Detta är Sveriges bästa skidort 2018

Vilken är Sveriges bästa skidort? Vi tog oss vatten överhuvudet förra vintern och fortsatte på samma sätt i år. Här är vinnarna.

Vi på Freeride är inte ensamma om att försöka utse Sveriges bästa skidort. Olika index används och olika målgrupper tillfrågas. Vi hoppas att vår undersökning bidrar med lite kul tyckande på aggregerad nivå, då vår gallup totalt samlat in 17 485 röster. Det är den största liknande omröstning som någonsin har gjorts i Sverige, vad vi känner till.

I år hade vi ”Sveriges bästa skidort” som huvudkategori, den omröstningen var allra största och samlade nära 6 500 röster. Vi hade också med de fyra andra kategorierna bästa barnskidort, bästa park, bästa offpist och bästa pist.

Huvudkategorin visade sig avgöras med bara ett drygt tjog röster. Slutstriden stod mellan Jämtlands största skidanläggning och ett av Härjedalens mest populära skidområden. På bronsplatsen swervade sig parkråttornas favorit tillhåll i Dalarna in sig.

Sveriges bästa skidort 2017/2018

1. Åre

Åre – Sveriges enda riktiga skidort enligt många. Säg Åre och du öppnar upp för en mängd olika associationer. Alpina världscuptävlingar och VM 2007, stekiga nyårsfirande eller internationella jibbtävlingar. Offpiståk, konferensresor eller en lugn by där man äntligen kan andas. De flesta har en relation till Åre och den är ofta väldigt positiv.

Åre som turistmål är inte något nytt. Redan på 1100-talet stannade tusentals pilgrimer från hela Europa till i byn under sin vandring till Sankt Olavs grav i Nidaros, nuvarande Trondheim. 1910 invigdes Åre Bergbana då luftturismen växt till sig och folk besökte den jämtländska byn för den friska luftens skull. Sedan dess har Åres dragningskraft bara ökat för natur- och fjällsugna. Åre håller toppklass och är en av de mest välbesökta vinterdestinationerna i Norden. Skidområdet sträcker sig från Duved i väst via Åre by till Åre Björnen i öst.

ÅRE

Antal liftar: 43
Antal pister: 90
Längsta nedfart: 6500 m
Total pistlängd: 101 km
Medelbetyg på Freeride.se: 4,1/5 (177 recensioner)

Vad tycker du om Åre?

Sveriges andra bästa skidort 2017/18

2. Funäsfjällen

Funäsfjällen är flera liftsysten som du åker i med samma liftkort (samma liftkort = samma skidort, enligt vårt resonemang). Liftsystemet i Funäsfjällen är: Funäsdalsberget, Kappruet, Ramundberget, Tänndalen, Tänndalsvallen och Tännäskröket.

I den nordvästra delen av Härjedalen, cirka 30 minuter från den norska gränsen, hittar du denna skidortspärla. Med sina 36 liftar och över 110 nedfarter är det en utmärkt skidort för dig som vill njuta av välpistade spår, offpist och även längd. Faktum är att Funäsfjällen och de andra närliggande skidanläggningarna tillsammans bildar NSC, Nordic Sci Center. Detta räknas som världens längsta system för just längdåkning.

Funäsfjällen är dock mer än bara mil efter mil av pistade spår för längdskidor. Här hittar du även fyra parker och ett flertal barnområden. Det är ett varierat skidområde med något för alla, från stora till små. Tack vare investeringen i snökanoner kan säsongen oftast starta lite tidigare än andra. En av de bättre skidorterna i Sverige och väl värd att besöka åtminstone en gång. Har du en extra lång ledig helg under vintern? Då vet du precis vart du kan hitta grym skidåkning.

FUNÄSFJÄLLEN

Antal liftar: 34
Antal pister: 118
Längsta nedfart: 2100 m
Medelbetyg på Freeride.se: 4,7 (11 recensioner)

Vad tycker du om Funäsfjällen?

Sveriges tredje bästa skidort 2017/18

3. Kläppen

Kläppen är Sveriges okrönta regent i fråga om parkåkning. Genom många års hårt arbete har deras park – Kläppen Snowpark – blivit en av Sveriges bästa med många världsstjärnor på besök.

Men det tar inte slut där. Kläppen har 21 liftar och 34 nedfarter där många är gröna och blå, men det finns även inslag av lite brantare röda och svarta pister. Pisterna är annars kuperade och roliga med tillräcklig längd för att det skall börja suga i benen. Liftarna är välplacerade och du tar dig snabbt och effektivt upp och runt i systemet.315 meter är fallhöjden i Sälenfjällens mest sydliga skidort med bara  41 mils resväg från Stockholm och 47 mil från Göteborg är det i vår omröstning en stor favorit hos 11,9 procent av de som röstade på Sveriges bästa skidort.

KLÄPPEN

Antal liftar: 21
Antal pister: 37
Längsta nedfart: 3000 meter
Total pistlängd: 26 km
Medelbetyg på Freeride.se: 4.0 (54 recensioner)

Vad tycker du om Kläppen?

Sveriges bästa skidorter 2018 – Topp 10

  1. Åre – 804 röster
  2. Funäsfjällen –  780 röster
  3. Kläppen – 770 röster
  4. Vemdalen – 686 röste
  5. Lofsdalen – 542 röster
  6. Stöten – 479 röster
  7. Kittelfjäll – 474 röster
  8. Riksgränsen och Björkliden – 451 röster
  9. Orsa Grönklitt – 222 röster
  10. Hemavan Tärnaby – 197 röster

Sveriges bästa skidorter – Hela listan

PS. Bästa pist, och bästa park  är utsedda. Inom kort publicerar vi också vinnarna i de övriga kategorierna bästa skidort för barnfamiljer och bästa offpistberg. DS

 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.