i kön. Modernare liftsystem än det som finns i Vemdalsskalet är nog svårt att hitta i Sverige tror jag. Självklart kanske vissa tycker fallhöjden på 350 meter kan vara lite tråkig men det positiva här är att backarna vid Pass express lutar väldigt brant hela vägen ner, en backe som pers, passet eller skals består ofta av ca 3 branter så man får ändå känslan av att det är en lång backe. Det är inte som vissa skidorter där en "svart" backe är svart upptill i 1/4 av backen och sen övergår till grön eller blå lutning. Utan färgmarkeringarna på kartan representerar väldigt bra hur det ser ut i verkligheten. Gillar man svarta backar och lite köer så rekommenderar jag att man åker till Klövsjö någon av dagarna man är där.

Rekommenderas starkt!FredrikLandin
2018-03-24
Bästa kombinationen av backar, atmosfär och variation.

Jonas
Jonas (Gäst)
2018-01-19
Slipper långa liftköer - inkl Sthlmveckan, tillräckligt bra utbud restauranger, bra utbud Skistar - speciellt bra val är Klockarfjället, blandat med ”folk” - inte bara ”wannabees”!

Visa fler recensioner (65)

Mest populära foto

Åkare: Andreas Sjöbeck Foto: Jonathan birkemyr

Öppet / Stängt

Vemdalen är stängt för säsongen.

Pistkarta

Pistkarta Klövsjö Storhogna

Flygplatser nära Vemdalen

Åre Östersund Airport
Körtid: 1 timme, 53 minuter (130 km)
Avstånd: 90 km
Mora-Siljan Airport
Körtid: 2 timmar, 49 minuter (206 km)
Avstånd: 169 km
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer