10 saker du inte får missa i Vemdalen

Vemdalen är en av fjällvärldens absolut populäraste destinationer när det kommer till skidåkning. Freeride listar vad du absolut inte får missa när du besöker skidorten.

1. Största fjällkänslan

Den mäktigaste utsikten hittas uppe på Blästerfjället i Björnrike eller Hovde i Vemdalskalet, från toppliftarna. En klar dag ser man Funäsfjällen omkring nio mil bort. Sonfjället ligger närmare och reser sig ett par mil bort i ensam majestät omgivet av sin nationalpark. Dessa toppar vetter västerut, passa gärna på att ta några extra åk sent på dagen för att se solen sänka sig över fjällen. Det går ibland också att åka skidor på Sonfjället på sommaren.

Vyn från toppen av Storhogna bjuder inte på lika stora berg, däremot brer en vidsträckt fjällhed ut sig så långt ögat kan nå upp mot Klövsjöfjällen. Det känns som att stå mitt ute på kalfjälet och i fjärran ser man områdets högsta topp, Oxjövålen på 1023 m ö.h.

2. Åk snövessla upp på fjället

Från Vemdalsskalet kan man åka snövessla upp till Samevistet eller Jaktstugan. Antingen åker man på flaket eller tolkar på skidor efter ekipaget. Efteråt kan man välja att åka vesslan tillbaks eller ta längdskidorna hem. Från Jaktstugan kan man också åka alpint hela vägen ned till Skalpasset. Vesslorna har skjutsat upp turister på fjället sedan 60-talet. Biljetterna kostar som en drink på afterskin, så det är ett helt överkomligt äventyr.

3. Carving och adrenalin

Björnrike bjuder på relativt breda och långa böljande rödblå backar som är idealiska för slipa på det perfekta skäret. Den som i stället vill maxa adrenalinpåslaget tar lämpligtvis sikte på Klövsjö eller Vemdalskalet som har områdets brantaste backar.

4. Lugnare barnbackar

För de minsta barnen finns trevliga backar med svängrum nere i Klövsjö och ovanför Björnrikecentrat i Björnrike. Här har man som förälder god överblick över backarna. Barnbacken i Klövsjö har dessutom fördelen att den är brantar på högre upp, vilket gör det ganska enkelt att som ensam vuxen administrera flera barn på olika åknivåer.

När barnen är redo att ta steget från barnbackarna rekommenderas ett besök i Storhogna där det är betydligt lugnare än i de andra liftsystemen. Övre delen av Klövsjö, kallat Flaket, brukar också kännas mindre hetsigt. Där finns också områdets roligaste skogsbana, Valles skogsbrant, som brukar vara mycket populär hos barnen.

5. Lämna bilen hemma

Den som vill slippa köra bil kan ta sig till Vemdalen antingen via skidbuss från Stockholm eller med nattåg som stannar i Röjan, ungefär en mil från Klövsjö. Från Röjan går anslutningsbuss till skidorterna.

Väl på plats går det utmärkt att ta sig mellan de olika liftsystemen med den lokala Snöpendeln. Bussen är gratis för den som har 6-dagars skidpass eller längre. Perfekt även om man har bil och sällskapet vill dela upp sig någon dag.

6. Bästa restaurangerna – 5 tips

 • Emma-Britas våffelstuga
  Mumsa våfflor i vardagsrummet? Så känns det i alla fall hos
  Emma-Brita i våffelstugan högst upp på Klövsjötoppen. Lokalen är liten så lägg gärna besöket utanför den värsta lunchrusningen.
 • Bräjks
  Bräjks ligger mitt bland backarna i Björnrike och bjuder på skön Årekänsla. Från terrassen blickar man ut mot de fjärran fjälltopparna i Funäsdalen. Lunch, middag och afterski.
 • Restaurang Stivale
  Stivale lagar mat utifrån det italienska köket och är en områdets ambitiösare krogar med notering i White guide. I restaurangen vid foten av Skalspasset serveras både lunch och middag med ski-in ski-out.
 • Pizza Deli – Storhogna högfjällshotell
  I anslutning till högfjällshotellet längst in Storhognas dalgång ligger nyöppnade och mysiga pizzeria Deli. Här serveras läckra pizzor av italienskt snitt. Utsvultna åkare bör dock ha i åtanke att pizzorna är mindre än hemmavid.
 • Klövsjö Stenugnsbageri
  Stenugnsbageriet i Klövsjö By ligger en bit från backarna, men har du vägarna förbi är det väl värt att ladda upp med bröd och bullar. Klövsjö by sägs dessutom vara en av Sveriges vackraste vilket är värt en avstickare bara det.

7. Spännande utflykter på längdskidor

För den som vill variera sig med längdskidåkning finns både fina slingor kring anläggningarna och möjlighet till större äventyr. De mäktigaste vyerna får du så klart uppe på fjället. Varggransstugan och Timmerkojan ligger bägge uppe på kalfjället och nås på längd- eller turskidor från både Björnrike och Vemdalskalet. Varggranstugan har en restaurang medan Timmerkojan är ett enklare rastskydd.

Från Storhogna når man snabbt en stor fjällplatå med vidsträckt utsikt. Härifrån går det att toppa turen med besök till ett par vattenfall. Fallmoren ligger västerut och nås på spårad led. Till Fettjeåfallet, Sveriges fjärde högsta vattenfall med sina 60 meter, får man skida obanat genom skogen sista biten.

8. Nattlivet i Vemdalskalet

Den som är sugen på bus hittar det största utbudet av krogar och nattliv i Vemdalskalet. Utbudet kan inte mäta sig med större orter, men det går i alla fall att få ihop en krogrunda. I Vemdalen by finns också Restaurang Husky som all som oftast levererar skönt barhäng och till och från också skönt stökigt röj med liveband.

9. Grönt är inte alltid skönt

Några av de smalare transportsträckorna blir ofta rejält isiga en bit in på dagen. Ha detta i åtanke om du åker med oerfarna. Det gäller särskilt Lätta slingan i Klövsjö, Lätta blåbär i Vemdalsskalet och den övre delen av Långsvängen, ned till skogsgränsen, i Björnrike.

10. Hopp och lek

Områdets största hoppark ligger undangömt högst upp i utkanten av Björnrikes skidsystem. Du hittar Snow Park Björnrike ovanför Björnrikecentrat, i Gråhognabacken. Här finns en grön och en röd-svart linje. I övriga system finns några mindre vådliga Snow Parks som passar yngre eller nybörjare.

Text: Aron Gooch
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.