Vemdalsskalet

Skidorter i Sverige
Vemdalsskalet tillhör Vemdalen.

Skistarägda Vemdalsskalet är en del av Vemdalen som förutom "Skalet" också innefattar Björnrike och Klövsjö/Storhogna. Anläggningen öppnar nästan alltid väldigt tidigt på säsongen och är snösäkert. Många alpina klubbar och skidgymnasium kommer därför hit för att träna.

Stugorna som många bor i ligger alldeles intill pisterna och Högfjällshotellet likaså. Här kan det gå vilt till på höstarna när stora delar av Härjedalen tar sig hit för att släppa loss.

Totalt finns det 21 pister här varav den totala pistlängden är 17,8 km. Det finns flest röda och svarta backar vilket passar den erfarne. Högsta fallhöjden är på 360 meter och den längsta nedfarten är 1956 meter.

Off pist-terrängen på toppen av berget består av mycket sprängsten. Vill du åka off pist gör du bäst i att kolla så att snöläget är bra så att du inte kör sönder skidorna på det aggressiva underlaget. Längre ner finns det fina skogspartier och även en mindre backhoppningsanläggning.

Snöprognos

 • Söndag

  0 cm
  Halvklart
  -6°
  10 m/s
 • Måndag

  0 cm
  Lätt molnighet
  -10°
  2 m/s
 • Tisdag

  0 cm
  Molnigt
  -8°
  4 m/s
Vad tycker du om Vemdalsskalet?
5
4
3
2
1
Magnus Cangård
Magnus Cangård (Gäst)
2019-01-05
Spenderade julen 2018 där med familjen.
Mysig ort med lite alpkänsla. Rätt vindkänsligt system, men bor man vid skalets torg kan man ta sig runt rätt bra i systemet även när sittliftarna till toppen är stängda.
Jämfört med Björnrike känns skidsystemet i Skalet lite större, men jag skulle ändå klassa både backar och offpist i Björnrike lite högre.
Oavsett är hela Vemdalen fina skidorter.

Kaplawawaow
Kaplawawaow (Gäst)
2015-09-14
Ett stort lyft efter att ha varit 13 år i sälen, gott om stolsliftar, längre backar och jättefina längdspår som man även kan skejta i. Något som drar ner betyget en aning är att många stolsliftar var stängda då det blåser mycket, vilket i Vemdalsskalet förlamar nästan hela systemet. Det ska dock till ganska mycket för att det ska inträffa, men kan vara värt att notera ändå.

S_Geust
2011-10-10
+Parken har många olika hopp gröna, röda och svarta och landarna är branta!
+offpist, Vemdalen har fina offpist "backar"!
+Stugorna, fina stugor.
+Skidshoppen har väldigt bra utbud och bra priser.
+Branta backar!
- kallt när jag varit där
- för lite rails i parken
- Ingen handrail

Väldigt nice skid center för hela familjen!

Dennis
Dennis (Gäst)
2011-10-06
Måste hylla Vemdalen lite till efter att ha läst om alla nyheter inför vintern 2011/12. I flera år nu har det varit nya snabba liftar, nya backar och utbyggnad av boende som liknar utvecklingstakten i Alperna mer än i Svenska fjällen. Medans andra system drömmer om nya liftar, backar mm så investeras det och byggs vidare i Vemdalen!

Ny 6-stolslift iår som kommer ta bort alla köer nere vid barnområdet och dessutom 3 nya hus som är början på en helt ny by på skalet. Ser grymt ut på bilderna (i vemdalsjournalen) och kommer definitivt öka på känslan som ett skidåkarcentrum. Gillar! Dessuotm ny barnlift, ny barnlift/backe i Klövsjö och ny restauragn och boenden i Björnriket vid Grizzly.

Vemdalsskalet har nu 3 stolliftar på 2 berg och för mig som älskar snabb carving, stolliftar och variation finns det bra åkning ner mot Hovdeliften, ner mot Västliften och på Skalet. På Hovdetoppen finns dessutom kanske fjällens mysigaste restaurang. Är man i Vemdalen under vintern när det är minusgrader får man maximalåkning utan köer i liftarna, ingen trängsel i backarna och backar som håller utan pucklar och is från morgon till kväll!

Är ni där i en vecka rekommenderar jag även Klövsjö där det brukar vara om möjligt ännu mindre folk och kanonpreparerade backar.

Till alla som åker till Sälen, testa riktiga fjäll med bättre åkning och mindre köer istället och ta Vemdalen! (Själv åker jag oxå även ofta till Funäsdalen/Tänndalen pga stuga i närheten, men där har de inte lyckas förnya lika mkt med Stolliftar och mysiga boenden än riktigt. Mer snack än verkstad där.. dock bra snö och inga köer! =P )

Sjobeck
2009-03-24
Vemdalsskalet är ett mycket trevligt liten skidort!
+Ny Parken har blivit kanon! Med fina step ups och branta landningar! Persan Från skidskolan har gjort ett utmärkt jobb och lagt ner själ i den parken!
+Bra pister och inte så mycket folk!
+ Ute livet är ganska bra ös på helgerna! tips! försök att passa in veckan med något lite större event som forum eller ski week!

- vette fan!

Rekomenderar Skalet för folk som vill ha mycket skid åkning för mindre pengar!

2009-03-03 (Ändrad: 2009-03-08)
Platta backar och mycket nybörjare. Fast mellan svåra turisten och mellanliften fanns ett offpist ställe som gav djupa åk

Psandersjoo
2008-07-28 (Ändrad: 2011-11-27)
+stolslift
+stor park

-för flack park, dåligt med fart
-platta landningar
-oerhört dåliga rails

redblack
redblack (Gäst)
2008-05-09
Påsken 2008!

Fantastiskt väder och massor med nysnö gjorde denna vecka fulländad. Brukar inte skriva så mkt här men i detta fall måste jag tillstå skriftligen att det var mer än kul! Skalsberget har väldigt fina förutsättningar under goda snöförhållanden och i det här fallet var skogsskidåkningen toppklass, ganska glest mellan träden och med god lutning samt en snabb sittlift som tar upp en igen o igen..! Pröva gärna utanför pistkartan på samma berg. Du kan hitta mkt orört i flera riktningar om du är beredd att gå lite...

danne
danne (Gäst)
2008-04-01
var där i helgen 2008-03-02, var riktigt bra.

+ offpist
+ pisterna
+ lifterna

- var inget som var direkt dåligt med vemdalen.

För er som jibbar. Parken var över förväntan, hade inte alls några förväntningar alls. jämför man med KUNGSBERGETS park så är denna inte så jätte bra. men men :D KB har ju top 5 park i sverigen.

Vemdalens park hade 2 röda eller 1 för det andra var så dåligt byggt så man fick inge fart till det. 3 gröna och 2 svarta. 5 rails och 1 halv taskig courner, för er som ska till vemdalen så tror jag ni kommer uppskatta den om ni inte är allt för och kräsna åkare.

vemdalen får en 4a i helhets betyg men en 3a på parken

2008-02-14
+ parken e nästan varje år grym
+ skönt ställe med många backar
+ sittliften e snabb

- dyrt

Visa fler recensioner (22)
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer