Vemdalen

Skidorter i Sverige
I Vemdalen ingår Björnrike, Klövsjö/Storhogna, Vemdalsskalet

Liftar (35/35)
Nedfarter (57/58)
Snödjup
946 m
590 m
70 cm
Vemdalen är samlingsnamnet för anläggningarna Vemdalsskalet, Björnrike och Klövsjö/Storhogna. Samma liftkort gäller på alla anläggningar och drivs av Skistar.

Vemdalsskalet öppnar nästan alltid väldigt tidigt på säsongen och är snösäkert. Många alpina klubbar och skidgymnasium kommer därför hit för att träna. Stugorna som många bor i ligger alldeles intill pisterna och Högfjällshotellet likaså. Här kan det gå vilt till på höstarna när stora delar av Härjedalen tar sig hit för att släppa loss.

Björnrike i Härjedalen drivs sedan några år tillsammans med Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna av Skistar. Den familjevänliga skidorten har 11 liftar, 16 nedfarter och 470 meter fallhöjd. 1968 invigdes Björnrike fjällhotell och samma år öppnade den första linbanan.. Precis som i Vemdalen består högfjället av blockterräng som närmast ser sprängt ut medan du i skogen hittar tall, gran, björk och asp.

Klövsjö/Storhogna är något mindre men väldigt fint med bra backar och boende och en alldeles fantastisk dialekt.

Snöprognos och Väder

 • Tisdag

  0 cm
  Molnigt
  -5°
  3 m/s
 • Onsdag

  0 cm
  Halvklart
  -7°
  3 m/s
 • Torsdag

  1,5 cm snö
  Snö
  -2°
  5 m/s

Läsarnas recensioner

3/5
Tja. Efter 8 dagars ...

"Tja. Efter 8 dagars skidåkning i hela Vemdals-systemet, (Skalet/Klövsjö/björnrike) så är det precis som alla vet extrem snöbrist. Dock; det går Att hitta riktigt bra åkning här! De allt bästa pisterna just nu är grizzly express båda piste i björnrike, isiga i början men helt ok 90% av pisten, som för övrigt är Sveriges längsta pister (enligt skistar). Vidare stolliftenliften väst express o deras två öppna pister i skalet. Igår åkte vi Klövsjö, där deras svarta backe supesvängen är riktigt riktigt bra! Inga köer att tala om ens under nyår. Jag o frun drog 28 vändor i går/8700 höjdmeter och det var njutbart hela dagen. Rekommenderas."

5/5
Vemdalen är det bäst...
 • Av: skidan (gäst)
 • 2013-02-21

"Vemdalen är det bästa stället för den som är där för att åka skidor och har egen bil så att man ta sig mellan områdena. Det är perfekt att åka upp en vecka dit och spendera två dagar i varje område. Vemdalen har flera stycken nya express-liftar, så det finns är inga långa liftköer. Området är bra, och har längre backar än närliggande anläggningar och området är snö och vädersäkert.

Vad jag rekommenderar i Vemdalen.
Vemdalsskalet: Området kring Passexpress och västliften bjuder på långa backar och offpist möjligheter.

Klövsjö: De svarta backarna precis under Klövsjöexpress är grymma.

Storhogna: Fin offpist runt Storohgnaliften.

Björnrike: Helt grymma backar längs Grizzlyexpress även lite offpist där.

Det dåliga är att alla områdena inte sitter ihop.
Transportliften mellan Storhogna och Klövsjö är skit långsam. Går fortare med bilen(kändes så i alla fall)."

4/5
Jag har spenderat må...

"Jag har spenderat många veckor och enskilda dagar där flera säsonger så att mitt betyg är inte baserad på endast någon enskild vecka eller så.

Vemdalen är en mycket bra skidort som bjuder på tre olika skidområden och riktigt mysig fjällkänsla. Vemdalsskalet som är huvudskidområdet av de tre som ingår är där dit de flesta åker. Skalet bjuder på bra varierad åkning med hyfsad fallhöjd. Om man gillar att festa och ha sig så finns ju Högfjällshotelet på skalet där det brukar bli bra drag vissa veckor.
Alla skidområden i Vemdalen är barn och familjeanpassade men allra bäst för familjer är nog Björnrike där det finns mycket knappliftar och stort nybörjar område. Björnrike ska dock inte underskattas då den nya 6-stolsliften bjuder på bra fallöjd (400+) och riktigt bra backar.
Klövsjö är väl ett klassiskt ställe med lite branatare backar.

Vemdalen har utvecklat otroligt mycket de senaste åren, mer boende och restauranger men framförallt skidåkningen! Man har sedan 2005 byggt fyra stycken 6-stolsexpressliftar i de tre skidområdena. Dock så ska det nämnas att antalet gäster enligt min uppfattning ökat i takt med utbyggnaden vilket gjort att det blivit särskilt mycket folk i Skalet men då finns ju Klövsjö och Björnrike som brukar ha mindre folk i backarna.

Ska man gå in på negativa saker så är det väl att inget av skidområdena är speciellt stort utan de har cirka 16 backar var men liftkortet gäller i alla skidområdena så man kan lätt variera sig.
Att skidorten inte är så stor gör att det på lovveckor kan bli uppkört, detta då speciellt i Skalet.

+Hyfsad fallhöjd alla skidområden har över 300m
+Det finns möjligheter till off-pist
+Mycket nya liftar (förmodligen modernast i sverige)
+3 Skidområden på ett liftkort
+Bra parker, speciellt Björnrike
+Mycket backnära boenden
+Bra backrestauranger
+familjevänligt
+Varierad åkning

-Har blivit mycket mer folk i Skalet
-Inget skidområde är speciellt stort

Som van Vemdalen-åkare så kan jag rekommendera vissa saker; Vesslan i skalet är helt klart värd att tolka upp efter till våffelstugan varifrån det sedan går transport backe tillbaka till Vemdalsskalets skidområde sen. Toppstugan på Hovdesidan Vemdalsskalet, mycket mysig miljö och gott fika!
Backarna vid Grizzlyexpress i Björnrike ska inte missas, de är riktigt härliga enligt mig.

Sammanfattning så är det en mycket bra skidort med mysig fjällkänsla och jag hoppas att dem fortsätter utveckla de olika skidområdena så att det blir ännu bättre!"

2/5
Även om man invester...
 • Av: Lingon (gäst)
 • 2011-11-09

"Även om man investerat en del i backarna och byggt nya liftar mm, så räcker inte kapaciteten pga att man byggt ännu mer bostäder. I år lär det bli värre än någonsin. Under storhelgerna och sportlovsveckorna är det olidligt mycket folk i backarna. Kö både upp och ner i backarna, 30 minuters kö, slagsmål om platserna, och fullt med skrikande småbarn på lunchställena. Dessutom tråkig åkning på isig konstsnö. Undvik!

Åker man upp en helg i mitten av januari eller början av februari kan man dock får bra riktigt bra åkning om det snöat. Var tex där helgen 11-13 februari i år och det var riktigt bra puderåkning efter en snöstorm tidigare i veckan. Lite kallt var det iofs, -23 på söndag morgon."

4/5
Jag och familjen är ...

"Jag och familjen är uppe i vår stuga ca 8-9 ggr/år, både sommar och vinter. Området har utvecklats enormt på några år, framförallt för att man satsat på skidåkningen, nya snabba liftar och boendet. Ofta är Vemdalen först ute med att öppna för säsongen och när backarna är gröna i Sälen då åker folk till - Vemdalen. Trots expansionen så är det en gemytlig stämning och fjällkänslan är genuin. Konsten blir att fortsätta utveckla området utan att förlora det. Varje gång vi kommer upp så slås vi av vilken fantastisk plats detta är. Att inom 20-25 minuters tid kunna åka mellan tre olika skidområden, alla med sin egen karaktär, känns lyxigt och ger en variationsrik skidupplevelse. Vill man ut på tur på fjället eller i spår så är det bara att ta på skidorna och ge sig ut från husen. Om man har realistiska förväntningar baserade på hur Sveriges fjällvärld ser ut (inga alptoppar på 3-4000 meter :)) och besöker de kulinariska pärlorna så kommer man inte bli besviken när man semestrar i Vemdalen."

POPULÄRASTE BILD

Åkare: Foto:

Medelbetyg (3,8/5)

Baserat på 49 st recensioner

ÖPPET/STÄNGT

Vemdalen har öppet för säsongen. Mulet

Pistkarta

Pistkarta Klövsjö Storhogna