Vilken är Sveriges bästa skidort 2017/2018?

Många undersökningar har gjorts om vilken som är Sveriges bästa skidanläggning. Det är ett våghalsigt experiment, men vi gör ett försök. Låt oss också kora bästa park, bästa pist, bästa offpistberg och bästa skidort för barnfamiljer. Låt voteringen börja!

Förra året gjorde Freeride den då största undersökningen om Sveriges bästa skidort. Vi fick in drygt 5 000 svar. Åre vann omröstningen, tätt följt av Kittelfjäll och trea blev Idre. Frågan var bara rakt på ”Vilken är Sveriges bästa skidanläggning?”.

I år tänkte vi kora vinnare i fem olika kategorier: huvudkategorin Sveriges bästa skidort, Sveriges bästa park, Sveriges bästa skidort för barnfamiljer, Sveriges bästa pist och Sveriges bästa offpistberg. Mer om hur vi tänkt med omröstningen läser du allra längst ner.

Hjälp till att sprida denna undersökning till dina vänner (länk för att dela på Facebook) så att vi kan få fler deltagare och därmed en riktigt bra och rättvis lista över Sveriges bästa platser att åka skidor på, må så vara om du vill köra park, pist, puder eller tillsammans med barnen. Utan vidare omsvep, låt omröstningen börja!

[polldaddy poll=9844691]

 

[polldaddy poll=9844727]

 

[polldaddy poll=9844729]

 

[polldaddy poll=9844733]

 

[polldaddy poll=9844736]

 

Vilka är nominerade och varför?

I huvudkategorin bästa skidort är drygt 30 skidanläggningar möjliga att välja. Det är de orter som är populärast (flest sökningar, mest trafik, flest sidvisningar etc) på Freeride.se. Till de övriga fyra kategorierna har vi tagit hjälp av Forumet på Freeride.se, där medlemmar fått chansen att tycka till.

Vi kommer inte att lägga till några fler alternativ när nu röstningen är igång. De skidorter, pister, offpistberg, barnvänliga destinationer och parker som inte är med i år får chansen att nomineras till nästa år.

”Om vi förra året hade räknat samma rösterna på Funäsfjällens skidsystem Tänndalen, Ramundberget, Tännäskröket och Funäsdalsberget så hade de 899 rösterna räckt till en seger över Åres 696 röster.”

Funäsfjällen, Åre, Vemdalen och Sälen – Vad ingår egentligen?

Notering om gränsdragning. En sak som komplicerar en sådan här typ av omröstning en smula är de skidorter som hävdar att de har flera skidsystem i sig. Åre, Funäsfjällen, Sälen och Vemdalen hör allesammans till denna skara. Det är inte möjligt att utan bil/buss/apostlahästar/cykel/moped/bandvagn/åsna eller annat transportmedel ta sig mellan vissa delar av respektive skidorter, allt är inte sammankopplat med lift. Du skidar inte mellan centrala Åre och Duved, du kan inte åka skidor från Stöten till Lindvallen och ner till Kläppen, du kan inte åka skidor mellan Vemdalsskalet och Björnrike och du kan inte bränna ner från Ramundberget och sedan hamna i Tänndalen eller Tännäskröket. Ni förstår poängen…. Hur lösa detta i omröstningen?

Vi har tänkt så här: de skiddestinationer som har liftkort som inkluderar åkning i flera system, där du inte behöver köpa ett dyrare särskilt liftkort, är att betrakta som en och samma skidort. Detta gäller för Åre, Funäsfjällen och Vemdalen. Det är bara Sälen som det inte gäller för. Dalarnas största skidområde delas upp i: Stöten, Kläppen och Ski Stars Sälen (Lindvallen-Högfjället & Tandådalen-Hundfjället) där det sistnämnda klustret har samma ägare och du åker i alla dessa fyra system på samma liftkort. Och allra längst norrut i vårt land åker du på samma liftkort i Riksgränsen och Björkliden, som ligger 3 mil isär.

Ovan medför också att det kan bli en riktig rysare mellan fjolårsvinnaren Åre och Funäsfjällen. Om vi förra året hade räknat samma rösterna på Funäsfjällens skidsystem Tänndalen, Ramundberget, Tännäskröket och Funäsdalsberget så hade de 899 rösterna räckt till en seger över Åres 696 röster. Däremot hade inte Riksgränsen-Björkliden tvålat till Idre, utan hade fortfarande hamnat efter med några rösters marginal.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.